< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Szlovákia már döntött: betiltja a műanyag szívószálat és a műanyag evőeszközöket

| Mobile | RSS

Szlovákia már döntött: betiltja a műanyag szívószálat és a műanyag evőeszközöket

Joób Sándor

JOÓB SÁNDOR

Szerdán jóváhagyta a szlovák kormány a környezetvédelmi minisztérium javaslatát az egyszer használatos műanyag eszközök betiltásáról, írja a Parameter.sk. 2021-től lép érvénybe a tiltás, ami érinti a műanyag tányérokat, evőeszközöket, italkeverőket, szívószálakat, léggömbpálcákat, a polisztirolból gyártott egyszer használatos ételhordókat, poharakat, továbbá az oxodegradálódó műanyagokat, mert ezek mikroműanyagokra bomlanak, amivel szennyezik a környezetet.

000 1HQ45J

Fotó: Eric Baradat / AFP

Az új intézkedések között szerepel az is, hogy az újrahasznosításra összegyűjtött szemetet tilos lesz elégetni. Illetéket rónak ki a gyártókra is. A könnyebben újrahasznosítható termék vagy csomagolás gyártóját alacsonyabb költségek terhelik majd, mint azokat, akiknek a termékét nehéz újra feldolgozni. Ez az intézkedés közvetetten alternatívák keresésére ösztönzi a gyártókat, hogy mondjanak le az összetett csomagolásról, vagy ne használjanak többféle csomagolóanyagot egy termékhez.

Az elmúlt három évben Szlovákia számos lépést tett a felesleges műanyagok elleni küzdelemben. Fizetőssé tették a műanyagszatyrokat az üzletekben, és Közép-Európában elsőként vezetik be a PET-palackok visszaváltási rendszerét. A szlovák környezetvédelmi tárca jelenleg azon dolgozik, hogy különtámogatást kapjanak a csomagolásmentes üzletek.

Az Európai Parlament még tavaly ősszel hagyta jóvá a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokról szóló javaslatot. A döntést márciusban  560 szavazattal, 35 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett fogadták el, az  általános ügyekkel foglalkozó tanács idén májusban fogadta el hivatalosan.

A tagországok vállalják, hogy 2021-től számos műanyagterméket betiltanak.  Az új szabályok a hulladékok újrahasznosításáról is rendelkeznek. Így a tagállamoknak 2029-re a műanyag flakonok 90 százalékát össze kell gyűjteniük, a műanyag palackoknak 2025-re legalább 25 százalékukban, 2030-ra pedig már 30 százalékukban újrahasznosított anyagból kell állniuk.  A szigorítás hátteréről  ebben a cikkben írtunk részletesebben

fecsego.eu/index.hi

Leave a Reply 43 megnézve, 2 alkalommal mai nap |