< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: A túlterhelt háziorvosok az igazoláscunami áldozatai

| Mobile | RSS

A túlterhelt háziorvosok az igazoláscunami áldozatai

Értelmetlen szabályozás, ráadásul a mostani szabályok szerint az iskolának még akkor is kell az orvosi igazolás, ha a szülő teljesen egyedül is képes volt ápolni és meggyógyítani a gyereket, orvosi segítség nélkül. A gyerekbetegségek 90%-a ilyen. Ezt elégelték meg a gyerekorvosok, akik egy petíciót indítottak annak érdekében, hogy a szülő igazolhassa a hiányzásokat az orvosok helyett. A Heti Napló riportja.

A túlterhelt háziorvosok az igazoláscunami áldozatai

Ahogyan a diákok idősebbek és tapasztaltabbak lesznek egyre ravaszabbak is. Az interneten már arról is találunk videót, mik a legbiztosabb módszerei a sulikerülésnek.
 
Magyarországon félévente 3 napot igazolhat a szülő, ha ezen túl távol marad a gyerek az iskolától, azt már csak előzetes engedélykérelemmel, vagy orvosi papírral lehet igazolni. Ez viszont az iskola hatásköre a házirend keretein belül. Ha akarnák, megemelhetnék a szülő által igazolható napok számát, de erre szinte alig van példa, berögzült reflex a 3 nap. De mit gondolnak a szülők? Kell ezen változtatni?

“Én többet javasolnék. Jobb lenne, mert ha mondjuk versenyek vannak, azokat nem igazolhatja szülő sem, meg orvos sem, csak tánctanár és akkor ide-oda kell rohangálni ahhoz ,hogy meglegyenek” – mondta a Heti Naplónak egy szülő. A Heti Napló által megkérdezett több szülő szerint sem elég a három nap.

Ház átírás, síelés, nyaralás

Pár évtizeddel ezelőtt még egy-egy járvány komoly fenyegetést jelentett, fontos volt az orvosi kontroll. Ma már viszont ezek a betegségek szinte az utolsó szálig gyógyíthatóak antibiotikummal, ha pedig komoly a fenyegetés, úgysem a háziorvos asztala lesz intézkedni, hanem közbelép az ÁNTSZ.
 
Pont ezért lett most elegük a gyerek háziorvosoknak. Dr. Korausz Etelka Pomázon visz gyerek háziorvosi praxist, ő például gyűjtögeti a lehetetlenebbnél lehetetlenebb igazolásokat, amikkel hozzáfordultak. Azt mondja, a szülőket sem kell félteni:
 
“Ház átírás miatt a hétre anya orvosi igazolást kér. A gyermek beteg nem volt.    Aztán. Igazolom, hogy édesanya elmondása szerint 03.30-án nem érezte jól magát, ezért nem tudott táncpróbára menni” – például ilyen igazolások is előfordultak. De volt, aki nyaralásra, vagy síelésre hivatkozva kérte az orvost, hogy igazolja az iskolai hiányzást. Korausz Etelka szerint nem csak a gyerekorvosok, de a kistelepüléseken az úgynevezett vegyespraxisokban felnőtt és gyerek pácienseket egyaránt ellátó, egyébként is túlterhelt háziorvosok is az igazoláscunami áldozatai.
 
“A mi munkaidőnknek körülbelül 30-40 százaléka ezzel megy el. Lemértük, többször is. Ebbe beletartozik az is, hogy valaki csak betelefonál igazolásért, de akkor elmagyarázza, hogy a gyerek miért hiányzott, hány napot és mikor menne iskolába, és hova tegyük az igazolást, és ki jön érte” – mondta a gyerekorvos.
 
Etelka igazolása viszont igazolás extrákkal. A papíron nem csak a szokásos hivatalos szöveg szerepel, hanem egy magyarázat az orvosi igazolások feleslegességéről és a link egy petícióhoz, amit már több mint 10 ezren aláírtak, hogy a szülő igazolhassa a hiányzásokat az orvosok helyett. Etelka szerint azért is reménykednek benne, hogy minél több szülő aláírja ezt, mert ez az ő érdekük is, nem csak az orvosoké.
 

“A jelenlegi rendszer tulajdonképpen az összes szülőt bünteti. Azokat is, akik tisztességesen járatják iskolába a gyereküket, és azokat is, akik nem. Csak akkor tudunk egy felelős szülői viselkedést kialakítani, hogy ha a felelőtlen szülők kezébe is adjuk a felelősséget” – vélekedett Korausz Etelka.


 
Egyre nagyobb teher
 
A petíció egyik ötletgazdája, a szomszédos Budakalászon praktizáló Tordas Dániel szerint a jelenlegi rendszerrel nem csak az a baj, hogy az egyébként is egyre fogyatkozó orvostársadalomra rak egyre nagyobb adminisztrációs terhet, hanem egészségügyi, sőt nemzetgazdasági vonatkozása is van.
 
A váróteremben ugyanúgy elkaphat bárányhimlőt, hasmenést, tehát elkaphatja a többi betegséget is. Tehát ez egészségügyi kockázat is. Különösen akkor, hogy ha a hiányzásnak az időtartamát is nekünk kell igazolni a jogszabály szerint, ami azt jelenti, hogy a szülő úgy ítéli, hogy most már egészséges a gyerek, lejön hozzánk az egészséges gyerekkel a betegekkel teli váróterembe. Orvosszakmai szempontból teljesen betarthatatlan jogszabály” – mondta Tordas.                      
 
Egyszerűbb lesz a lógás?
 
A Heti Napló stábja szembesítette azzal is, hogy sokan a kezdeményezés ellenzői közül azzal érvelnek, hogy így sokkal egyszerűbb lesz majd lógni a suliból.
 
“Ez egy hazugságra épülő rendszer, mert aki vissza akar élni a jogszabállyal, vagy vissza akar élni az igazolással, az most vissza tud élni, ugyanúgy, mint hogyha a szülő fogja igazolni” – vélekedett.
 
Nem érzik a visszaéléseket ebben a budakalászi iskolában sem, ahol már javában készülődnek a hamarosan beköszöntő új tanévre. Itt tavaly emelték meg az évente, a szülő által igazolható napok számát 6-ról 15-re, miután a helyi gyerek- háziorvosok megkeresték őket. Kovács Kristóf Áron igazgató szerint az iskolának szinte mindegy, ki igazol, a szülőknek viszont tetszett az ötlet.

fecsego.eu/atv.hu

Leave a Reply 44 megnézve, 1 alkalommal mai nap |