< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Merkel teszetosza politikája áll a német recesszió mögött?//La politique de probation de Merkel est-elle à l’origine de la récession allemande?

| Mobile | RSS

Merkel teszetosza politikája áll a német recesszió mögött?//La politique de probation de Merkel est-elle à l’origine de la récession allemande?

Aranykorszakból a recesszióba fordult Angela Merkel Németországa. Erre legutóbb a gazdasági válság idejében volt példa. Bár a német ipar nem fog összedőlni a közgazdászok szerint, így is sürgős reformokra van szükség. A szakemberek szerint Merkel hamarabb is léphetett volna.

Merkel teszetosza politikája áll a német recesszió mögött?

Angela Merkel német kancellár (Fotó: Reuters)

Leáldozott az Angela Merkel fémjelezte gazdasági csoda időszaka Németországban. És bár a német gazdaság nem fog összedőlni a közgazdászok szerint, mégis sürgős reformokra van szüksége, ha elejét akarja venni egy hosszan tartó recessziós időszaknak. A német kancellár egyébként 2005-ben lépett hivatalba, és bár a kormányzása alatti GDP-növekedés nem volt kiugróan magas (átlagosan 1,6%), mondhatni szerénynek bizonyult, de mégis kiszámítható volt a fellendülés. Egyedül a válság alatt volt egy kis visszaesés, nem véletlen, hogy a közgazdászok egy része egyenesen Németország aranykorának tartja a politikus által dominált csaknem másfél évtizedes időszakot.

Csakhogy ez már a múlté. Az utóbbi hónapokban ugyanis egyre aggasztóbb hírek és jelentések jöttek a német gazdaságról, pár napja például a Bundesbank, vagyis a német központi bank figyelmeztetett arra, hogy Európa legnagyobb gazdasága recesszióba kerülhet. Ebből pedig könnyen kialakulhat egy egész kontinensre kiterjedő gazdasági válság.

A Politico cikke jórészt a német kormány tehetetlenségét is kiemeli, mert bár az ipar korábban gazdaságsegítő lépések miatt szólította meg a kormányt, Merkelék eddig kívülről figyelték az eseményeket. Közgazdászok egy része egyébként is úgy véli, hogy

Németország problémája részben onnan eredeztethető, hogy a kancellár évekig elengedte a gazdaság kezét, ahelyett, hogy olyan reformokat vitt volna végig, amelyek segítik a szereplőket, hogy felkészülhessenek a nehezebb időkre.

Közgazdászok egy másik csoportja ugyanakkor a Donald Trump kereskedelmi háborúját és a Brexitet okolják a jelenlegi problémákért. Igaz, a héten a pénzügyminiszter, Olaf Scholz bejelentette, hogy a kormány készen áll arra, hogy akár 50 milliárd eurót is ráfordítson a válságkezelésre.

Hogy milyen mértékben esik vissza Európa legerősebb gazdasága, még nem lehet tudni, de ennek akár komolyabb politikai következményei is lehetnek, főleg a kancellár pártjára, a Kereszténydemokrata Unióra (CDU), főleg, ha a munkanélküliség is elkezdene emelkedni a jövőben. És bár a jelenlegi 5 százalékos statisztikával még mindig az egyik legalacsonyabb ez a ráta a németeknél, a Deutsche Welle és a német vegyipari óriás, a BASF is munkahelyek ezreinek megszűnését jelentette be az utóbbi hetekben. Ez utóbbi vezérigazgatója kevésbé tűnik pozitívnak a német gazdaságot illetően. Martin Bridermüller egyik nyilatkozatéban kifejtette azt is, hogy Németországnak egy új „Agenda 2010-re” van szüksége. Ezzel is arra a jóléti és munkaerő-piaci reformcsomagra utalva, amelyet még Gerhard Schröder, a Merkel előtti kancellár jelentette be 2003-ban.

A német ipar exportfüggősége egyébként a gazdasági válság után nőtt, olyannyira, hogy a német GDP csaknem fele ebből származik.

A jelenlegi helyzetben azonban ez tovább gyengítheti a német ipar helyzetét, főleg, ha Donald Trump is további nyomást helyez a kereskedelmi háborúval Európára.

Ez utóbbi azért is érintheti érzékenyen Merkeléket, mert az exportjuk közel tíz százaléka célozza meg az USA-t, és akkor még a Brexit okozta hatásokról nem is beszéltünk. Mint ahogyan a német gazdaság egyik húzóágazatáról, az autóiparról, illetve a digitalizáció és a megújuló villamosenergia-termelés okozta nehézségekről sem.

Közben egy neves brit közgazdász, Simon Tilford úgy véli, hogy Németország problémái a saját politikájukból adódik, mintsem a romló nemzetközi környezet okizta hatásokból, hiszen még a német adósság jelenlegi negatív kamatlába – ami annyit tesz, hogy a kormány ingyen kölcsönözhet pénzt – sem ösztönözte a döntéshozókat a német költségvetési politika komoly átgondolására.

fecsego.eu/atv.hu

La politique de probation de Merkel est-elle à l’origine de la récession allemande?
24 août 2019 | Messages | europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, nouvelles de Chatter

Angela Merkel, l’Allemagne du siècle d’or à la récession C’était récemment le cas pendant la crise économique. Selon les économistes, l’industrie allemande ne va pas s’effondrer, mais des réformes urgentes restent nécessaires. Selon les experts, Merkel aurait pu partir plus tôt.
La politique de probation de Merkel est-elle à l’origine de la récession allemande?

La chancelière allemande Angela Merkel (Photo: Reuters)

L’ère du miracle économique d’Angela Merkel en Allemagne a été sacrifiée. Et même si l’économie allemande ne s’effondrera pas, disent les économistes, des réformes urgentes s’imposent pour éviter une période de récession prolongée. En passant, le chancelier allemand a pris ses fonctions en 2005 et, bien que la croissance du PIB sous son gouvernement n’ait pas été particulièrement élevée (1,6% en moyenne), elle aurait pu être modeste, mais la reprise était prévisible. Ce n’est que pendant la crise qu’il y a eu un léger recul, et ce n’est pas un hasard si certains économistes considèrent que la période politiquement dominée de près d’un an et demi est l’âge d’or de l’Allemagne.

Mais c’est une chose du passé. Ces derniers mois, les nouvelles et les informations concernant l’économie allemande sont devenues de plus en plus préoccupantes. Par exemple, la Bundesbank, la banque centrale allemande, a averti il ​​y a quelques jours que la plus grande économie d’Europe pourrait être en récession. Cela pourrait facilement conduire à une crise économique à l’échelle du continent.

L’article de Politico souligne également largement l’inertie du gouvernement allemand, car, bien que l’industrie ait précédemment appelé le gouvernement à une austérité économique, la Merkel surveillait depuis l’extérieur. Certains économistes estiment que de toute façon

Une partie du problème de l'Allemagne provient du fait que la chancelière a abandonné l'économie pendant des années au lieu de procéder à des réformes qui aideront les acteurs à se préparer aux moments difficiles.

Cependant, un autre groupe d’économistes attribue les problèmes actuels à la guerre commerciale et au Brexit de Donald Trump. Certes, cette semaine, le ministre des Finances, Olaf Scholz, a annoncé que le gouvernement était prêt à dépenser jusqu’à 50 milliards d’euros pour la gestion de crise.

Le degré de chute de l’économie la plus forte d’Europe n’est pas encore connu, mais cela pourrait avoir de graves conséquences politiques, en particulier pour le parti du chancelier, l’Union démocratique chrétienne (CDU), surtout si le chômage devait commencer à augmenter à l’avenir. Et bien que les statistiques actuelles de 5% restent l’un des taux les plus bas pour les Allemands, Deutsche Welle et le géant allemand de la chimie BASF ont annoncé des milliers de pertes d’emplois ces dernières semaines. Le PDG de ce dernier semble moins optimiste quant à l’économie allemande. Martin Bridermüller a également déclaré dans un communiqué que l’Allemagne avait besoin d’un nouvel “Agenda 2010”. Encore une fois, citons le train de mesures sur la protection sociale et le marché du travail annoncé en 2003 par le chancelier Gerhard Schröder avant Merkel.

La dépendance à l’égard des exportations de l’industrie allemande a d’ailleurs augmenté après la crise économique, à tel point que près de la moitié de son PIB en provient.

Toutefois, dans la situation actuelle, cela pourrait affaiblir davantage la position de l'industrie allemande, surtout si Donald Trump exerçait une pression supplémentaire sur l'Europe par le biais de la guerre commerciale.

Ces derniers sont peut-être sensibles à Merkel car près de 10% de leurs exportations sont destinées aux États-Unis. Nous n’avons même pas évoqué les effets du Brexit. Tout comme les moteurs de l’économie allemande, l’industrie automobile et les défis de la numérisation et de la production d’électricité renouvelable.

De son côté, Simon Tilford, un éminent économiste britannique, estime que les problèmes de l’Allemagne découlent de sa propre politique plutôt que des conséquences d’un environnement international de plus en plus dégradé. décideurs à prendre sérieusement en compte la politique fiscale allemande.

fecsego.eu/atv.hu

Leave a Reply 237 megnézve, 1 alkalommal mai nap |