< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Itt is nagy bajban a Fidesz: a nagy múltú Pest megyei városban is megszületett a Fidesz-váltó összefogás

| Mobile | RSS

Itt is nagy bajban a Fidesz: a nagy múltú Pest megyei városban is megszületett a Fidesz-váltó összefogás

Több hónapos szerteágazó tárgyalássorozat után alakult ki az a váci – a város történetében minden eddiginél szélesebb politikai palettát felmutató – ellenzéki összefogás, melynek közös polgármesterjelöltjét sajtótájékoztató keretében mutatták be pénteken. 

Sokatmondó, hogy nem csupán a helyi önkormányzati testületben jelenleg is képviselt ellenzéki pártok (DK, MSZP, Jobbik), illetve civilek (SZAVAD és Vácért Lokálpatrióta Egyesület) álltak közös platformra a város tarthatatlan állapotainak javításáért, hanem országos szinten politizáló szervezetek (LMP, Mindenki Magyarországa Mozgalom, Momentum, Párbeszéd) is csatlakoztak az itt lakók életének jobbításáért együttműködni akaró összefogáshoz. Sikeres egyeztetéseket követően ezen cél elérése érdekében mutatták be az október 13-i önkormányzati választásokon induló közös polgármesterjelöltjüket.

Herczeg Zoltán, a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviseletében jelentette be, hogy Vácott is sikerült ellenzéki összefogással megegyezésre jutni, így felkérhette a közös polgármesterjelöltet, MATKOVICH ILONÁT a bemutatkozásra.

Matkovich Ilona elöljáróban elmondta, hogy egy fejlődő, modern európai várossá akarja változtatni Vácot, és ehhez szükség egy erős képviselő testületre, ahol a körzeti képviselők nem megtűrt emberek, hanem a város kis polgármesterei, akik közösen dolgoznak a váci tarthatatlan állapotok megváltoztatásáért. Legelőször is nagytakarítást ígért, utána pedig az utak kijavítását, mert Vácon szerinte, ezek a legsürgetőbb problémák. Fontosnak tartja az alacsonyabb keresetűek lakáshoz juttatását, a váci vállalkozókkal a partneri kapcsolat kiépítését, és a fiatal házasok segítését bölcsődei helyek növelésével. Programját hamarosan megismerteti a váciakkal, mert mint mondja, eljött az idő, hogy Vác végre rólunk szóljon.

A folytatásban az összefogásban résztvevő szervezetek közül a pártok egy-egy képviselője méltatta a megegyezést és a jelöltet.

A Jobbik részéről Balczó Zoltán országgyűlési képviselő kiemelte a helyhatósági választások fontosságát, továbbá azt, hogy helyi szinten tenni akaró, rátermett jelölteket indítanak. Ilyen aspiránsként megismerve, örömmel álltak a váci ellenzéki jelölt mellé.

Törzsök Tibor, a Demokratikus Koalíció megyei kampánykoordinátora azt hangsúlyozta, hogy pártja a Fidesszel nem alkuszik, viszont helyi és országos szinten is minden szervezettel egyeztet annak érdekében, hogy megingassák a központilag irányított helyi hatalmakat, ami az első lépés lehet az országos változások eléréséhez.

A Momentum Mozgalom megyei koordinátora, Molnár Csaba arról szólt, hogy konfliktusoktól sem mentes egyeztetési folyamat végén sikerült egy magasabb cél érdekében megtalálni a város szempontjából a legjobb megoldást, melyhez örömmel csatlakozik egyre népszerűbb szervezete is.

Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért frakcióvezető-helyettes elnökségi tagja kiemelte, hogy Vác is csatlakozik azokhoz az – immár többségben lévő – településekhez, ahol megvalósulhat az ellenzék közös indulása a választáson. Üdvözölte, hogy a városban egy integrálni tudó, és közös fellépést elérni tudó személy mellett sikerült felsorakozni, akinek vezetésével Vácott is leválthatja az emberek hatalma a hatalom embereit.

Az LMP képviseletében Kanász-Nagy Máté, a párt országos elnökségének titkára az október 13-i választás tétjeként azt nevezte meg, hogy az emberek egy újabb téglát üthetnek ki a jelenlegi hatalmi falból. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a helyi irányítás csak egy eszköz lehet arra, hogy megvalósuljon az emberek valódi képviselete a döntéshozásban.

Kiss Zsolt helyi szocialista önkormányzati képviselő a jobb életminőség elérése érdekében kiváló jelöltnek értékelte Matkovich Ilonát. Szavai szerint a polgármesteri székért induló aspiráns bár nem párttag, de a mögé felsorakozó pártok és szervezetek bizonyítják, hogy milyen jól össze tudja fogni a különböző gondolkodásmóddal rendelkezők érdekeit is. Reményét fejezte ki, hogy az egységes fellépést látva a választók felhatalmazást adnak arra, hogy a rendcsinálás után élhetőbb, szebb várossá alakíthassák Vácot.

Újságírói kérdésre elhangzott, hogy az egyéni választókörzetek közös jelöltjeit, a kompenzációs listát, illetve az együtt kidolgozott programot a következő hetekben hozzák nyilvánosságra.

fecsego.eu/HírHugó

Leave a Reply 101 megnézve, 1 alkalommal mai nap |