< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Magyarország-Németország Alapjogokért Központ: ideológiai határzárat is jelentett a vasfüggöny

| Mobile | RSS

Magyarország-Németország Alapjogokért Központ: ideológiai határzárat is jelentett a vasfüggöny

Nem csak fizikai, hanem ideológiai határzárat is jelentett a vasfüggöny, amelynek lebontása a Szovjetuniótól való elszakadás első mozzanata volt – mondta Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

    A szakértőt annak kapcsán kérdezték, hogy harminc éve, 1989. augusztus 19-én rendezték meg a Fertő-tó mellett az úgynevezett páneurópai pikniket, az ebből az alkalomból ideiglenesen megnyitott osztrák-magyar határon több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába.
    Párkányi Eszter emlékeztetett: ezért Angela Merkel német kancellár is köszönetet mondott a magyaroknak.
    Kiemelte: nagyon fontos arra visszaemlékezni, hogy a “Szovjetunió koporsójába jó néhány szöget a magyarok vertek be”, például a páneurópai piknikkel. A fiatalok közül sokan nem tudják, hogy a szabad határátlépésért őseink megküzdöttek.
    A szakértő szerint napjainkban a belső határok nyitva tartásához fontos, hogy a schengeni térséget meg tudják reformálni, hogy ne legyen még egyszer határzár.


MTI

Leave a Reply 64 megnézve, 1 alkalommal mai nap |