< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Közélet / Blog article: Háború tört ki a Fidesz és a KDNP között Balatonfüreden

| Mobile | RSS

Háború tört ki a Fidesz és a KDNP között Balatonfüreden

Balatonfüred, 2014. május 17.
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Bóka István polgármester (b-j) a vitorlabontó, versenyindítással egybekötött évadnyitó ünnepségen Balatonfüreden 2014. május 17-én. Az iForex Nagydíjra 117 hajó nevezett 31 kategóriában, mintegy 600 versenyzővel.
MTI Fotó: Turcsi Gábor
Spirk József

Spirk Józsefújságíró. 2019. 08. 28. 16:22

Megfoszthatja párttagságától a KDNP jelenlegi balatonfüredi önkormányzati képviselőnőjét a párt helyi szervezete. Bóka István, a város fideszes polgármestere ugyanis a múlt héten ismét a Fidesz-KDNP közös jelöltjeként mutatta be Illés Hajnalkát, holott a KDNP a szervezetben lezajlott hatalomváltás után másokat delegált volna a kereszténydemokratáknak járó helyekre.HIRDETÉS

A Fidesz és a KDNP között gyakorlatilag megszűnt a koalíció Balatonfüreden – értesült a 24.hu. A két párt között az elmúlt hetekben egyre feszültebbé vált a viszony, mert Bóka István, a város fideszes polgármestere és Kontrát Károly belügyi államtitkár, a Fidesz választókerületi elnöke nem fogadta el kereszténydemokraták önkormányzati képviselőjelöltjeit. A korábbi pártközi megállapodások értelmében a város nyolc egyéni választókerületéből hatban a Fidesz, kettőben a KDNP emberei indulhatnak (az eddigi 7:1-es arány helyett).

Bóka és Kontrát ugyanakkor azt szerette volna, ha ismét a jelenlegi képviselőnő, Illés Hajnalka lesz a kisebbik kormánypárt jelöltje. Megfelelőbb indulónak tartották volna a politikai ügyekben kevéssé agilis, de a városban népszerű örvendő családanyát, mint a KDNP-ben nemrégiben megjelent új embereket. A rendszerint kiszámíthatóan működő helyi kereszténydemokrata szervezetben ugyanis hatalomváltás zajlott le a közelmúltban.

Az elnöki posztra Czétényi Balázs került. Ő a 2000-es évek elején a MIÉP Ifjúsági Tagozatának az alelnöke, majd a Kovács Dávid-féle Jobbik választmányi alelnöke volt. A KDNP-be Vona Gábor hatalomra kerülése után lépett át. Czétényi mellett több új tag kíséretében megjelent a füredi kereszténydemokraták között egy helyi milliárdos, Fábián Péter is.

Fábiánról augusztus elején írtuk meg, hogy biztonsági cégével beszállt a felcsúti Flier János családja és egy üzletemberekből álló befektetői csoport háborújába, ami több száz hektárnyi mezőgazdasági földterület miatt robbant ki. A Fábiánhoz köthető Top Cop Security cégcsoport, amely az Agárd melletti területen lerombolt szivattyúház miatt kapott megbízást a területek védelmére, egymilliárd forint feletti árbevétellel rendelkezett az elmúlt években.

Információnk szerint az új tagokkal kibővült KDNP-szervezet a nyáron Czétényi Balázst és rendőri múlttal rendelkező Fábián Pétert szavazta meg a képviselő-jelöltségre.

Bár a jelöltállítási vita eljutott a pártok legfelső szintjeire, hivatalosan nem rendeződött a helyzet. Bóka ezt követően saját elképzelése alapján állította össze a jelöltek csapatát. A polgármester augusztus 21-én sajtótájékoztatón úgy mutatta be a nyolc egyéni és a három kompenzációs listás jelöltet, hogy nem tett említést a KDNP eredeti javaslatairól. A csapat tagjai között továbbra is szerepel Illés Hajnalka, a KDNP-t rajta kívül Bóka javaslatára Böröcz István, a Balatonfüredi Yacht Club ügyvezető-igazgatója, a helyi turisztikai egyesület elnöke képviseli.

A 24.hu információi szerint Bóka bejelentésére válaszul a KDNP szerdára összehívta a helyi szervezet taggyűlését, ahol az előre meghirdetett napirendi pontok között szerepel Illés Hajnalka párttagságának megszüntetése.

Kiemelt képünkön: Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Bóka István polgármester a vitorlabontó, versenyindítással egybekötött évadnyitó ünnepségen Balatonfüreden 2014-ben. Fotó: Turcsi Gábor / MTI

forrás:hír24

Leave a Reply 115 megnézve, 1 alkalommal mai nap |