< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Újabb lobbihullámot indított Orbán

| Mobile | RSS

Újabb lobbihullámot indított Orbán

Szijjártó Péter külügyminiszter a Fox Newson
Fotó: Fox News

Csak májusban mintegy százmillió forint értékeben szerződött washingtoni kijáró emberekkel a kormány.

Újabb, ezúttal 160 ezer dolláros, mintegy 46,8 millió forintos, hat hónapra szóló megállapodást kötött május 1-én a Policy Impact Strategic Communications nevű lobbicéggel a magyar kormány. A megállapodás alapján a társaság tanácsokkal látja el a washingtoni magyar nagykövetséget egyebek mellett arról, hogy miként lehetne javítani a két ország kétoldalú kapcsolatait. A cég feladata ezen felül a kormányzati ügyek és a médiamegjelenések koordinálása. A Policy Impact szervezte például Szijjártó Péter külügyminiszter idén februári szereplését is Donald Trump amerikai elnök kedvenc csatornáján, a Fox News-on. A magyar külügyminiszter a Tucker Carlson Show-ban szerepelt, amelyben a családvédelmi tervről beszélgettek a műsorvezetővel. Később, a műsor júliusi adásában szintén a magyar családtámogatási rendszerről esett szó. A Fox News egyébként az a republikánusokhoz közeli csatorna, amelynek híreire Trump a legtöbbször hivatkozik a Twitter-csatornáján. A Policy Impact-tel már korábban is dolgozott a kormány: 2018 november 1. és 2019 január 18. között 50 ezer dolláros szerződést kötöttek azért, hogy a cég lobbizzon a magyar kabinet érdekeiért a szenátusban. Ugyanebben a bő két hónapos időszakban a Policy Impacton kívül a Barnes&Thornburg, valamint a Munk Policy&Law-val is külön-külön szerződött a magyar kormány egyenként 50 ezer dollár, mintegy 14 millió forint értékben. Az Átlátszó korábbi cikkének forrásai szerint ezeket a megbízásokat korábban azzal indokolták, hogy a kormány „kármentést” végzett.
A Barnes&Thornburg feladata az volt, hogy javítson a magyar kormány megítélésén a Fehér Házban. A Munk Policy pedig azon dolgozott, hogy javuljon Orbánék imázsa az amerikai külügyminisztériumban. A Munk Policy egyébként január 21-ig állt szerződésben Magyarországgal, majd május elsejétől a Kajmán-szigeteki pénzügyminiszter lobbistája lett. Az idén tavasszal sem csak egy lobbicéggel szerződött a kormány. A Policy Impact mellett – 2018 május 8-án – hat hónapra szóló, 100 ezer dollár, vagyis közel 30 millió forint értékű szerződést kötött a magyar kormány a Greenberg Traurig nevű floridai ügyvédi irodával. A megállapodás alapján további négy lobbistával erősítették meg Orbánék „kijáró különítményét.” A Greenberg Traurig egy alvállalkozót, a Triconsultants nevű céget is bevont az együttműködésbe május 13-án, havi 3500 dollárért. Érdekes momentum, hogy ugyanezek a lobbisták Magyarországgal párhuzamosan egyebek mellett Kazahsztánnak, továbbá néhányan Törökországnak is dolgoznak. Korábban ennél a cégnél dolgozott Trump ügyvédje, tanácsadója, New York korábbi polgármestere Rudy Giuliani is. Érdemes felidézni azt is: a Greenberg Traurig ügyvédi irodát is vizsgálták az amerikai választásba történő orosz beavatkozás miatti nyomozás során. Az amerikai törvények szerint minden lobbistának, aki külföldi kormány vagy cég megbízásából dolgozik, regisztrálnia kell az amerikai igazságügyi minisztériumnál, a szerződés részletei pedig nyilvánosak a tárca honlapján. Ezekből a nemrégiben közzétett dokumentumokból az is kiderül, hogy az Orbán-kormánynak dolgozó lobbisták számos fontos találkozót szerveztek magyar tisztviselőknek az amerikai külügyben. Például Magyar Levente novemberi és decemberi egyeztetését Brian Hook külügyminiszteri főtanácsadóval a Munk Policy hozta tető alá. Korábban Magyarország washingtoni lobbistájaként évekig Connie Mack tevékenykedett a Századvéggel együttműködésben. Mack még 2014-ben írta alá szerződését, amelynek értelmében adók nélkül 1,4 milliárd forintot kapott szolgálataiért négy évre. Ám mint azt az Index is megírta, a lobbista munkájával nem voltak maradéktalanul elégedettek. Nem teljesítette ugyanis teljes mértékben a szerződésben foglaltakat, amelyek szerint nemcsak a kongresszus két házának képviselőivel, tanácsadókkal és szakértőkkel, hanem a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel és az amerikai-magyar szervezetekkel is kellett kapcsolatot ápolnia. Utóbbi kettőnek viszont egyáltalán nem volt nyoma, ezért végül 2018-ban megszüntették vele az együttműködést.

„Jó viszonyhoz, jó külpolitika kell”

„Én hajlamos vagyok még ma is idealizmussal tekinteni a politikára. Ebből fakadóan mindig fenntartással fogadtam azt, hogy fizetett lobbistákkal lehetne előremozdítani két ország kapcsolatát. Persze mindenki él ezzel a lehetőséggel, hiszen az Egyesült Államokban ez egy bevett intézmény” – mondta a Népszavának Jeszenszky Géza történész, az Antall-kormány külügyminisztere, volt washingtoni nagykövet. „Azt is tapasztaltam: kétséges, hogy egy lobbista személy vagy cég ténylegesen tud-e hasznot hozni” – nyilatkozta Jeszenszky, aki azt is hozzátette, az egyetlen céggel 160 ezer dolláros, fél évre tartó szerződést egy magasabb összegnek tartja az előző időszakok lobbitevékenységét vizsgálva. „Akkor van ezeknek a szerződéseknek értelme, ha konkrét céljuk van, mondjuk egy konkrét ügy előmozdítása. A jó kétoldalú viszonyokhoz azonban jó külpolitikát kell folytatni, jó kapcsolatokat kell kialakítani az adott ország vezetőivel és ez sokkal fontosabb, mint a lobbizás. Hiszen, ha szembekerül a két ország akkor nincs az a pénz ami ellensúlyozná az Amerikának „nem tetsző” döntéseket”– fűzte hozzá a volt washingtoni nagykövet, és példaként Törökország nagyon megromlott amerikai megítélését hozta föl.

CSOK a Fox News-on

Furcsa mód a Hableány Dunából kiemelt roncsa volt az illusztráció a Fox News Tucker Carlson Show-jában, amikor a magyar családtámogatási rendszerről volt szó – szúrta ki elsőként az Index. A konzervatív politikai műsor vezetője a július végi epizódban hangsúlyozta: Magyarország helyesen teszi, ha ahelyett, hogy „bevándorlók beáramoltatásával” oldaná meg a népességcsökkenési problémát, inkább megpróbálja növelni a családalapítási kedvet. A műsorvezető szerint az elmúlt harminc évben Magyarország mintegy fél millió lakossal lett szegényebb, és ha ez így folytatódik, „elfogyhatnak a magyarok”. Carslon azt is kiemelte, hogy Orbán Viktor „a Soros- és Clinton-alapítványok által kínált megoldással ellentétben” a családok növekedését segíti.

fecsego.eu/népszava online

Leave a Reply 92 megnézve, 1 alkalommal mai nap |