< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: 72 millió éve élt óriási dinoszauruszfajt fedeztek fel Japánban

| Mobile | RSS

72 millió éve élt óriási dinoszauruszfajt fedeztek fel Japánban

2019. szeptember 6. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Felfedeztek egy 72 millió éve élt óriási, növényevő dinoszauruszfajt Japánban. Ez a legnagyobb dinoszauruszcsontváz, melyet valaha találtak a szigetországban.

72 millió éve élt óriási dinoszauruszfajt fedeztek fel Japánban

Képünk illusztráció

A tudósok a Japán északi területén lévő Mukava városban a tengeri üledékből ásták elő az egykor élt állat szinte teljes csontvázát.

A vizsgálatok szerint a hadroszauridák vagy kacsacsőrű dinoszauruszok családjába tartozó fajról van szó, melynek a Kamuysaurus japonicus nevet adták.

A Kobajasi Josicugu, a Hokkaidói Egyetemi Múzeum tudósa vezette kutatócsoport a Scientific Reports című szaklapban számolt be a felfedezésről

Az állat első maradványait már 2013-ban felfedezték, később további csontok kerültek elő az ásatás során. A dinoszaurusz egy legalább 9 éves, kifejlett hím volt a tudósok szerint.

Mintegy nyolc méter hosszú lehetett és 4-5,3 tonnát nyomhatott – attól függően, hogy élete során két vagy négy lábon járt.

A kutatók megvizsgálták a csontokat és összehasonlították őket a kacsacsőrű dinoszauruszok különböző fajainak mintegy 350 csontjával. Ez alapján megállapították, hogy az Edmontosaurusok nemébe tartozik.

forrás:atv.hu/MTI

Leave a Reply 48 megnézve, 1 alkalommal mai nap |