< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Ilyennek kell lennie egy magyar börtönnek((C’est à quoi devrait ressembler une prison hongroise

| Mobile | RSS

Ilyennek kell lennie egy magyar börtönnek((C’est à quoi devrait ressembler une prison hongroise

Napi 1-2 ezer forintos kártalanítást kaphat a fogvatartott, ha nem megfelelő körülmények között él a börtönben. A battonyai rémként elhíresült M. Zoltán 2,5 millió forintot kap.

Az úgynevezett battonyai haláltrió tagjai középkori módszerekkel kínozták meg 25 éves lakótársukat, Rékát: csikket nyomtak el a lány arcán, fogóval kitépték a fogait, leszedték a körmeit, és áramot vezettek a testébe. A holttestét pedig elásták. Ketten több mint 30 év múlva szabadulhatnak feltételesen, M. Zoltán azonban már sohasem hagyhatja el a Szegedi Fegyház és Börtön kapuját.


Nem megfelelő börtönkörülmények miatt beperelte az államot, és 2,5 millió forint kártalanítást kapott M. Zoltán – írta meg a Bors.

„Az élethez és az emberi méltósághoz való jog mindenkinek jár, még annak is, aki egyébként ezt nem tartja tiszteletben, és másnak elveszi az életét” – mondta az ATV Start című műsorában Gerő Tamás. Az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület elnöke arról beszélt, két éve már a magyar törvény is előírja, hogy milyen esetekben járhat a kártalanítás: ha nem megfelelő az élettér, ami fejenként 4 négyzetmétert jelent, ha nem megfelelő az illemhely, vagy nem megfelelő a fűtés, a világítás, vagy a rovarirtás – ezekben az esetekben járhat a kártalanítás. Ezek elmulasztása esetén napi 1-2 ezer forint összeget kaphat a fogvatartott, amit fel kell szorozni az eltöltött napok számával.

„Az Igazságügyi Minisztérium mindig megvizsgálja, hogy van-e olyan tartozása az illetőnek, amit ki kell fizetnie. Lehet ez a bűnügyi költség, ha ilyen tartozás van, először ezt kell kiegyenlíteni” – részletezte az ügyvéd. Hozzátette: nem minden börtönben vannak ilyen rossz körülmények, vannak új börtönök is, példaként hozta a szombathelyi, vagy a tiszalöki börtönöket, ahol Európai Uniós szabványoknak megfelelő körülmények is. De az tény szerinte is, hogy a márianosztrai, vagy a szegedi csillagbörtönben rosszak a körülmények.

fecsego.eu/atv.hu

C’est à quoi devrait ressembler une prison hongroise
30 juillet 2019 | Messages | europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, nouvelles de Chatter

Les prisonniers peuvent recevoir une indemnité allant de 1 à 2 000 dollars par jour s’ils sont emprisonnés dans des conditions inappropriées. Zoltán M., célèbre pour la Battonya Terror, reçoit 2,5 millions de HUF.

Les membres du prétendu trio de la mort Battonya ont torturé leur camarade de chambre âgée de 25 ans, Reka, de manière médiévale: ils lui ont enfoncé les fesses sur le visage, lui ont arraché les dents avec une pince, lui ont enlevé les ongles et lui ont injecté de l’électricité. Et son corps a été enterré. Deux personnes peuvent être libérées sous condition dans plus de 30 ans, mais Zoltán M. ne peut jamais quitter les portes de la prison et de la prison de Szeged.

Il a poursuivi l'État en justice pour conditions de détention inappropriées et a reçu une indemnisation de 2,5 millions de dollars de Zoltán M. - a écrit Bors.

“Toute personne a droit à la vie et à la dignité humaine, même si elle ne la respecte pas et perd la vie”, a déclaré Tamás Gerő dans son livre ATV Start. Le président de l’Association pour l’état de droit démocratique a parlé à des avocats du fait que la législation hongroise prévoyait une indemnisation il ya deux ans: si la surface habitable est insuffisante, c’est-à-dire 4 mètres carrés par personne, si les toilettes sont insuffisantes ou si le chauffage est inadéquat, l’éclairage ou le contrôle des insectes – dans ces cas, une compensation peut être nécessaire. Dans le cas contraire, le détenu pourrait recevoir une indemnité journalière de 1 000 à 1 000 forints, multipliée par le nombre de jours passés.

«Le ministère de la Justice vérifie toujours si une personne a une dette qu’elle doit payer. Cela peut être le coût pénal, s’il y a une telle dette, il faut d’abord la régler », a expliqué l’avocat. Il a ajouté que toutes les prisons n’ont pas de telles conditions, il existe de nouvelles prisons, comme celles de Szombathely ou de Tiszalök, où les conditions sont conformes aux normes de l’UE. Mais le fait est que les conditions dans la Star Prison à Marianostra ou à Szeged sont mauvaises.

fecsego.eu/atv.hu

Leave a Reply 108 megnézve, 1 alkalommal mai nap |