< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Sajókazán úgy döntött az önkormányzat, hogy csak a legszegényebbek nem vehetik igénybe az iskolakezd

| Mobile | RSS

Sajókazán úgy döntött az önkormányzat, hogy csak a legszegényebbek nem vehetik igénybe az iskolakezd

– SZERZŐ: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA

Sajókaza önkormányzatának képviselő-testülete úgy döntött, hogy a 2019. évi szociális juttatások terhére iskolakezdési támogatás nyújt. Ez logikus dolognak tűnik, annak ellenére ugyanis, hogy az állam biztosítja az ingyenes tankönyveket az általános iskolákban, rengeteg családnak okoz súlyos anyagi problémát az iskolakezdés.

Csakhogy a sajókazai testület az iskolai szociális támogatás odaítélését szabályozó rendelet megalkotásánál gondosan ügyelt arra, hogy a jogszabály éppen a legrászorultabbakra, a legkiszolgáltatottabbakra, a legnagyobb szegénységben élő gyerekekre ne vonatkozzon.

A szöveg így szól: az 5-10-15 ezer forintos támogatást azok vehetik igénybe, akik „rendszeres gyermekvédelmi támogatásra nem jogosultak”, illetve azok, akik „más település általános iskolájába” járnak.

Ugyan azt épp nem írja az önkormányzat, hogy cigányoknak nem jár ez a pénz, de a rendelet pontosan ezt jelenti: lényegében a sajókazai cigány lakosság gyerekeitől tagadja meg a támogatást. A rendszeres gyerekvédelmi kedvezmény ugyanis eleve a legszegényebb családok gyerekeinek jár.

Ennél is beszédesebb azonban az iskolába járási feltétel. Tehát a támogatásra csak azok jogosultak, akik nem a sajókazai szegregált, cigány többségű iskola tanulói. Vagyis csak azok vehetik igénybe, akiket a szülei éppen azért, hogy a sajókazai szegregált – ezáltal az átlagosnál sokkal rosszabb színvonalú – iskolából kimenekítsék, a környék más intézményeibe viszik.

Vajon mi indokolja, hogy éppen a legszegényebbeket zárja ki Sajókaza önkormányzata az iskolakezdési támogatásból? – tettük fel a kérdést Stefán László polgármesternek. A válasz megérkezését követően frissítjük cikkünket.

(Borítóképünk illusztráció)

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 157 megnézve, 1 alkalommal mai nap |