< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Tudomány-természet-földrajz-Oroszország Öt új szigetet fedeztek fel a Jeges-tengerben lévő Ferenc József-föld térségében

| Mobile | RSS

Tudomány-természet-földrajz-Oroszország Öt új szigetet fedeztek fel a Jeges-tengerben lévő Ferenc József-föld térségében

2019. augusztus 27. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Öt új szigetet fedezett fel a Jeges-tengerben lévő Ferenc József-föld térségében az orosz északi flotta vízrajzi szolgálatának kutatócsoportja – adta hírül a RIA Novosztyi orosz hírügynökség honlapja.

    A flotta közleménye szerint a legkisebb sziget területe 900 négyzetméter, a legnagyobbé 54,5 négyzetkilométer, a kutatók elvégezték a szigetek topográfia felmérését.
    Az Északi-földtől nyugatra, a Nansen-gleccser közelében fekvő szigetekre három éve bukkantak a tudósok a Vize-öbölről készült műholdfelvételeket elemezve. A tudósok feltételezik, hogy korábban a gleccser betakarta a szigeteket. 2015 és 2018 között az északi flotta vízrajzi szakemberei 30 új sziget, öböl és fok felfedezését segítették a Ferenc József-föld és az Északi-föld térségében.
    Oroszország az elmúlt években növelte jelenlétét az Északi-sarkvidék térségében, ahogyan a globális felmelegedés miatt egyre hosszabb időszakban hajózható az északi tengeri hajóút.


MTI

Leave a Reply 62 megnézve, 1 alkalommal mai nap |