< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: USA-Oroszország-hírszerzés Az amerikai kormányzat vitatja az orosz CIA-ügynökről szóló sajtójelentéseket(((Renseignement américain-russe Le gouvernement américain conteste des informations parues dans la presse au sujet de l’agent russe de la CIA

| Mobile | RSS

USA-Oroszország-hírszerzés Az amerikai kormányzat vitatja az orosz CIA-ügynökről szóló sajtójelentéseket(((Renseignement américain-russe Le gouvernement américain conteste des informations parues dans la presse au sujet de l’agent russe de la CIA

Az amerikai kormányzat – a Fehér Ház, a külügyminisztérium és a CIA is – vitatja az orosz CIA-ügynökről szóló sajtójelentéseket.

MTI

    A kedden az amerikai sajtóban megjelent tudósításokat és riportokat Mike Pompeo külügyminiszter és Hogan Gidley, a Fehér Ház szóvivője egyaránt kétségbe vonta.
    Pompeo újságíróknak kedden úgy fogalmazott: “legyen elégséges annyit mondani, hogy a jelentések tényszerűen nem igazak”. Az amerikai diplomácia irányítója azonban nem részletezte, hogy a riportok mely elemei nem felelnek meg a valóságnak. Hogan Gidley a Fox televíziónak elsősorban a CNN hírtelevíziót bírálta, de “veszélyesnek” és “mások életét kockára tevőnek” nevezte az NBC televízió tudósítását is.
    Brittany Bramell, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) társadalmi kapcsolatokkal foglalkozó igazgatója szintén elsősorban a CNN-t ostorozta a szerinte “félrevezető spekulációk” miatt.
    A The New York Times című lap kedden terjedelmes riportot közölt arról, hogy az Egyesült Államok még évtizedekkel ezelőtt beszervezett egy orosz kormányzati tisztségviselőt, aki aztán fokozatosan lépdelt előre a ranglétrán, állítólag befolyásos pozíciót betöltve a moszkvai kormányzatban bejárása volt Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz is, és az egyik legfontosabb ügynöke lett az amerikai hírszerzésnek. A Times tudni vélte, hogy Washington az ügynöktől kapott információkat a többi között a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozási kísérletekről.
    Az ügynököt 2017-ben menekítették ki Oroszországból – írta a lap, és ezt állította a CNN is. A hírtelevízió még azt is hozzátette, hogy a kimenekítésre azért került sor, mert Donald Trump amerikai elnök állítólag “ügyetlenül” kezelte az ügyet.
    Bár az orosz illető nevét még kedden reggel sem hozták nyilvánosságra, az NBC televízió hétfő esti híradójának munkatársai megtalálták őt egy Washingtonhoz közeli virginiai településen, és el is mentek a házához.
    A Kommerszant című orosz napilap kedden megnevezte az Amerikába szöktetett CIA-ügynököt. Azt írta: Oleg Szmolenkovról, az elnöki hivatal munkatársáról lehet szó.
    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elutasította az amerikai sajtóértesüléseket. Úgy fogalmazott: Szmolenkovot már évekkel korábban kitették a munkahelyéről, és soha nem is volt magas rangú beosztása az orosz kormányzatban.

Renseignement américain-russe Le gouvernement américain conteste des informations parues dans la presse au sujet de l’agent russe de la CIA
11 septembre 2019 | Messages | europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, nouvelles de Chatter

Le gouvernement américain, y compris la Maison Blanche, le département d’État et la CIA, conteste les informations de presse concernant l’agent de la CIA en Russie.

MTI

Des reportages et des reportages dans la presse américaine mardi ont été interrogés par le secrétaire d’État Mike Pompeo et le porte-parole de la Maison Blanche, Hogan Gidley.
Pompeo a déclaré aux journalistes mardi, "il doit être suffisant de dire que les rapports sont factuellement incorrects". Cependant, le chef de la diplomatie américaine n'a pas précisé quels éléments des rapports ne correspondaient pas à la réalité. Hogan Gidley a principalement critiqué la télévision Fox pour la chaîne de télévision CNN, mais a également qualifié la chaîne de télévision NBC de "dangereuse" et de "risquer la vie d'autrui".
Brittany Bramell, directrice des relations publiques de la CIA, a également critiqué CNN pour "spéculation trompeuse".
Le New York Times a publié mardi un rapport volumineux selon lequel les États-Unis avaient recruté un responsable du gouvernement russe il y a plusieurs décennies, puis renforcé leurs rangs pour occuper des postes prétendument influents au sein du gouvernement de Moscou auprès du président russe Vladimir Poutine. est devenu l'un des agents les plus importants du renseignement américain. Le Times savait que l'agent avait informé Washington de diverses tentatives d'ingérence dans le processus de l'élection présidentielle américaine de 2016.
L'agent a été expulsé de Russie en 2017, a écrit le journal, selon CNN. La télévision a également ajouté que l'expulsion avait eu lieu parce que le président des États-Unis, Donald Trump, aurait été "maladroit" dans le traitement de l'affaire.
Bien que le nom de la personne russe n’ait pas été révélé mardi matin, le journaliste de la chaîne de télévision NBC l’a retrouvé lundi soir dans une colonie de Virginie proche de Washington et s’est rendu chez lui.
Mardi, le quotidien russe Kommersant a nommé l'agent de la CIA en fuite en Amérique. Il a écrit: Voici Oleg Smolenkov, membre du bureau présidentiel.
Le porte-parole du Kremlin, Dmitry Peshkov, a nié la couverture de la presse américaine. Il a ajouté que Smolenkov avait été exclu de son poste de nombreuses années auparavant et qu'il n'avait jamais occupé de poste de responsabilité dans le gouvernement russe.
Leave a Reply 83 megnézve, 1 alkalommal mai nap |