< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: SZÍNES Hatalmas a titkolózás az orosz atombaleset körül: radioaktív jódot mutattak ki a levegőben Norvégia északi részén

| Mobile | RSS

SZÍNES Hatalmas a titkolózás az orosz atombaleset körül: radioaktív jódot mutattak ki a levegőben Norvégia északi részén

Nagy valószínűséggel nem egy, hanem két robbanás is történt az észak-oroszországi Arhangelszk megyében, az augusztus 8-án végzett fegyverkísérlet során – közölte a nukleáris kísérletek átfogó tilalmáért küzdő norvég NORSAR intézet pénteken.

Az első robbanást, amelyben heten vesztették életüket, két órával később egy második követte. „Két robbanást észleltünk, amelyek közül az utolsó esett egybe időben a radioaktivitás szintjének megemelkedésével” – mondta Anne Stroemmen Lycke, a NORSAR főigazgatója a Reutersnak. Hozzátette: a sugárzás feltehetően a rakéta hajtóanyagából származhat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök noha megerősítette, hogy a fegyverkísérlet során valóban történt egy hét emberéletet követelő szerencsétlenség, egyben leszögezte, a háttérsugárzás mértéke normális szinten van az incidenst követően. Ugyanakkor az orosz hidrometeorológiai szolgálat szerint a beleset idején négy-tizenhatszorosára nőtt a gammasugárzás Arhangelszk megyében. Ráadásul a norvég Sugárzási és Nukleáris Biztonsági hatóság augusztus 15-én közölte, hogy elenyésző mennyiségben radioaktív jódot mutattak ki a levegőben Norvégia északi részén, az orosz határ térségében.

Kép: gettyimages.com

BBC Oroszországnak egyébként nyilatkozott két arhangelski orvos, akik részt vettek a sarkvidéki rakétabaleset sérültjeinek ellátásában. Állításuk szerint nem kaptak megfelelő védőfelszerelést és tájékoztatást, így attól tartanak, hogy a betegek ellátása közben őket is sugárfertőzés érte. Elmondásuk szerint összesen hat sérültet kezeltek, akikkel legalább 90 ember került kapcsolatba.

Sokan komoly bajtól tartanak, mert a rakétabalesetet és a sugárfertőzést övező orosz titkolózás hasonlóságokat mutat az 1986-oscsernobili tragédiával. Az MTI információi szerint ugyanakkor nem találtak sugárzásszint-emelkedést a moszkvai szakemberek által elvégzett vizsgálatok során azoknak az arhangelszki orvosoknak szervezetében, akik segítettek a nukleáris háttérsugárzás átmeneti megugrásával járó fegyverkísérlet-baleset következményeinek felszámolásában, ami azért nyugalomra adhat okot.

Forrás: Noizz.hu

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 67 megnézve, 1 alkalommal mai nap |