< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Microsoft-botrány: belső vizsgálat a rendőrségnél? Pintér válaszolt(((Scandale Microsoft: enquête interne de la police? Pinter a répondu

| Mobile | RSS

Microsoft-botrány: belső vizsgálat a rendőrségnél? Pintér válaszolt(((Scandale Microsoft: enquête interne de la police? Pinter a répondu


Fotó: MARKOSZOV SZERGEJ

Beugratós kérdéssel próbálták csőbe húzni a belügyminisztert – jelentjük, nem sikerült.

„Milyen eredménnyel zárult az ORFK korrupció gyanúját felvető szoftverbeszerzése ügyében elrendelt belső vizsgálat?” – ezzel a címmel küldött levelet Pintér Sándornak a Jobbik elnöke. Schneider Tamás kérdése furcsának tűnt, ha nem is valóságtól elrugaszkodónak: köztudott, a rendőrség olyan szinten érintett a Microsoft-botrányban, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, az U.S. Securities and Exchange Commission – SEC  jelentésében név szerint, példaként említette az ORFK 2014-2015 között gyanúsnak tartott szoftver licencszerződéseit. Ismert, hogy a beszerzési ügyben nem a rendőrség, hanem kizárólagos hatáskörrel az ügyészség folytat nyomozástarról viszont nem hallottunk, hogy a belügyi tárca belső vizsgálatot indított volna a történtek miatt.

Sablonnal válaszolt, de nem a kérdésre

Ha volt vagy van is ilyen vizsgálat, arról Pintér Sándor a jelek szerint nem szeretne beszélni: Sneidernek küldött válaszában ugyanis szóról szóra megismételte Fónagy János államtitkár korábbi, témában adott nyilatkozatát. „Az amerikai hatóságok Microsoft elleni eljárásában a magyar kormánynak, és a magyar parlamentnek nincs sem hatásköre, sem bővebb információja, ilyen információkat senki sem közölt. A magyar kormány a Microsoft-szoftvereket is szabályos közbeszerzési eljáráson, versenyeztetés keretében szerzi be” – írta Pintér, a lényeget figyelmen kívül hagyva.

Beugratták volna. Nem ugrott

Az ügy kapcsán megkerestük Sneider Tamást, hogy kiderüljön, milyen vizsgálatról van szó. Valójában ez egy beugrató kérdés volt, a reakcióra voltunk kíváncsiak –  ismerte el a Népszavának a Jobbik vezetője. Sneider azonban a sablonválaszt is sokatmondónak érzi, hiszen kiderül belőle, hogy Pintér Sándor csak ennyire tartja fontosnak az esetet és a rendőrség tisztázását. Lapunk mindenesetre közérdekű adatigénylésben fordult a Belügyminisztérium sajtóosztályához, és mi is rákérdeztünk a belügyi vizsgálatra, annak esetleges eredményeire.

Az ügyészség is tarthatna belső ellenőrzést

Az ügyben a Központi Nyomozó Ügyészség indított eljárást, „különösen jelenős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt”. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az ügyészség saját beszerzéseivel kapcsolatban is tarthatna belső vizsgálatot. Mert hát ők is vásároltak 236 millió forintnyi értékben szoftverlicenszeket: a Legfőbb Ügyészség négy különböző alkalommal vásárolt Microsoft-licenceket a botránnyal érintett időszakban. A licencek szállítója mind a négy alkalommal a Microsoft egyik hazai viszonteladója, a T-Systems volt – utóbbi szervezettel  csak a közelmúltban bontott szerződést a Microsoft. A vásárlások ténye magában persze nem jelenti, hogy ezeknél az ügyészségi beszerzéseknél is felmerülne a csalás és/vagy a korrupció gyanúja.

fecsego.eu/népszava online

Scandale Microsoft: enquête interne de la police? Pinter a répondu
2 septembre 2019 | Messages | europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, nouvelles de Chatter

Photo: SERGIE DE MARKOSOV

Ils ont essayé d’attraper le ministre de l’Intérieur avec une question piège – nous avons échoué.

“Quels ont été les résultats de l’enquête interne sur l’acquisition de logiciels soupçonnés de corruption par l’ORFK?”, Le président de Jobbik a envoyé une lettre à Sándor Pintér portant ce titre. La question de Tamás Schneider semblait étrange, voire scandaleuse: on sait que la police est impliquée dans le scandale de Microsoft à un point tel que la surveillance de la bourse américaine, les États-Unis. Securities and Exchange Commission – Dans son rapport de la SEC, elle cite nommément, à titre d’exemple, les contrats de licence de logiciels suspectés par ORFK entre 2014 et 2015. On sait que le parquet enquête sur le marché public, pas la police, mais le bureau du procureur; Cependant, nous n’avons pas entendu dire que le Home Office a lancé une enquête interne sur ce qui s’est passé.
Elle a répondu avec un modèle, mais pas une question

Si une telle enquête existait ou existait déjà, il semble que Sándor Pintér ne veuille pas en parler: dans sa réponse à Sneider, il a répété mot pour mot la déclaration faite précédemment par le secrétaire d’État, János Fónagy. «Dans la procédure engagée par les autorités américaines contre Microsoft, ni le gouvernement hongrois ni le Parlement hongrois n’ont aucune autorité ni d’autres informations, personne n’a fourni de telles informations. Le gouvernement hongrois achète également des logiciels Microsoft par le biais d’un appel d’offres », a écrit Pintér, ignorant le propos.
Ils auraient sauté dans. Il n’a pas sauté

Nous avons contacté Tamás Sneider à propos de l’affaire pour savoir quelle enquête était en cours. En fait, c’était une question intrigante, nous étions curieux de connaître cette réaction, a admis le dirigeant du Jobbik de la Parole du Peuple. Cependant, Sneider estime également que la réponse au modèle est révélatrice, car il s’avère que Sándor Pintér estime que l’affaire et la clarification de la police sont tout aussi importantes. Quoi qu’il en soit, notre document s’est adressé au service de presse du ministère de l’Intérieur pour des raisons d’intérêt public. Nous nous sommes également enquis de l’enquête menée par le Home Office et de ses résultats éventuels.
L’accusation pourrait également procéder à un audit interne

L’affaire a été ouverte par le bureau du procureur central, “notamment pour fraude grave et autres crimes”. Cependant, la vérité est que l’accusation pourrait également mener une enquête interne sur ses propres achats. Parce qu’ils ont également acheté des licences de logiciels d’une valeur de 236 millions de dollars: le bureau du procureur général a acheté des licences Microsoft à quatre reprises au cours du scandale. Chacune de ces licences a été fournie par l’un des revendeurs Microsoft, T-Systems, récemment résilié par Microsoft. Bien entendu, le fait que des achats soient effectués ne signifie pas que ces achats à des fins de poursuites sont également suspectés de fraude et / ou de corruption.

fecsego.eu/peoples mots en ligne

Leave a Reply 96 megnézve, 1 alkalommal mai nap |