< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Magyarország megvétózhatja az új EU-s költségvetést – megszólalt Gulyás

| Mobile | RSS

Magyarország megvétózhatja az új EU-s költségvetést – megszólalt Gulyás

Magyarország megvétózná az Európai Unió következő költségvetését, ha azt a jelenlegi formájában fogadják el – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn a Reuters hírügynökségnek.

szerző:K. Kiss Gergely, Fotó: Reuters

Gulyás Gergely ezt azzal indokolta, hogy a kormány számára elfogadhatatlan, ha a forrásokat politikai szimpátia alapján osztják el.
“Mi azt utasítjuk el, hogy ne az életszínvonal és a (költségvetési) teljesítmény számítson” – idézte a minisztert a Reuters.

Váratlanul sok uniós pénztől eshet el Magyarország egy német javaslat miatt

Gulyás hozzátette: Magyarország kész elfogadni, hogy a többi tagállammal együtt arányos többletterhet vállalva nagyobb mértékben járuljon hozzá a büdzséhez a brit kilépés miatt és után. Ezt ma a többség elutasítja. Ha viszont a brexit folytán a költségvetés főösszege csökken, akkor Magyarország csak ezzel arányos forráscsökkenést tud elfogadni.

Ha az EU gazdasági környezete hosszú távon kedvezőtlenné válik, Magyarországnak erősebb ösztönzőkre lesz szüksége a gazdaság fellendítésére – mondta a politikus. Hozzátette: Magyarország tartani akarja magát a GDP-arányos egyszázalékos hiánycélhoz 2020-ban. A költségvetés mintegy 500 milliárd forint tartalékkal rendelkezik, ezt fel lehet használni a gazdaság további élénkítésére. – idézi az MTI

A forint árfolyamának gyengüléséről a miniszter közölte, hogy az élénkítheti az exportot. Hozzáfűzte: a kormánynak nincs árfolyamcélja, de a jelenlegi szint nem veszélyezteti a magyar gazdaságpolitika sikerét.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány nem hozott döntést a brexit újabb halasztásának megvétózásáról. Semmiféle döntés nem született ebben a kérdésben. A magyar miniszterelnök, csakúgy mint a többi kormányfő, szabad döntési joggal rendelkezik egy esetleges újabb brexit-halasztás esetén, de kizárt, hogy Magyarország egyedül lépjen ebben az ügyben – mondta a miniszter.

fecsego.eu/napi gazdaság

Leave a Reply 52 megnézve, 1 alkalommal mai nap |