< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Finnország nem csak ígér, be is tart, szeptember 16-án előveszik Magyarországot az Európai Tanács előkészítő testületében///A Finlândia não apenas promete, mas mantém, promete a Hungria em 16 de setembro na instância preparatória do Conselho Europeu

| Mobile | RSS

Finnország nem csak ígér, be is tart, szeptember 16-án előveszik Magyarországot az Európai Tanács előkészítő testületében///A Finlândia não apenas promete, mas mantém, promete a Hungria em 16 de setembro na instância preparatória do Conselho Europeu

– SZERZŐ: ÁGOSTON ZOLTÁN

Az EU soros elnöki tisztségét július 1-én átvevő Finnország nevében Anna-Maja Henriksson igazságügyi miniszter kedden az Európai Parlamentben bejelentette, hogy az Általános Ügyek Tanácsa (GAC) meghallgatást tart Magyarországról a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárásban. 

A GAC az EU-tagországok külügyminisztereiből áll, hagyományosan az Európai Tanács találkozóit készíti elő. Szeptember 16-i ülésén a jogállamiság magyarországi helyzetéről, az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedéseiről lesz szó. A külügyminiszterek meghallgatják Magyarország álláspontját is az ügyben. 

Finnország deklarált célja, hogy az EU soros elnökeként előmozdítsa a 7. cikkely szerinti eljárást, amelynek az egyik fő eseményeként kerítenek sort az érintett ország kormányának a meghallgatására. Magyarországot, illetve az Orbán-kormány is egy ilyen meghallgatás nyomán szólíthatják fel változtatásokra, illetve tehetnek javaslatot szankciókra ellene. 

Az Európai Néppárt politikai közgyűlése Brüsszelben

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Finnországot Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár és maga Orbán Viktor is bírálta a közelmúltban, amiért prioritásként kezeli a 7. cikkely szerinti eljárást. Meglehetősen álszent vádként elhangzott, hogy Finnországban nincs alkotmánybíróság, a finn tudományos akadémia az oktatási minisztérium alá tartozik, a bírákat pedig az államfő nevezi ki az igazságügyi miniszter javaslatára, amire válaszul Kovács Zoltán egy térképet kapott Ville Cantell, a finn külügyminisztérium EU-s ügyekért felelős szóvivőjétől, hol érdeklődjön inkább. Antti Rinne finn kormányfő szeptember 30-án Budapestre látogat

Anna-Maja Henriksson most az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) az ülésén tett bejelentést Magyarország meghallgatásáról, hozzáfűzve, Finnország a jogállamiság elveinek a tiszteletben tartásához akarja kötni az EU-s források kifizetését, és támogatják egy alap létrehozását. amely az Orbán-kormány kiiktatásával közvetlenül az támogatandó civil szervezetekhez juttatná el a pénzt. 

A 7. cikkely szerinti eljárásról egy évvel ezelőtt a Sargentini-jelentés elfogadása nyitotta meg az utat.

fecsego.eu/168 óra

A Finlândia não apenas promete, mas mantém, promete a Hungria em 16 de setembro na instância preparatória do Conselho Europeu
4 de setembro de 2019 | Posts | europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Notícias do Chatter

  • AUTOR: ZOLTÁN ÁGOSTON

Em nome da Finlândia, que assume a Presidência da UE em 1 de julho, a Ministra da Justiça Anna-Maja Henriksson anunciou terça-feira no Parlamento Europeu que o Conselho de Assuntos Gerais (GAC) estará ouvindo uma audiência sobre a Hungria nos termos do Artigo 7 do Tratado de Lisboa.

O GAC é formado por ministros das Relações Exteriores da UE e tradicionalmente prepara reuniões do Conselho Europeu. A reunião de 16 de setembro discutirá o estado de direito na Hungria e as medidas antidemocráticas do governo Orbán. Os ministros das Relações Exteriores também ouvirão a posição da Hungria sobre o assunto.

O objetivo declarado da Finlândia como Presidência da UE é promover o procedimento do Artigo 7, um dos principais eventos para ouvir o governo do país em questão. Após essa audiência, a Hungria e o governo Orbán poderiam pedir mudanças e propor sanções.

Assembleia Política do Partido Popular Europeu em Bruxelas
Foto: Gabinete de Imprensa do Primeiro Ministro / Balázs Szecsődi

A Finlândia foi recentemente criticada por Zoltán Kovács, Secretário de Estado das Relações Internacionais, e pelo próprio Viktor Orbán por priorizar o procedimento do Artigo 7. É uma acusação bastante pejorativa de que não existe um tribunal constitucional na Finlândia, a Academia Finlandesa de Ciências está sob o Ministério da Educação e os juízes são nomeados pelo Chefe de Estado sob proposta do Ministro da Justiça. porta-voz, onde pedir mais. Primeiro-ministro finlandês Antti Rinne visita Budapeste em 30 de setembro

Anna-Maja Henriksson anuncia agora a audiência da Hungria na reunião da Comissão LIBE do PE, acrescentando que a Finlândia quer condicionar o pagamento dos fundos da UE ao respeito pelo Estado de Direito e apoia o estabelecimento de um fundo. que direcionaria o dinheiro diretamente para as ONGs a serem subsidiadas, ignorando o governo de Orban.

Há um ano, a adoção do relatório Sargentini abriu as portas para o procedimento do Artigo 7.

fecsego.eu/168 horas

Leave a Reply 52 megnézve, 1 alkalommal mai nap |