< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Trump a hétvégi tömeggyilkosságok helyszíneire látogat

| Mobile | RSS

Trump a hétvégi tömeggyilkosságok helyszíneire látogat

FT

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter hétfőn este a Texas állambeli El Pasóban járt, az egyik minapi tömeggyilkosság helyszínén. A politikus délután találkozott az áldozatok családtagjaival, majd a mexikói konzulátus épületében Dee Margo polgármesterrel közösen tartott sajtóértekezletet. 

Leszögezte, hogy Mexikó – az amerikai igazságügyi minisztériumhoz hasonlóan – szintén terrorcselekménynek tartja a tömeggyilkosságot, és hangsúlyozta, hogy mexikói állampolgárok ellen elkövetett terrortámadás történt. Közölte: országa készen áll arra, hogy az amerikai hatóságokkal együtt részt vegyen a nyomozásban, és változatlanul fontolgatja, hogy kiadatási kérelemmel forduljon Washingtonhoz az elkövető mexikói felelősségre vonása érdekében.

“Figyeltük Trump elnök állásfoglalását a nap folyamán, és osztjuk véleményét, miszerint elítéli az Egyesült Államokban nagyon komoly problémaként jelentő rasszizmust és idegengyűlöletet” – mondta a mexikói diplomácia vezetője. “Különböző a kultúránk, de együtt kell élnünk, és tisztelnünk kell egymást, mind az Egyesült Államokban, mind Mexikóban” – hangsúlyozta.

Dee Margo polgármester megerősítette, hogy Donald Trump szerdán El Pasóba látogat. A hírt először az elnök tanácsadója, Kellyanne Conway jelentette be, hozzátéve, hogy az elnök látogatást tesz az ohiói Daytonban is.

Margo elmondta, hogy vasárnap telefonon beszélt Donald Trumppal, aki – mint fogalmazott – “nagy jóakarattal viseltetett és minden segítséget megígért”. A polgármester jelezte: szerdán arra kéri majd az elnököt, hogy minden lehetséges szövetségi forrást biztosítson El Pasónak.

A városban hétfőn este még mindig 15 sebesültet ápoltak kórházban. A rendőrség közlése szerint a szombati merényletben – a halott áldozatokon kívül – 27-en sebesültek meg. Szintén a rendőrség közölte, hogy a halálos áldozatok közül 13 amerikai, hét mexikói és egy német állampolgár volt, egy áldozatot pedig egyelőre nem tudtak azonosítani.KAPCSOLÓDÓ

Lövöldözés volt egy amerikai áruházban, 20 halott

Lövöldözés volt egy amerikai áruházban, 20 halott

További 26 sebesültet még ápolnak az El Pasó-i támadás után. A 21 éves támadót elfogták. Gyűlöletbűncselekmény történt.

12 órán belül két tömegmészárlás történt az Egyesült Államokban a hétvégén.  Helyi idő szerint szombaton délután egykor egy El Pasó-i Walmart áruházhoz riasztották a rendőröket. A 21 éves támadó, Patrick Crusius gépkarabélyával – a később meghalt sérültekkel együtt – huszonkét embert  megölt  és huszonnégyet megsebesített, mielőtt a rendőröknek sikerült elfogniuk. Crusius 9 órát, több mint 1000 kilométert vezetett lakhelyétől, a Texas állam másik végében található Allenből, hogy a mexikói határon fekvő El Pasóban gyilkolhasson.KAPCSOLÓDÓ

Kilencen meghaltak egy lövöldözésben az USA-ban

Kilencen meghaltak egy lövöldözésben az USA-ban

Legalább 16 ember megsérült a támadásban, ami alig egy percig tartott.

Szinte percre pontosan 12 órával később, El Pasótól 2500 kilométerre északkeletre, az ohiói Dayton városában is lövések dördültek. A 24 éves Connor Betts kilenc embert megölt és további huszonhetet megsebesített, mielőtt a kiérkező rendőrök végeztek vele. A lövöldözés – ami a Ned Peppers nevű bár előtt történt – mindössze 30 másodpercig tartott az éppen arra járőröző rendőrök gyors reagálásának köszönhetően.

A mészárlások hátteréről itt írtunk bővebben. 

fecsego.eu/index .hu

Leave a Reply 39 megnézve, 1 alkalommal mai nap |