< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Hétszer több pénzt adott az Európai Unió határvédelemre, mint amennyit a kormány mond

| Mobile | RSS

Hétszer több pénzt adott az Európai Unió határvédelemre, mint amennyit a kormány mond

PJ

408 milliárd forintot számolna el a kormány határvédelmi költségkéntA legjelentősebb tétel persze a kerítés volt, de idén eddig is mintegy 40 milliárd forint ment el.

Csaknem hétszer több pénzt adott az Európai Unió határrendészeti, biztonsági és migrációval kapcsolatos kiadásokra Magyarországnak, mint amennyit a kabinet állít, írja a Népszava.

Az Európai Bizottság megosztotta a lappal, hogy 2014 és 2020 közötti ciklusban mennyi pénzt is kapott Magyarország. Eszerint 

  • 110 millió euró előirányzott összeget kapott az ország,
  • egyedi kérelmek alapján pedig további 27 millió eurót adtak a rendkívüli költségekre.

ÍGY TEHÁT ÖSSZESEN 137 MILLIÓ EURÓT, KÖRÜLBELÜL 43 MILLIÁRD FORINTOT ADOTT BRÜSSZEL A HATÁRVÉDELEMRE.

Közben meg a lap szerint Hollik István kormányszóvivő arról beszélt a köztévében augusztus végén, hogy Magyarország 504 milliárd forintos határvédelmi költségei után az Európai Unió csak 6,3 milliárd forintot (20 millió eurót) hajlandó adni.KAPCSOLÓDÓ

Az Európai Bizottság 6,3 milliárd forintot küldene a kerítésre

Az Európai Bizottság 6,3 milliárd forintot küldene a kerítésre

Sokat kérnénk, de egyelőre úgy tűnik: keveset kapunk.

Az Európai Bizottság Népszavának küldött jelentéséből kiderül, hogy Magyarországnak legutóbb idén februárban hagytak jóvá 20 millió eurót, amit a nyáron ki is fizettek – erre utalhatott Hollik. A Bizottság szerint az eredeti kérelem még 800 millió euróra vonatkozott, végül a kérelmet később a magyar hatóságok módosították 20 millióra.

Mint emlékezetes, a kerítésépítés hazai kezdeményezésű határvédelmi lépés volt, de a magyar kormány utólag megpróbálta benyújtani a számlát, mondván, a kerítés egész Európát védi.

Az Európai Bizottság már 2017-ben világossá tette, nem fizet a határkerítésért, ugyanakkor már korábban is és azóta is többször támogatták jelentős pénzekkel a magyar határvédelmet. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 110 megnézve, 1 alkalommal mai nap |