< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Kínai harckocsik indultak el Hongkong felé

| Mobile | RSS

Kínai harckocsik indultak el Hongkong felé

BG2019.08.29. 10:14

A harci eszközök felvonultatása Peking szerint rutinlépés, a hongkongi tüntetőknek vannak kétségeik.

Hetek óta nagyon feszült a helyzet Hongkongban, Kína különleges közigazgatási területeinek egyikében. Hongkong ma még sok szempontból speciális autonómiát élvez, például saját jogrendszere van, ezért vált önmagán is túlmutató kérdéssé egy új kiadatási szabály bevezetése a „szárazföldi” Kína irányába.KAPCSOLÓDÓ

Elvadultak a tüntetések Hongkongban, fegyvert rántottak a rendőrök

Elvadultak a tüntetések Hongkongban, fegyvert rántottak a rendőrök

Többtucatnyi embert, egy 12 évest is letartóztattak az újabb hongkongi tüntetésen.

A rendőrök a jogaikat féltő tüntetőkkel szemben már vízágyút is bevetettek, és több ízben előkapták marokfegyvereiket. a hongkongi tüntetők megfékezésére. A demonstrálók a Peking által támogatott kormányzat ellen tiltakoznak, fő célpontjuk Carrie Lam, a gyűlölt hongkongi kormányzónő, akinek ugyan az egész családja (férje és két gyermeke) Nagy-Britanniában él és brit állampolgár, de Lam mégis az erőltetett kínai közeledés kulcsfigurája, aki látványosan le is mondott brit állampolgárságáról.

A hongkongi helyzetről ebben a podcastbanbeszélgettünk.

Hongkong lesz az új Tienanmen tér?

Hongkong lesz az új Tienanmen tér?

A Kibeszélő adásában szakértő vendégeinkkel arról beszélgetünk, hogy miért szálka Hongkong a kínai kormány szemében, és hogyan érhetnek véget a hónapok óta tartó tüntetések.

Az AFP francia hírügynökség most arról adott számot, hogy erőteljes harckocsimozgás tapasztalható a kínai–hongkongi határon. A kínai hadsereg vezetői csütörtökön azt mondták, hogy a friss csapatok rutinrotáció keretében érkeztek Hongkongba, de nem titkolták azt sem, hogy mindez összefüggésben van azzal is, hogy Hongkongban újabb demonstrációkat hirdettek meg.

000 1JU3U3

Fotó: Handout / AFP

Abban pedig lehetett némi demonstratív jelleg, hogy a kínai állami sajtó videót tett közzé a Hongkong felé haladó páncélozott személyszállítókról és teherautókról. A hongkongi rendőrség eközben biztonsági okokra hivatkozva nem engedélyezte a szombatra meghirdetett újabb tüntetést, ami miatt elég valószínű, hogy újabb összecsapás lesz a rendőrök és a tüntetők között.

A kínai sajtó minden problémáért természetesen a tüntetőket okolja, akik gyújtogatnak, Molotov-koktélokat,  kemény anyagból készült golyókat, téglákat, valamint hosszú lándzsákat vetnek be a rendőrök és a „közjavak” ellen.

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 143 megnézve, 1 alkalommal mai nap |