< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Állami pénzekből dübörög a Szijjártó-család autósport biznisze///Les affaires de sport automobile de la famille Siyajor grondent avec l’argent public

| Mobile | RSS

Állami pénzekből dübörög a Szijjártó-család autósport biznisze///Les affaires de sport automobile de la famille Siyajor grondent avec l’argent public


A kamionversenyeket rendező cég, ahol a külügyminiszter testvére az igazgató, több száz milliós támogatásokat kapott az elmúlt években – többek közt a külügytől is.

Szijjártó Péter testvére az autósportban egyre aktívabb szerepet vállal, cégéhez pedig már közel 300 millió forint közpénz vándorolt az elmúlt két évben a külügytől és az ehhez tartozó intézményektől – járt utána a G7.

A magyar autóversenyeket vállalkozások rendezik, de a licenszeket egy állami szervezet a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) adja ki. Az emiatt megkerülhetetlen intézményt Oláh Szabolcs vezeti, Szijjártó Péter külügyminiszter testvére, Szijjártó Sarolta pedig a női tagozatban és a kamionverseny bizottságban munkálkodik.

Szijjártó testvérének azonban nem ez az egyetlen kapcsolata a kamionversenyekkel: 2015 óta dolgozik Truck Race Promotion Kft.-nél, 2017-től pedig a cég operatív igazgatója is. A Truck Race Promotion Kft.-ről pedig azt kell tudni, hogy egyrészt Magyarországon ők rendezik a kamion eb versenyeket, a Hungaroring adatai alapján 2016-ban 40,8 millió forintot kaptak ezért a MNASZ-tól, 2014-ben pedig 83 millió forintot.

A G7 hozzáteszi, hogy az ETR néven ismert kamionos “Európa bajnokság”  egyébként az európai autó-motor sport szövetség, a FIA vállalkozása, amely viszonylag kis közönséghez szóló rétegsport. Mindezek ellenére a magyar állam mégis úgy érezte, hogy ezt a sportot kell támogatnia. A MNASZ mellett ugyanis 2016-ban a nemzetgazdasági minisztert bízták meg azzak, hogy 200 millió forintot adjon az eseménynek, és azóta minden évben – nyilvánosságra nem hozott összegekkel – támogatja az állam a rendezvényt. Épp egy évvel azutántól, hogy Szijjártó Sarolta bekerült a kamionsport világába – jegyzi meg a G7.

A Truck Race Promotion Kft. ráadásul egyre növekvőben van: az idei Hungaroringen rendezett kamion eb futamnak ugyanis része volt a V4 logisztikai fórum is, amelynek egyik főtámogatója a Külgazdasági- és Külügyminisztérium (KKM): ők 65 millió forintot fizettek a cégnek a rendezvényért.

De mások is megtolták kicsit a cég szekerét:

  • a KKM alá tartozó Eximbank még nem válaszolt a G7 megkeresésére, de azt tudni lehet, hogy költött 2 millió forintot a cégnél
  • a KKM alá tartozó állami hivatal, a HIPA a Hungaroringen június 23-án szervezett “járműipari beszállítók és szakmai partnerek bevonásával létrejött partnertalálkozó megvalósítására szolgáló szolgáltatások” tárgyában 5 millió forintot fizetett a cégnek

Szijjártó Péter minisztériuma és háttérszervei tehát idén 72 millió forintot fizettek egy konferencia szervezéséért egy olyan kamionversenyeket szervező cégnek, ahol testvére is dolgozik – foglalja össze a G7.

Hozzáteszik, hogy a Truck Race Promotion szponzorációs pénzeket kapott más állami cégektől is: a Szerencsejáték Zrt. 2016-ban még csak 5 millió forintot, 2018-ban már 71 millió forintot adott.

(A Truck Race Promotion Kft. fő tulajdonosa egyébként 51 százakéban a félezer kamionnal rendelkező Révész Trans tulajdonosa, Révész Bálint. A cégben részesedése van a TR Consult informatikai cégéről ismert Őry Tamásnak, és Moszlán Balázsnak.)

fecsego.eu/Magyar narancs

Les affaires de sport automobile de la famille Siyajor grondent avec l’argent public
16 août 2019 | Messages | europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, nouvelles de Chatter

La société de courses de camions, dont le frère du ministre des Affaires étrangères est le directeur, a reçu des centaines de millions de subventions ces dernières années, y compris de l’étranger.
Le frère de Peter Szijjártó joue un rôle de plus en plus actif dans le sport automobile. Son entreprise a déjà dépensé près de 300 millions de dollars de fonds publics de pays étrangers et d’institutions apparentées au cours des deux dernières années, suivis du G7.

Les courses automobiles hongroises sont organisées par des entreprises, mais les licences sont délivrées par une organisation publique, l’association nationale hongroise des sports motorisés (MNASZ). Cette institution inévitable est dirigée par Szabolcs Oláh, frère du ministre des Affaires étrangères Péter Szijjártó et de Sarolta Szijjártó, qui travaille au sein de la section des femmes et du comité des courses de camions.

Cependant, son beau-frère n’est pas le seul à faire de la course de poids lourds: depuis 2015, il travaille pour Truck Race Promotion Ltd. et depuis 2017, il est le chef de l’exploitation de la société. Truck Race Promotion Kft doit savoir qu’ils organisent des courses de camions en Hongrie. Selon Hungaroring, ils ont reçu 40,8 millions de HUF en 2016 de MNASZ et en 2014, 83 millions de HUF.

Le G7 ajoute que le camion “European Championship”, connu sous le nom de “ETR”, est d’ailleurs la fédération européenne de sport automobile, une entreprise de la FIA qui est un sport destiné à un public relativement restreint. En dépit de tout cela, l’Etat hongrois a estimé qu’il devrait soutenir ce sport. En 2016, outre le MNASZ, le ministre de l’Économie nationale a été chargé d’accorder 200 millions de HUF à l’événement, et depuis lors, l’État sponsorise l’événement chaque année avec des montants non divulgués. Juste un an après que Sarolta Siijjártó ait été initié au sport par camion, note le G7.

En outre, la promotion de la course de camions Kft est à la hausse: la Hungaroring Truck Race de cette année faisait partie du V4 Logistics Forum, l’un des principaux sponsors étant le ministère des Affaires étrangères et du Commerce (KKM): ils ont versé à l’entreprise 65 millions de dollars.

Mais d’autres ont un peu poussé le char:

L’Eximbank de KKM n’a pas encore répondu au G7, mais on sait qu’elle a dépensé 2 millions de dollars pour l’entreprise.
HIPA, une agence gouvernementale du ministère du Commerce et de l’Industrie, a versé 5 millions de HUF à Hungaroring pour “des services destinés à la mise en place d’une réunion de partenaires avec des fournisseurs de l’industrie automobile et des partenaires professionnels” organisée le 23 juin
Le ministère et le back-office de Péter Szijjártó ont donc déboursé 72 millions de dollars cette année pour organiser une conférence pour une entreprise de courses de camions où travaille son frère, a déclaré le G7.

Ils ajoutent que Truck Race Promotion a reçu des fonds de sponsoring d’autres sociétés appartenant à l’État: Szerencsejáték Zrt. N’a donné que 5 millions de HUF en 2016 et 71 millions de HUF en 2018.

(Le propriétaire majoritaire de Truck Race Promotion Kft. Est Bálint Révész Trans, propriétaire de Révész Trans, propriétaire de 500 camions. La société est propriétaire de Tamás Őry, connu de la société informatique de TR Consult, et de Baláz Moszlán

Leave a Reply 105 megnézve, 1 alkalommal mai nap |