< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Orbán elárulta, mi lesz az asztalon, ha Európa nagyasszonyával tárgyal

| Mobile | RSS

Orbán elárulta, mi lesz az asztalon, ha Európa nagyasszonyával tárgyal

Csuhaj Ildikó

szerző:Csuhaj
Ildikó

Orbán Viktor Tusnádon szombaton gyakorlatilag elmondta, hogy mi lehet az asztalon, ha a héten találkozik Ursula von der Leyennel. Legalább egy ponton azonban már eddig ellentmondott az Európai Bizottság új elnökének. A V4-ek számára kulcskérdés lesz, hogy közép- vagy kelet-európai jogállamisági biztosa lesz-e ősztől a Bizottságnak, vagy marad Timmermans.

Orbán elárulta, mi lesz az asztalon, ha Európa nagyasszonyával tárgyal

Orbán Viktor a héten, csütörtökön találkozik Brüsszelben Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság új elnökével. 

Az már az elmúlt hetekben kiderült, hogy legalább egy ponton véleménykülönbség van köztük von der Leyennel. Ahogy a miniszterelnök az atv.hu-nak már nyilatkozott róla, nem tudja teljesíteni von der Leyen kérését, hogy nevezzen meg egy plusz női biztos-jelöltet is, mivel már döntés van róla, hogy csak egy magyar biztos-jelöltet neveznek meg. Ez pedig Trócsányi László. Az azonban Orbán Balázs szavaiból derült ki a múlt héten, hogy hivatalosan még nem küldték el Brüsszelbe Trócsányi László jelölésének a papírjait, de a miniszter-helyettes megfogalmazása szerint “az ügy folyamatban van”.  

A másik nézetkülönbség közöttük az alapjövedelem kérdése; bár von der Leyen az európai parlamenti megválasztása előtt az elnöki programbeszédében európai minimálbér bevezetéséről beszélt, Tusnádon a miniszterelnök fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy el kell vetni a munka nélküli alapjövedelem európai szintre emelt gondolatát. “Nincs szükségünk erre az új szocializmusra” – fogalmazott. 

Amit Orbán Viktor egyértelmű sikernek tekint: “bonyolult manőverek” eredményeképpen sikerült “Soros György jelöltjeit” elgáncsolniuk az uniós fontos posztokra – mindenhol. A legfőbb siker az szerinte, hogy megakadályozták, Frans Timmermans, a távozó Juncker-bizottság jogállamiságért felelős alelnöke legyen az új Bizottság elnöke.  

Azt viszont az európai ellenlábasai hangsúlyozták megkérdőjelezve ezzel a V4-es sikerjelentést, hogy egyetlen EU-s fontos posztot sem kaptak a V4-ek a lehetséges ötből. Kormányközeli forrásaink szerint ugyanakkor az elkövetkező hetekben, nyáron eldőlhet, hogy a legfontosabb biztosi/alelnöki posztot az új, immár Leyen-vezette Bizottságban ki tölti majd be: kelet-közép-európai jogállamiságért felelős első alelnöke lehet-e a Bizottságnak, vagy marad például Timmermansé e kulcspozíció.  

Orbánék számára az is kedvező fejlemény, hogy kikerült a bizottsági főtitkári székből  Juncker “buldogja”, Martin Selmayr – akit a rapid kinevezése miatt támadtak -, így a főtitkári poszt betöltése is az alkufolyamat része lehet a keletiek számára.  

Kikerül-e a magyar és a lengyel “fekete bárány” a jogállamisági karanténból?   

Több külföldi lap is cikkezett már arról von der Leyennek a megválasztás utáni interjúiban általa elmondottak okán, hogy igencsak megengedően nyilatkozott a kelet-európai tagállamok belső jogállamisági állapotáról. Von der Leyen részéről a megértés gesztusa azért érthető, mert jobboldali voksokkal lett az Európai Bizottság elnöke, a megválasztása mindössze 9 szavazaton múlott. Az ugyanakkor, hogy személyében a Bizottságnak ilyen gyenge elnöke lett, Magyarország és Lengyelország malmára hajtja a vizet. Kérdés, hogy mutathat-e olyannyira túlzott megértést a magyar és a lengyel jogállamisági vizsgálatok ügyében, hogy a térségből kér fel jogállamisági alelnököt. 

Vagy esetleg egy olyan jogállamisági monitoring rendszerre tesz javaslatot, olyan általános mechanizmusra, melynek keretében a Magyarországgal szembeni 7-es cikkelyes eljárás és a lengyelek elleni jogállamisági vizsgálat élét is gyengíti. És ezzel “kihúzza” a két EU-s  fekete bárányt a karanténból. Ami Orbán mellett szól: az Európai Bíróság csak Lengyelország esetében állapította meg, hogy felszámolja az igazságszolgáltatás függetlenségét, a magyar ügyet az uniós Tanács vizsgálja, az eljárás a jövő ködébe húzódhat. Így, a dolgok mostani állása szerint a magyar kormánynak nem kell azzal számolnia, hogy Leyen elnöksége alatt hamar döntene a Bizottság egy olyan költségvetési mechanizmusról is, hogy brüsszeli megtorló intézkedéssel EU-s forrásokat vonjanak el egy EU-tagországtól, ha bizonyítást nyer, hogy ott a jogállamiság rendszerszintű sérül. 

Milyen portfóliót kap ősszel a magyar biztos?  

A személyi kérdéseknél maradva: Orbán Viktor számára nyilván a legfontosabb kérdések egyike, hogy a magyar uniós biztos fajsúlyos portfóliót kapjon az ősszel felálló Leyen-bizottságban, ez a kérdés minden bizonnyal szintén napirenden lesz csütörtökön. Korábban kormányközeli források szerint a regionális biztosi portfólió volt a prioritás – ide tartoznak a kohéziós kifizetések, az Európai Unió kohéziós politikája pedig beruházási politika, a munkahelyteremtés, a versenyképesség támogatása. Trócsányi László a múlt héten a Magyar Hírlapnak adott interjújában a nemzetközi együttműködést és fejlesztést említette a bővítés, illetve a szomszédságpolitika mellett.  

“Politikai aktivizmus”  

A miniszterelnök legfontosabb tusnádi megállapítása/elvárása az volt – ezt nyilván Von der Leyennek is el fogja mondani -, hogy az Európai Bizottságnak be kell fejeznie a “politikai aktivizmust”, a testületnek vissza kell térnie a szerződés őre szerephez. Orbán Viktor ezúttal is hangoztatta azt a meggyőződését, hogy a politikai döntéseket, az európai stratégia megalkotására, azaz a politikai irányszabásra hivatott uniós testület az EU-s államfők és kormányfők gyülekezete, az Európai Tanács. 

Az “elvi kérdések” között tehát Orbán Viktor számára az a legfontosabb, hogy az új Európai Bizottság – mely megfogalmazása szerint oly’ sok támadást indított Magyarországgal szemben, sőt a leköszönő Juncker bizottság még a napokban is az Európai Bíróság elé vitte a Stop Soros törvényt -, ne politikai testületként működjön. Ezen a téren lehet esély valamilyen változásra.

A győztes “csúcsjelölt” az Európai Parlament elnöke legyen majd

Orbán Viktor nem ellenzi a csúcsjelölti, Spitzenkandidat-rendszert sem, az szerinte “nem múlt ki”. De az az álláspontja, úgy logikus szerinte, és az általa az Európai Tanács politikailag dominált szerepéből is az következik, hogy az európai választási kampány csúcsjelöltjei közül a győztes ne az Európai Bizottság, hanem az Európai Parlament elnöke legyen. 

Migráció: az EU-s belügyminiszterek tanács döntsön 

Orbán Viktor a Juncker bizottság felelősségi körébe sorolta az EP-kampányban a migrációs kudarcot és a Brexitet is. A von der Leyennel folytatandó csütörtöki megbeszélésén a nehéz terület lesz a migráció európai szintű kezelése, ahol a miniszterelnök szerint “fájdalmas és aggasztó” hibák történtek. 

A következő öt évre szóló javaslata: a von der Leyen vezette Európai Bizottságnak ki kell vonulnia a migráció témaköréből, létre kell hozni a schengeni övezethez tartozó tagállamok belügyminisztereiből álló tanácsot pontosan úgy, mint ahogy az eurózóna országainak pénzügyminisztereiből álló tanács már létezik, és az összes migrációval kapcsolatos jogkört és teendőt a belügyminiszterek tanácsához kell terelnünk. 

Olaszországban nem kell megszorítás

A migrációs gazdasági vetület: Orbán Viktor szerint a migránsok helyett az európai családoknak kell adni a pénzt azért, hogy minél több gyermeket vállaljanak.

Másrészt, az Európai Unió térjen le a gazdasági önsorsrontás útjáról. Európa sikere szerinte abban rejlik, leépíti-e a bürokratikus szabályokat, és a megszorításos politika helyett inkább a beruházásokat és a munkahelyek létrehozását ösztönözni-e. Orbán Viktor álláspontja szerint Olaszországban sem megszorításra, hanem gazdasági fejlődésre lesz szükség. Olaszország kiemelése nem véletlen, a V4-es “tengely” szövetségesei az  EP-képviselők voltak von der Leyen megválasztásában. 

Morawieczki már túl van a megbeszélésen 

Morawieczki lengyel miniszterelnök már a múlt héten találkozott von der Leyennel, a bizottsági elnök utazott Varsóba. A megbeszélésükön a lengyel kormányfő elmondta, hogy egy jó biztosi posztot szeretnének a Leyen bizottságban. A kiszivárgott hírek szerint az energiapolitikai biztosi vagy más gazdasági portfóliót szeretnének.

fecsego.eu/atv

Leave a Reply 100 megnézve, 1 alkalommal mai nap |