< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Rendkívüli állapotot hirdettek Port Szudánban((L’état d’urgence a été déclaré à Port-Soudan

| Mobile | RSS

Rendkívüli állapotot hirdettek Port Szudánban((L’état d’urgence a été déclaré à Port-Soudan

Port Szudánban a Szudánt vezető szuverén tanács rendkívüli állapotot hirdetett vasárnap az ország legjelentősebb kikötővárosában, miután a városban törzsi villongásokban 16 ember halt meg.

Altahir Abuhadzsa, a szuverén tanács szóvivője bejelentette, hogy Vörös-tenger nevű állam ideiglenes kormányzóját és a biztonsági erők helyi vezetőjét is leváltották.

A városban a beni amer és a nuba törzs tagjai között pénteken újult ki ismét az erőszak, és lövések is dördültek.

„Most először használtak egymás ellen lőfegyvereket, ami azt mutatja, hogy a konflitkust kívülről és belülről is szítják, és próbálják a város más részeire is kiterjeszteni” – tudatta Abuhadzsa, hozzátéve, hogy a történtek kivizsgálására nyomozó bizottság jött létre, a biztonsági erőket pedig készültségbe helyezték az erőszak megfékezése érdekében.

A szuverén tanács a héten alakult meg a hadsereg és a civil ellenzék közötti hatalommegosztási megállapodás értelmében. A katonaság ugyanis tavasszal eltávolította az ország éléről a Szudánt évtizedeken át irányító Omar el-Besírt, és átvette az ország irányítását.

fecsego.eu/híradó

L’état d’urgence a été déclaré à Port-Soudan
26 août 2019 | Messages | europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, nouvelles de Chatter

Au Soudan, le conseil souverain au pouvoir a déclaré dimanche l’état d’urgence dans la ville portuaire la plus importante du pays, après la mort de 16 personnes lors d’émeutes tribales dans la ville.

Altahir Abuhaja, porte-parole du conseil souverain, a annoncé le remplacement du gouverneur par intérim de l’État de la mer Rouge et du chef local des forces de sécurité.

Vendredi, la violence a repris dans la ville entre membres des tribus Beni Amer et Nuba et des coups de feu ont été tirés.

“Pour la première fois, des armes à feu ont été utilisées les unes contre les autres, ce qui montre que le conflit est poussé de l’intérieur à l’extérieur et tente de l’étendre à d’autres quartiers de la ville”, a déclaré Abuhaja, ajoutant qu’un comité d’enquête avait été mis en place et que les forces de sécurité étaient en attente. a été mis en place pour lutter contre la violence.

Le conseil souverain a été formé cette semaine dans le cadre d’un accord de partage du pouvoir entre l’armée et l’opposition civile. Au printemps, les militaires ont retiré du pays Omar el-Besir, qui a dirigé le Soudan pendant des décennies, pour prendre le contrôle du pays.

fecsego.eu/híradó

Leave a Reply 60 megnézve, 1 alkalommal mai nap |