< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Ukrajna Az ukrán parlament eltörölte a képviselői mentelmi jogot))Ucrania El parlamento de Ucrania abolió la inmunidad parlamentaria

| Mobile | RSS

Ukrajna Az ukrán parlament eltörölte a képviselői mentelmi jogot))Ucrania El parlamento de Ucrania abolió la inmunidad parlamentaria

A kijevi törvényhozás megszavazta kedden a parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörlését tartalmazó alkotmánymódosítást.2019.09.03 12:57MTI

nyomtatás
betűméret

Az indítvány elfogadásához minősített többségre, azaz a 450 tagú parlamentben legalább 300 képviselő szavazatára volt szükség, ezért a Volodimir Zelenszkij elnök mögött álló, egyedül kormányzó Nép Szolgája (Szluha Narodu) párt önmagában nem tudta volna keresztülvinni a törvényhozáson. Végül az előterjesztést 373-an szavazták meg az ülésteremben jelen lévő 404 képviselő közül. Csak a Moszkva-barát Ellenzéki Platform – Életért frakciójából nem támogatta egyetlen képviselő sem, az összes többi frakció és a függetlenek zöme is igennel szavazott az indítványra.

A módosítás értelmében az alkotmányból törlik azt a részt, amely kimondja, hogy a parlamenti képviselőkkel szemben a törvényhozás hozzájárulása nélkül nem indítható büntetőeljárás, valamint nem lehet őket őrizetbe venni, illetve letartóztatni. Ugyanakkor továbbra is érvényben marad az a norma, hogy a képviselők nem viselnek jogi felelősséget a parlamenti szavazások eredményeiért, továbbá a törvényhozásban vagy annak hivatalaiban tett kijelentéseikért, kivéve, ha azok sértéseket vagy rágalmakat tartalmaznak.

A jogszabály 2020. január 1-jétől lép hatályba.

Az előterjesztés tárgyalásakor jelen volt az ülésteremben Zelenszkij is. Az elnök a szavazás előtt a képviselőkhöz szólva emlékeztetett: a politikusok a választási kampányok alatt már csaknem húsz éve ígérgették a népnek, hogy megszüntetik a képviselők mentelmi jogát, ám amint parlamenti képviselővé választották őket elszabotálták a törvény elfogadását, majd az lassan feledésbe merült. Így mindig volt mit ígérni a követező választási kampányban, amivel feltalálták a “politikai perpetuum mobilét” – jegyezte meg. Hozzátette, hogy most is voltak egyes képviselők, akik az utolsó pillanatban megpróbálták megakadályozni az előterjesztés elfogadását. “Az, hogy kik voltak ezek az emberek, kiderül majd a név szerinti szavazási listáról” – jelezte.

Az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetése szerint az indítványra igennel szavazott a Nép Szolgája frakciójának 252 tagja, a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza pártból 23-an, Petro Porosenko exelnök Európai Szolidaritás pártjából 24-en, Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Hang pártjából 19-en – azaz csaknem teljes létszámban -, a Jövőért képviselői csoportból 22-en, és 33 független képviselő, viszont a Moszkva-barát Ellenzéki Platformból egy sem. Ellenszavazat nem volt, viszont hárman tartózkodtak, 28-an pedig nem szavaztak a teremben regisztrált képviselők közül.

fecsego.eu/ma.hu

Ucrania El parlamento de Ucrania abolió la inmunidad parlamentaria
4 de septiembre de 2019 | Publicaciones | europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, noticias de Chatter

La legislatura de Kiev votó el martes para enmendar la ley constitucional aboliendo la inmunidad parlamentaria.2019.09.03 12: 57MTI

La moción requería una mayoría calificada, es decir, al menos 300 votos en el parlamento de 450 miembros, de modo que el único Siervo del Pueblo gobernante (Sluha Narodu) detrás de Volodymyr Zelensky no podría haber aprobado la legislación solo. Finalmente, la moción fue votada por 373 de los 404 miembros presentes en la Cámara. Solo uno de los miembros de la Plataforma de Oposición amiga de Moscú, For Life no lo apoyó, todas las demás facciones y la mayoría de los independientes votaron a favor.

La enmienda elimina la parte de la constitución que establece que los miembros del Parlamento no pueden ser procesados, detenidos o arrestados sin el consentimiento de la legislatura. Al mismo tiempo, la regla de que los Miembros no tienen responsabilidad legal por los resultados de los votos parlamentarios y por las declaraciones hechas en la legislatura o sus oficinas, a menos que contengan insultos o calumnias, sigue vigente.

La legislación entrará en vigor el 1 de enero de 2020.

Zelensky también estuvo presente en la Cámara durante la audiencia de la presentación. El Presidente recordó a los Miembros antes de la votación que los políticos habían estado prometiendo a la gente durante casi veinte años durante las campañas electorales que su inmunidad parlamentaria sería levantada, pero tan pronto como fueron elegidos, los parlamentarios fueron saboteados para aprobar la ley y luego lentamente olvidados. Así que siempre hubo algo que prometer en la próxima campaña electoral que inventó el “teléfono celular político perpetuo”, señaló. Añadió que todavía había algunos Miembros que intentaban bloquear la moción en el último momento. “Quienes son estas personas serán revelados en la lista de votación nominal”, dijo.

Según la agencia de noticias ucraniana UNIAN, 252 miembros de la facción del Servicio Popular, 23 del antiguo Partido de origen liderado por Yulia Tymoshenko, 24 del Partido de Solidaridad Europea de Petro Poroshenko y 19 de la Voz del cantante rocoso Svyatoslav Yakushchenko votaron a favor. en total: 22 para el Grupo del Futuro y 33 para el Independiente, pero ninguno de la Plataforma de Oposición favorable a Moscú. No hubo votos en contra, pero tres se abstuvieron y 28 de los registrados en la Cámara no votaron.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 54 megnézve, 1 alkalommal mai nap |