< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Világvége Az erdők égésével tovább gyorsul a klímaváltozás))Fim do mundo A mudança climática está se acelerando com a queima de florestas

| Mobile | RSS

Világvége Az erdők égésével tovább gyorsul a klímaváltozás))Fim do mundo A mudança climática está se acelerando com a queima de florestas

A szén-dioxid földi körforgásának fontos állomásai az erdők.

nyomtatás
betűméret

Most, hogy lángol a világ, sokan írják, posztolják, hogy az erdő a Föld tüdeje, vagy a fák termelik az életet adó oxigént. Ez azonban nem teljesen igaz. Az erdő növényei valóban termelnek oxigént, de ennek nagy részét saját maguk fel is használják, a maradékot pedig az erdőben zajló elhalt szerves anyag lebontását előidéző folyamatok kötik le.

Ám az erdők a légköri széndioxid-tartalom szabályozásában játszanak fontos szerepet.

Mindazonáltal, mivel az erdőirtás már eleve is többnyire égetéssel történik, az égetés után az erdőtalaj humusztartalma is gyors ütemben oxidálódik, s a hosszú idő alatt elnyelt és a talajban raktározott szén így rövid idő alatt és nagy mennyiségben kerül a légkörbe.

Nem csoda hát, hogy a levegő szén-dioxid koncentrációja az utóbbi néhány ezer évben igencsak megemelkedett, és újabban komoly, gyorsuló változás mutat. Egyértelműnek látszik, hogy a koncentráció-növekedésnek az utóbbi másfél évszázadban megfigyelt felgyorsulása az ember tevékenységével van összefüggésben: 1750 óta 555 milliárd tonna szén került a levegőbe különböző emberi tevékenységek következtében – írta Somogyi Zoltán Erdő nélkül? című könyvében. Ez egy olyan hatalmas mennyiségű sajátos adósság a légkörrel szemben, amit egyhamar nem fogunk tudni törleszteni.

És most, hogy ennyi erdő lángol, úgy tűnik, menthetetlenek vagyunk…

fecsego.eu/ma.hu

Fim do mundo A mudança climática está se acelerando com a queima de florestas
24 de agosto de 2019 | Posts | europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Notícias do Chatter

As florestas são etapas importantes do ciclo de carbono da Terra.
impressão
tamanho da fonte

Agora que o mundo está em chamas, muitas pessoas escrevem, postulando que a floresta é o pulmão da Terra ou que as árvores produzem oxigênio que dá vida. No entanto, isso não é inteiramente verdade. As plantas da floresta realmente produzem oxigênio, mas grande parte é consumida por elas mesmas, e o restante é limitado por processos que levam à decomposição de matéria orgânica morta na floresta.

No entanto, as florestas desempenham um papel importante no controle do dióxido de carbono atmosférico.

No entanto, como o desmatamento geralmente é feito por incineração, o conteúdo de húmus dos solos da floresta é rapidamente oxidado após a queima, e assim o carbono absorvido e armazenado no solo é liberado na atmosfera em um curto período de tempo.

Não é de surpreender que a concentração de dióxido de carbono no ar tenha aumentado acentuadamente nos últimos milhares de anos e tenha recentemente mostrado uma aceleração significativa. Parece claro que a aceleração do crescimento da concentração observada no último século e meio está relacionada à atividade humana: 555 bilhões de toneladas de carbono foram liberadas no ar como resultado de várias atividades humanas desde 1750 – escreveu Zoltán Somogyi sem Floresta? . Esta é uma enorme quantidade de dívida específica para a atmosfera que não poderemos pagar em breve.

E agora, com tantas florestas em chamas, parecemos incontroláveis ​​…

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 68 megnézve, 2 alkalommal mai nap |