< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Csak a bolgárokét előzi meg a magyar életszínvonal az Unióban(((Seuls les Bulgares sont en avance sur le niveau de vie hongrois dans l’UE

| Mobile | RSS

Csak a bolgárokét előzi meg a magyar életszínvonal az Unióban(((Seuls les Bulgares sont en avance sur le niveau de vie hongrois dans l’UE

Csak a bolgárokét előzi meg a magyarok életszínvonala az uniós országok között – az Eurostat legfrissebb adatai szerint a magyar háztartások fogyasztása gyakorlatilag stagnál az uniós átlaghoz képest: 2017-ben ugyanakkora volt, mint a gazdasági válság évében. Az állam fogyasztási kiadásai viszont közel sem ilyen rosszak.

“Úgy tudjuk mi is – mint nagyon sok más családok – megoldani, hogy plusz túlórákat vállalunk, illetve nagyon átgondoljuk, hogy mire költünk.” – emellett akciós termékeket vásárol és a leárazásokon spórol ez a szécsényi család. Fejenként 50 ezer forintból kell kijönniük havonta, amelynek az utolsó fillérig megvan a helye.

“Természetesen a legfontosabbak a hitelek törlesztése, amit még tíz évig fizetni fogunk, utána a mindenféle rezsi, rezsivel kapcsolatos számlák, és természetesen utána a gyermeknek az iskoláztatása.” – tette hozzá Nagy Ágnes.

Ágnesék életszínvonala átlagosnak mondható Magyarországon, ha az Eurostat friss adatait nézzük, az egyes országok árszínvonalai közti különbségeket figyelembe véve ugyanis az adatok szerint a magyarok fogyasztási kiadásánál már csak a bolgár háztartások egy főre eső, végső fogyasztási kiadása volt távolabb tavaly az uniós átlagtól.

“Az egyik oka az, hogy a magyar bérszínvonal az eu-átlagban is a rendkívül alacsony szintűek közé tartozik” – a GKI vezérigazgatója szerint a KSH a héten kiadott, bruttó 364 ezer forintos átlagkereseténél az emberek a valóságban jóval kevesebbet visznek haza: a teljes körű adatokkal számolva bruttóban körülbelül 290 ezer forintot.

“Ez gyakorlatilag olyan 180 nettó körüli átlagot jelent. Na most ha belegondolunk a mai árszínvonalba, meg abba, hogy nagyságrendileg a magyar átlag kereső 180 nettót keres, akkor körülbelül kitalálhatjuk, hogy miért is ilyen rosszak az adatok.” – fejtette ki Molnár László, a GKI vezérigazgatója.


A magyar állam ugyanakkor már korántsem áll ilyen rosszul, az adatok szerint az állam végső fogyasztási kiadásai tekintetében Magyarország nemhogy nem sereghajtó, de a középmezőny végén áll. A Tárki vezetője kutatója szerint az ország helye ebből a szempontból nem változott sokat az elmúlt években. 

“A tény az, hogy az állam Magyarországon úgy működik, hogy inkább preferálja azt, hogy az állam által elosztott pénzeken keresztül fogyasszanak többet a háztartások – itt körülbelül átlagos Magyarország elhelyezkedése -, mint hogy saját maguk költsék el a pénzüket.” – mondta Sík Endre.

Az állam fogyasztási kiadásai elvileg mind az állampolgárok érdekében történnek, és olyan szolgáltatásokat, vagy beruházásokat jelentenek – mint az utak, kórházak, vagy sportlétesítmények építése – amelyek végső soron az állampolgárokat gazdagítják.

fecsego.eu/atv.hu

Seuls les Bulgares sont en avance sur le niveau de vie hongrois dans l’UE
4 août 2019 | Messages | europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, nouvelles de Chatter

Dans les pays de l’UE, seuls les Bulgares ont un niveau de vie supérieur au niveau de vie des Hongrois – selon les dernières données d’Eurostat, la consommation des ménages hongrois est pratiquement stagnante par rapport à la moyenne de l’UE: en 2017, elle était la même qu’en année de crise économique. Mais les dépenses de consommation de l’Etat ne sont pas aussi mauvaises.

«Comme beaucoup d’autres familles, nous pouvons y arriver en prenant des heures supplémentaires et en réfléchissant à ce que nous dépensons.» En outre, cette famille de Szécsény achète des promotions et économise des rabais. Ils doivent payer 50 000 forints par personne et par mois, ce qui a sa place jusqu’au dernier sou.

“Bien sûr, le plus important est le remboursement des emprunts que nous allons rembourser pendant encore dix ans, suivi de toutes sortes de factures de services publics et, bien sûr, de l’éducation de l’enfant”, a ajouté Ágnes Nagy.

Le niveau de vie d’Agnès est moyen en Hongrie. Si l’on se base sur les dernières données d’Eurostat, en tenant compte des différences entre les niveaux de prix des pays, seules les dépenses de consommation finale des ménages bulgares étaient plus longues que la moyenne de l’UE.

“L’une des raisons est que les salaires hongrois sont parmi les plus bas de la moyenne européenne” – Selon le PDG de GKI, le salaire mensuel brut de 364 000 HUF publié par le CSO rapportée cette semaine en rapporte bien moins: sur la base des chiffres bruts, il est d’environ 290 000 HUF.

«C’est pratiquement une moyenne d’environ 180 filets. Maintenant, si vous réfléchissez aux niveaux de prix actuels et au fait que le chercheur hongrois gagne en moyenne 180 moustiquaires, nous pouvons comprendre pourquoi les données sont si mauvaises », a déclaré László Molnár, PDG de GKI.

En même temps, l’état hongrois est loin d’être aussi mauvais, d’après les données, la Hongrie n’est pas à la pointe de la dépense de consommation finale de l’état, mais au centre du terrain. La position du pays à cet égard n'a pas beaucoup changé ces dernières années, selon un chercheur de Tárki.

“Le fait que l’Etat travaille en Hongrie signifie qu’il préfère que les ménages dépensent davantage en argent distribué par l’Etat, à peu près autant qu’en Hongrie – que pour dépenser leur propre argent”, a déclaré Sík Endre. .

En principe, les dépenses de consommation publique sont dans l’intérêt du citoyen et représentent des services ou des investissements, tels que la construction de routes, d’hôpitaux ou d’installations sportives, qui enrichissent en fin de compte le citoyen.

fecsego.eu/atv.hu

Leave a Reply 105 megnézve, 1 alkalommal mai nap |