< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Befuccsolhat a kormány terve – a milliárdos támogatás is kevésnek bizonyulhat((Le plan du gouvernement peut échouer – un soutien de plusieurs milliards peut s’avérer faible

| Mobile | RSS

Befuccsolhat a kormány terve – a milliárdos támogatás is kevésnek bizonyulhat((Le plan du gouvernement peut échouer – un soutien de plusieurs milliards peut s’avérer faible

Milliárdos vissza nem térítendő állami támogatást ítélt oda egy éve a kormány új szállodák építésére, a legtöbb helyen azonban ennek ellenére még nyoma sincs az építkezésnek. Az építőipari drágulás miatt a tervek a fiókban maradhatnak.

szerző:Vég Márton, Fotó: Shutterstock

Már egy éve odaítélte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a vissza nem térítendő állami támogatásokat a Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program nyerteseinek, a legnagyobb beruházások azonban még el sem kezdődtek Tokajtól Tihanyig az építőipari drágulás miatt. A programra közelről rálátó turisztikai forrásunk szerint még az is előfordulhat, hogy a jelentős költségvetési támogatás ellenére több luxushotel terve végül a fiókban marad. A jelentős csúszás viszont szinte az összes nagyobb építkezés esetében borítékolható még akkor is, ha a tulajdonosok végül úgy döntenek, hogy az ősszel belevágnak a milliárdos projektek megvalósításába.

Közpénzből kap kültéri medencét Mészáros Lőrinc luxusszállodája

Guller Zoltán, a MTÜ vezérigazgatója tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a Kisfaludy program első ütemében több mint 700 panzió és szálloda fejlesztésére, illetve új szálláshely létesítésre benyújtott pályázatot részesítettek kedvező elbírálásban. A pályázatokhoz szükséges üzleti terveket pedig 2017-ben, illetve 2018 első hónapjaiban készítették, azóta azonban az építőipari alapanyagok jelentősen drágultak, valamint az átlagbér is 20-40 százalékkal növekedhetett, így a két éve készített üzleti kalkulációk ma már nem érvényesek. Az állami támogatást a legtöbb esetben még át sem utalták a nyerteseknek, akik a hotel felépítéséhez szükséges 10-30 százalékos önrészt is nehezebben teremtik elő.

A Napi.hu írta meg, hogy a 150 szobásra tervezett Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítésé ígérkezne a leglátványosabbnak: a hat hektáros Balaton-parti parkban található Habsburg József főherceg nyári rezidenciája, a rendszerváltásig a terület az MSZMP nyaralóhelyeként funkcionált. A beruházásra 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a CDHT Hotel Projekt Kft., amely az A8 Palace Hotel Zrt.-n keresztül Garancsi István (a Mol Vidi FC tulajdonosa), Hernádi Zsolt (a Mol elnök-vezérigazgatója) és Csányi Sándor (az OTP Bank elnök-vezérigazgatója) közös érdekeltsége. Információnk szerint azonban eddig egy konkrét kapavágás sem történt Tihanyban.

Nem jön ki a matek

Szintén nincs még nyoma építkezésnek Balatonudvariban, ahol egy ötcsillagos szálloda (Royal Golf Hotel) kialakítására kapott 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást az MTÜ-től az X Center Irodaház Kft., amely Vagács András tulajdonában áll. Keszthelyen a Hotel Baron beruházásra 1,8 milliárd forint jutott a Minerva ingatlanbefektetési alapnak, de semmi hír nincs a beruházásról. A Balaton északi fővárosában pedig 1,7 milliárd forint közpénzből épülhet majd 66 szobás, négycsillagos hotel az SZ.Z. Szállodafejlesztő Kft. jóvoltából, ahol az SZ. Z. monogram a zalakarosi Szabadics Zoltánt fedi. Itt sem állnak még a daruk. Információink szerint megépül a luxusszálloda Gyenesdiáson, ahol a kormánytól 1,7 milliárd forintos támogatást kapó beruházó mostanában vette meg a helyi önkormányzattól az építkezéshez szükséges Balaton-parti telket.

Nem Kisfaludy-pénzből épült, de jelentős késéssel vélhetően valamikor október tájékán nyithat meg a Mészáros Lőrinc milliárdos üzletember érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotel Zrt. által üzemeltetett négycsillagos szálloda, ezúttal Nyíregyházán. Már lehet szilveszterre szobát foglalni, bár az épületet még nem vették át a kivitelezőtől. Az eredeti tervek szerint már tavaly meg kellett volna nyílnia Nyíregyháza önkormányzata szállodájának. A 4 milliárdos beruházással készülő hotel építéséhez 3,1 milliárd forinttal járult hozzá az állam a Modern városok program keretében, míg a helyi önkormányzat tulajdonában lévő Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. 900 millió forintot adott.

Több kisebb panziót már felújítottak a Kisfaludy pályázaton elnyert támogatásokból, valamint augusztus közepétől már épül a Kistücsök panzió is Balatonszemesen. A Béres-család, valamint Csapody Balázs tulajdonában lévő cég 315 millió forintos kormányzati támogatást kapott. “A Kistücsök panzió 19 szobából és 2 lakosztályból álló, modern, 4 csillagos színvonalú szálláshelyként várja majd a vendégeit 2021-től!” – olvasható a Kistücsök étterem Facebook-oldalán.

A Balaton térségében tehát a legnagyobb építkezések még el sem kezdődtek, hamarosan pedig már a Dunakanyarban kellene új hoteleket felhúzni. Az MTÜ tájékoztatása szerint a Dunakanyar kiemelt turisztikai térséget érintő pályázataival kapcsolatban hatályos támogatói okirat augusztus közepéig nem született, az új szálláshelyek létesítését célzó pályázatok kapcsán a támogatói okiratok kibocsátása, illetve a döntéshozatal folyamatban vannak. Meglévő szállodák felújítására pedig szeptember közepéig lehet pályázni.

fecsego.eu/napi gazdaság

Le plan du gouvernement peut échouer – un soutien de plusieurs milliards peut s’avérer faible
10 septembre 2019 | Messages | europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, nouvelles de Chatter

Des milliards de subventions gouvernementales ont été accordées pour un an par le gouvernement pour la construction de nouveaux hôtels, mais dans la plupart des endroits, il n’y a toujours aucun signe de construction. Les plans peuvent rester dans le tiroir en raison de la hausse des coûts de construction.

par: Martin Martin, photo par Shutterstock

L’agence hongroise du tourisme (ONG) a accordé des subventions non remboursables aux lauréats du programme de développement des hôtels et des pensions de Kisfaludy pendant un an, mais les investissements les plus importants n’ont même pas commencé de Tokaj à Tihany en raison de l’augmentation des coûts de construction. Selon notre source touristique pour une vue rapprochée du programme, même avec un soutien budgétaire important, il est possible que certains projets d’hôtel de luxe restent dans le tiroir. Cependant, le glissement important peut être enveloppé dans presque tous les grands projets de construction, même si les propriétaires décident éventuellement de se lancer dans un projet d’un milliard de dollars à l’automne.
Vous recevrez des fonds publics pour la piscine extérieure de l’hôtel de luxe de Lőrinc Mészáros

Zoltán Guller, PDG de MTÜ, a annoncé en septembre dernier que lors de la première phase du programme Kisfaludy, plus de 700 demandes de développement de pensions et d’hôtels et de construction de nouveaux logements avaient été approuvées. Les plans d’affaires nécessaires pour les appels d’offres ont été préparés en 2017 et au cours des premiers mois de 2018; toutefois, depuis lors, les matières premières pour la construction sont devenues beaucoup plus chères et le salaire moyen peut avoir augmenté de 20 à 40%. Les calculs effectués il ya deux ans ne sont donc plus valables. Dans la plupart des cas, l’aide gouvernementale n’a même pas été transmise aux lauréats, qui ont plus de difficulté à augmenter la contribution de 10 à 30% nécessaire à la construction de l’hôtel.

Napi.hu a écrit que le Tihany Castle Hotel et son centre de formation, conçus pour 150 chambres, seraient le bâtiment le plus spectaculaire: la résidence d’été de l’archiduc Joseph Habsburg, située dans le parc de six hectares de Balaton, jusqu’au changement de régime. Le projet a reçu une subvention publique non remboursable de 2,9 milliards de forint de la part du CDHT Hotel Projekt Kft., Via A8 Palace Hotel Zrt., István Garancsi (propriétaire du Mol Vidi FC), Zsolt Hernádi (président de Mol) et Sándor Csányi (président et directeur général d’OTP Bank) a un intérêt commun. Selon nos informations, toutefois, aucune pelletée de béton n’a été réalisée à Tihany jusqu’à présent.

Les maths ne sortent pas

Il n’existe aucune trace de construction à Balatonudvari, où le X Center Irodaház Kft, propriété d’András Vagács, a reçu une subvention non remboursable de 1,7 milliard de HUF de l’ONG pour la construction d’un hôtel cinq étoiles (Royal Golf Hotel). À Keszthely, le fonds de placement immobilier Minerva a reçu 1,8 milliard de HUF pour l’investissement, mais rien n’est annoncé sur cet investissement. Et dans la capitale du nord du lac Balaton, un hôtel quatre étoiles de 66 chambres sera construit avec des fonds publics de 1,7 milliard de HUF provenant du SZ.Z. Avec l’aimable autorisation de Hotel Development Ltd., où SZ. Le monogramme Z. couvre les Zoltán Szabadics de Zalakaros. Les grues ne sont même pas ici. Selon nos informations, cet hôtel de luxe est en construction à Gyenesdiás, où un investisseur qui a reçu 1,7 milliard de HUF du gouvernement a récemment acheté le terrain nécessaire à la construction auprès du gouvernement local.

Il n’est pas construit sur l’argent de Kisfaludy, mais on s’attend à un retard important dans l’ouverture de l’hôtel quatre étoiles géré par le Hunguest Hotel Zrt., Propriété du milliardaire Lrinc Mészáros, homme d’affaires, cette fois à Nyíregyháza. Il est déjà possible de réserver une chambre pour le réveillon du Nouvel An, bien que l’immeuble n’ait pas encore été repris par le contractant. Selon les plans initiaux, l’hôtel de la municipalité de Nyíregyháza aurait dû ouvrir ses portes l’année dernière. L’État a contribué à hauteur de 3,1 milliards de HUF à la construction d’un hôtel de 4 milliards d’euros dans le cadre du programme Modern Cities, tandis que le gouvernement local Sóstó-Gyógyfürdők Zrt a fourni 900 millions de HUF.

Plusieurs petites maisons d’hôtes ont déjà été rénovées avec le soutien du concours Kisfaludy. La maison d’hôtes Kistücsök sera construite à la mi-août à Balatonszemes. La famille Béres et la société appartenant à Balázs Csapody ont reçu une subvention de 315 millions de HUF du gouvernement. «Le Kistücsök Guesthouse sera un hébergement 4 étoiles moderne avec 19 chambres et 2 suites à partir de 2021!» – lisez sur la page Facebook du restaurant Kistücsök.

Ainsi, les plus grands projets de construction dans la région du Balaton n’ont même pas encore commencé et de nouveaux hôtels devraient bientôt être construits dans la boucle du Danube. Selon l’ONG, le document de parrainage valable pour les demandes relatives à la courbe du Danube concernant la zone touristique prioritaire n’a pas été publié à la mi-août, alors que les demandes de nouvel hébergement sont en cours de dépôt et que le processus de prise de décision est en cours. La rénovation des hôtels existants est ouverte jusqu’à la mi-septembre.

Leave a Reply 73 megnézve, 1 alkalommal mai nap |