< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: UJHELYI MÉG JOBBAN BEKEMÉNYÍTETT – ORBÁN MINDEN BIZONNYAL ŐRJÖNG DÜHÉBEN

| Mobile | RSS

UJHELYI MÉG JOBBAN BEKEMÉNYÍTETT – ORBÁN MINDEN BIZONNYAL ŐRJÖNG DÜHÉBEN


2019. 08. 01.

2017. május 9. Ujhelyi István (MSZP) kirakta a magyar Parlament épületére az Európai Unió zászlóját. Országház, Uniós zászló. Fotó: Vajda József

A kormánypropaganda mindenhová eljut. Ez a cikk viszont csak akkor, ha megosztod!

Mind a 8 magyar Európai Parlamenti ellenzéki képviselő összefogásával érdekegyeztető Magyar Ellenzéki Kerekasztal jött létre – számolt be róla Ujhelyi István a szövetség fő kezdeményezője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerda este.
A Kerekasztal célja és tevékenysége a magyar emberek mindennapi, tényleges problémáinak képviselete az Európai Parlamentben; hiteles és Európa-barát módon küzdeni ezekért. „Meggyőztem a kollégákat, a 8 ellenzéki európai parlamenti képviselőt, akik vagyunk 4 pártból, és ülünk 3 különböző frakcióban, az Európai Parlamentben. Ez azt jelenti, hogyha vannak közös ügyeink, amik fontosak számunkra, amelyben hiszünk, hogy ellen tudunk tartani az orbáni anti-európai politikának, akkor legyen köztünk egyeztetés. Az előző ciklusban nem volt ilyen” – mesélte Ujhelyi. A Kerekasztal hetente egyezteti a törekvéseket, az álláspontokat a fontos kérdésekről, mondta.

Az Európai Bizottsággal és annak új vezetőjével, Ursula von der Leyennel való együttműködés kapcsán az elnökasszonyról felidézte, hogy több ígéretet is tett a különböző frakcióknak: „Ursula von der Leyen végigjárta a különböző frakciókat hétfőn-kedden Strassbourrban. Fűt-fát megígért, melyik frakció, mit akart hallani. A mi szocialista frakciónknak bedobta a szociális érzékenységét, a szociális Európa gondolatát, az európai minimálbér programját, ami Timmermansnak és az európai szocialistáknak volt a programja.”

A folytatásról kérdezve az EP-képviselő a következőket mondta el: „Én azt mondom, (…) hogy vissza fog jönni szeptember-októberben az Európai Parlament elé a Bizottság elnökasszonya az ő bizottsági listájával, nevekkel, feladatmegosztásokkal és egy programmal. Lehetséges, hogy ha úgy értékelem és úgy érzékelem, akkor most viszont igent fogok mondani a Bizottságra.” Ujhelyi István ugyanakkor jelezte, hogy csak abban az esetben lesz így, ha von der Leyen figyelembe veszi a 8 ellenzéki képviselő között történt egyeztetés nyomán kialakult követeléseket a Magyarország számára fontos kérdésekben. Ilyen például a közvetlen források lehetőségének biztosítása az önkormányzatoknak, monda el. „Kispest polgármestere, Hajdúdorog polgármestere, Tiszaújváros polgármestere, Salgótarján, Szeged polgármesterei és Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt is ezzel keresett meg és ebben egyeztettünk, hogy ezt el kell tudni érni” – tette hozzá Ujhelyi.

A szövetség azonban a képviselő elmondása szerint jóval szélesebb annál, mint csupán az összes ellenzéki képviselő összefogása: „3 frakcióban ülünk, ez azt jelenti, hogy vannak „csápjaink” olyan partnerek felé, akik tudnak segíteni.”

E tekintetben a képviselő példát is említett a szennyvíziszap ügyről: „Ma tartottam sajtótájékoztatót Korózs Lajossal közösen… ebben az ügyben például én most szövetségeket keresek, nem csak a 8 magyar EP képviselő között, hanem az én bizottságomban a környezetvédelmi és egészségügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságban. Annak például liberális elnöke van. (…) Meggyőződésünk, hogy Európai Uniós szabályokba ütközik ez a történet, merthogy vannak arra nagyon szigorú előírások, hogy mennyit és hogyan lehet szállítani.” – ismertette az ügy európai képviseletének alapját.

„Pápán és Székesfehérváron is most úgy néz ki, hogy sikerült megállíttatnunk a további szállításokat. (…) Ez egész biztosan kormányzati biznisz, és valami nagyon nem stimmel ebben az ügyben. Ezért követelek Európai Bizottsági vizsgálatot, mert szerintem ki fog derülni, hogy európai jogszabályokat sértenek ezzel” – mondta.

Az ügy európai uniós képviseletéről és ezt mondta: „Egy szocialista parlamenti bizottsági elnök, Korózs Lajos nyomozza ki az egészet ellenzékből (…); a horvát és a szlovén hatóságoktól adatigényléssel és levelezéssel nyomozza ki az ügyet. A pápai és a székesfehérvári ellenzéki polgármesterjelölt áll bele az ügybe, és csinál helyben egy tájékoztató kampányt, mert a lakosság nem is tudja, hogy mi zajlik, majd pedig utána én európai parlamenti képviselőként viszem ezt egy európai szintre” – szemléltette a szocialista politikus.

„Ezt tovább fogjuk vinni ugyanúgy, mint például a munkavállalói jogoknak a kérdését a Suzuki gyárban, és más hasonló, nagyon-nagyon fontos, lehet, hogy csak 1000 embert, de lehet, hogy százezreket érintő ügyekben” – mutatott rá az emberek képviseletének hiteles eredményeire a műsorban Ujhelyi István az MSZP európai parlamenti képviselője.

fecsego.eu/BalraMagyar

Leave a Reply 84 megnézve, 1 alkalommal mai nap |