< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Tudomány///Ha extrém hideg van, a testben megszólal egy receptor//Science /// When it’s extremely cold, a receptor rings in the body

| Mobile | RSS

Tudomány///Ha extrém hideg van, a testben megszólal egy receptor//Science /// When it’s extremely cold, a receptor rings in the body

2019. szeptember 9. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Először azonosított extrém hideget észlelő receptorfehérjét egy nemzetközi kutatócsoport. A protein abban segít a szervezetnek, hogy reagáljon a szélsőséges hidegre.

nyomtatás
betűméret

A receptorprotein olyan proteinmolekula, amely kémiai jeleket kap a sejten kívülről és sejt- vagy szövetválaszt idéz elő. Ha a hőmérséklet egy bizonyos szint alá esik, a bőr érzékelő idegeiben lévő proteinek észlelik a változást és információt küldenek az agynak.

Az amerikai Michigani Egyetem (MU), a kínai Huacsung Tudományos és Műszaki Egyetem és a dél-koreai Ulszani Tudományos és Műszaki Intézet munkatársai a Caenorhabditis elegans nevű fonálféregfaj példáján keresztül mutatták be a hidegérzékelő mechanizmust, mert a faj genomja egyszerű és már teljesen feltérképezett.

A Cell tudományos folyóiratban ismertetett tanulmány szerint a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a C. elegans a glr-3 nevű gén hiányában nem reagál a szélsőséges hidegre, amikor a hőmérséklet mínusz 18 Celsius-fok alá esik. A glr-3 gén felelős a GLR-3 receptorprotein kódolásáért, ami azt jelzi, hogy szükség van rá a hideg észleléséhez.

A tudósok szerint a glr-3 gén megtalálható számos fajban, köztük az emberben is. A vizsgálat során a C. elegans hiányzó génjét a glr-3 emlősverziójával helyettesítették, amely a férget ismét érzékennyé tette a hideggel szemben.

Shawn Xu, a MU tudósa, a tanulmány vezető szerzője szerint hosszú éveken át a gén agyi szerepét kutatták. “Most kimutattuk, hogy szerepe van a perifériás érzékelő rendszerben is. Azért is izgalmas a felfedezés, mert ez az egyik utolsó olyan receptor, amelyet a természetben eddig még nem azonosítottak” – mondta Xu.

f0rrás

Science /// When it’s extremely cold, a receptor rings in the body
September 9, 2019 | Posts | Science / economy

First, an extremely cold receptor protein was identified by an international research team. Protein helps the body to respond to extreme cold.
printing
font size

A receptor protein is a protein molecule that receives chemical signals from outside the cell and elicits a cell or tissue response. When the temperature drops below a certain level, the proteins in the skin’s sensory nerves detect changes and send information to the brain.

The American University of Michigan (MU), the Chinese Huacsung University of Science and Technology, and the South Korean Ulsani Institute of Science and Technology have demonstrated the cold-sensing mechanism through the example of Caenorhabditis elegans, because the genome of the species is simple and fully mapped.

According to a study in the journal Cell, scientists have found that C. elegans, in the absence of the gene called glr-3, does not respond to extreme cold when temperatures fall below minus 18 degrees Celsius. The glr-3 gene is responsible for encoding the GLR-3 receptor protein, indicating that it is required for cold detection.

Scientists say the glr-3 gene is found in many species, including humans. In the study, the missing gene of C. elegans was replaced by a mammalian version of glr-3, which again made the worm sensitive to the cold.

Shawn Xu, a MU scientist and lead author of the study, has long been researching the brain’s role in the gene. “We have just shown that it plays a role in the peripheral sensing system. It is also exciting because it is one of the last receptors in nature that has not yet been identified, ”Xu said.

f0rrás


Leave a Reply 61 megnézve, 1 alkalommal mai nap |