< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: A megyei jogú városok felében is nyerhet az ellenzék?

| Mobile | RSS

A megyei jogú városok felében is nyerhet az ellenzék?

Katona Mariann

KATONA MARIANN

•2019. augusztus 24., 11:03

Kihelyezik az õszi önkormányzati választások hirdetményeit az újbudai önkormányzat épületére 2019. augusztus 12-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Kihelyezik az õszi önkormányzati választások hirdetményeit az újbudai önkormányzat épületére 2019. augusztus 12-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

MegosztásFacebookTwitterPinterestReddItEmail

Valójában már a május 26-ai európai parlamenti választás óta szinte minden a közelgő önkormányzati voksolásról szól, szombattól viszont hivatalosan is zajlik a kampány. Indul az ajánlásgyűjtés, megjelennek az óriásplakátok – elsősorban vélhetően fideszeseket hirdetve –, és ellepik az utcákat, tereket a politikai standok. Az ellenzéki pártok most először engednek érdemben az összefogást áhító választói hangoknak.

Az elmúlt 13 évben most van először érdemi esélyük az ellenzéki pártoknak, hogy az eddig megingathatatlannak tűnő Fidesz-hatalommal szemben kézzelfogható sikereket érjenek el az önkormányzati választáson. Habár a kihívók az összefogás keretében – noha az utóbbi években többféle konstrukciót kipróbáltak már – most először méretik meg magukat igazán.

A megyei jogú városok jelentős többségében – mindössze egy-két kivétel van – az összes ellenzéki párt közösen indul, általában valamilyen egyesület színeiben, ezzel pedig a Fidesz kormányzásának egyik alapját biztosító centrális erőteret haladják meg. Ezért lehetnek olyan városok, ahol a jobbikos polgármesterjelölt mögött felsorakozott a teljes baloldal, illetve fordítva. Nem véletlen, hogy a nagyvárosokra koncentráltak, hiszen ott sokkal jobban számít a pártlogó, mint, mondjuk, a falvakban, ami eleve a függetlenek terepe.

A megyei jogú városok több mint harmadában vagy akár a felében is elhozhatja a győzelmet az ellenzék – ezt Pulai András mondta a Magyar Hangnak. A Publicus Intézet vezetője itt említette – a teljesség igénye nélkül – SzombathelyetMiskolcotPécsetSzolnokot vagy akár Nyíregyházát is, ahol a számok szerint is van esély megverni a kormánypártokat. Ezek azok a helyek, ahol már az európai parlamenti választás során is több szavazatot kapott összesen az ellenzék, vagy éppen csak lemaradt a Fidesztől. A kormánypárt vezetősége nem véletlenül volt letört az uniós voksolás éjszakáján az elemző szerint, hiszen bár országosan nagy győzelmet arattak, azt látták, több nagyvárosban is nehéz helyzetbe kerültek.

Kicsit szkeptikusabb volt Ember Zoltán. Az elemző úgy véli, sok esetben későn született meg a megállapodás, ráadásul néhány hónap vagy fél év alatt nem biztos, hogy fel lehet építeni egy hiteles jelöltet. – Hosszú ideig tartó, szisztematikus munka és megfelelő beágyazottság kell az ideális indulónak – mondta. Még akkor is, ha érezhetően elindult az a folyamat, amikor egy kormánnyal nem szimpatizáló választó bárkire leszavaz a fideszessel szemben. Mindezzel együtt Ember Zoltán is több olyan várost nevezett meg, ahol az ellenzéknek esélye lehet legyőzni a Fideszt, a Pulai András által említetteken kívül ide sorolta még EgertDunaújvárost vagy éppen Hódmezővásárhelyt.

Állandó kérdés a voksolások közeledtével az is, hogy a pártoknak vajon milyen erőforrásaik vannak, a pénz mellett rendelkeznek-e a mozgósításban és a kampányolásban elengedhetetlen hálózattal, vagyis aktivistákkal. A Fidesz kétségkívül birtokában van az óriási tudásnak, elég csak a kiszivárgott Kubatov-listára gondolni, de anyagi problémái sincsenek, és már csak ebből következően önkéntes vagy fizetett aktivistahálózata is kézzelfogható.

Az ellenzék esetében egyértelműen sokkal szűkösebbek a források, de a korábban szervezettnek tűnt MSZP-s vagy éppen jobbikos szervezeti hálózat is megcsappant azóta. Pulai András ennek ellenére úgy látja, ahol megszületett az összefogás, az abban dolgozók rájöttek, hogy legfeljebb annyi választja el a szereplőket egymástól, mint amennyi különbség akár saját pártjukon belül is megtalálható. – Látszik, hogy a munka összekovácsolta őket – mondta Pulai András, hozzátéve, a két esélyes településeken a pártok is összeadják azt, amijük van. Az elemzők abban egyetértettek, hogy a jelenleg is ellenzéki vezetésű Szegeden és Salgótarjánban valószínűleg nem változik a helyzet, vagyis újrázhat Botka László és Fekete Zsolt, hátuk mögött az összefogással.

forrás: Magyar Hang

Leave a Reply 128 megnézve, 2 alkalommal mai nap |