< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Határozatképtelen volt az Országgyűlés rendkívüli ülése((La sesión extraordinaria del Parlamento fue inoperante.

| Mobile | RSS

Határozatképtelen volt az Országgyűlés rendkívüli ülése((La sesión extraordinaria del Parlamento fue inoperante.

Határozatképtelen volt az Országgyűlés szerdai rendkívüli ülése, amelyet az ellenzék azért kezdeményezett, hogy a parlament tájékoztatást kapjon a kormánytól Magyarország klímaügyi vállalásairól. A kormány, valamint a Fidesz és a KDNP képviselői nem vettek részt a tanácskozáson.

Az ellenzékiek napirend előtt arról beszéltek, hogy az októberi önkormányzati választás után az ellenzéki vezetésű települések saját hatáskörben is tehetnek a klímaváltozás ellen.

Jobbik: A klímaváltozásról is hazudik a Fidesz 

Jakab Péter szerint a Fidesz még a klímaváltozás kérdésében is hazudik, ugyanis 2050-ben nem az lesz a kérdés, mekkora a rezsiszámla, hanem az, hogy túléljük-e a klímaváltozást. Azt mondta, a rezsicsökkentést az veszélyezteti, amikor a fideszes politikusok bevásárolják magukat az energiaszektorba, vagy az, hogy a Fidesz a világpiaci árnál 40 százalékkal drágábban adja a gázt a lakosságnak.

Kósa Lajos fejében nemhogy a bozót, hanem az értelem szikrája sem lángol” – fogalmazott.

MSZP: A szabad városok felléphetnek a klímaváltozás ellen 

Tóth Bertalan azt mondta, a kormánypártok szerint nincs klímaváltozás, de ha mégis létezik, akkor biztos valamiféle „liberálszocialista, kommunista, biciklista, Soros-ügynök, migráns” találmány. Ez a hozzáállás az Orbán-közeli oligarchák érdekeit szolgálja, hiszen látni, hogy Mészáros Lőrinc hogyan terjeszkedik az energetikai piacon – közölte.

Elmondta, lehet, hogy most nem tudták a Fideszt bekényszeríteni a parlamentbe, de október 13-án lehet cselekedni. A közös jelöltekkel felszabadíthatják a magyar városokat a Fidesz-uralom alól – hangoztatta. Szerinte a győztes ellenzéki jelöltekkel az önkormányzatok is tenni tudnak a klímaváltozás ellen, energiahatékonysági beruházásokkal, a levegőtisztaság biztosításával, a tömegközlekedés szervezésével.

Párbeszéd: A városok saját hatáskörben is tehetnek a klímaváltozás ellen

Szabó Tímea úgy látta, a magyar emberek többsége is tudja, ha most nem cselekszünk a klímaváltozás ellen, akkor gyerekeink, unokáink az élhető lakóhelyért, az élelemért és a vízért fognak háborúzni. Szerinte amikor a kormánypártiak nem jelennek meg egy ilyen nagyon fontos ülésen, nyíltan kimondják: „magasról tesznek a magyar emberek egyik legégetőbb problémájára és a gyerekeink jövőjére”.

Azt mondta, Orbán Viktor és kormánya Tarlós István együtt tagadja a klímaváltozás veszélyeit és esélyt sem ad a magyar embereknek a felkészülésre. Október 13-án azonban a városok esélyt kapnak arra, hogy saját hatáskörben tegyenek a klímaváltozás ellen – hangoztatta. Hozzátette: Budapesten Karácsony Gergely baloldali főpolgármester-jelölt arra készül, hogy „a megafonba idétlenkedő” Tarlós Istvánt leváltva a fővárosiakat megvédje a közelgő veszélytől.

LMP: Betonba öntött, klímaszkeptikus kormánya van Magyarországnak 

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője a kormányoldalról szólva úgy fogalmazott: Magyarországnak szinte betonba öntött, klímaszkeptikus és vak kormánya van, a legnagyobb kormánypárt politikusai pedig nem látják az égő bozóttól az erdőt, az éghajlatváltozást pedig kommunista trükknek, politikai csatatérnek tartják.

Hangsúlyozta: elvárják a miniszterelnökről és a kormánytól, hogy a magyar emberek érdekében felelős döntéseket hozzanak az éghajlatváltozással kapcsolatban és az ENSZ rendkívüli klímacsúcsán ennek megfelelően vegyen részt.

Szerinte a miniszterelnöknek támogatnia kellene a klímavészhelyzet kihirdetését, a klímatörvény megalkotását, és egy klímaügyi és fenntarthatósági minisztérium létrehozását.

DK: A kormány alkalmatlan globális problémák kezelésére     

Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője a kormányt semmirekellőnek nevezve arról beszélt: le kell váltani a jelenlegi kabinetet, mert alkalmatlan arra, hogy olyan globális kérdéseket kezeljen, mint a klímaügy vagy a menekültkérdés.

Az önkormányzati választásokról szólva úgy vélte: a kormánypárti polgármesterek asszisztáltak ahhoz, hogy önkormányzatok helyett újra tanácsrendszer legyen Magyarországon, eltűrték, hogy elvegyék a településektől az iskolákat, eladták, elárulták a falvaikat, városaikat.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: szó sincs arról, hogy polgárháborút szeretnének: azt akarják megmutatni, hogy lehet ennél szabadabb, önállóbb életet élni, és hogy a települések nem alávetettjei a végrehajtó hatalomnak. Felszabadítjuk ezeket a városokat és településeket, ez a választás erről szól – értékelt.

Nem volt határozatképes a Ház

Az elnöklő Latorcai János a felszólalások után megállapította, hogy a Ház nem határozatképes.

Jelezte: a Fidesz és a KDNP arról tájékoztatta, nem vesz részt az ülésen, ezért nem lát lehetőséget arra, hogy a határozatképességet helyreállítsák.

Így bezárta az ülést. A parlament soron következő ülésének időpontját egyelőre nem közölték.

A Mi Hazánk párbeszédet kezdeményez a klímahelyzetről

A Mi Hazánk Mozgalom a politikai pártok és szakemberek bevonásával párbeszédet kezdeményez az önkormányzati választások után a klímahelyzetről – jelentette ki Fülöp Erik, a párt politikusa, szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

A független országgyűlési képviselő azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy az ellenzéki pártok által, a klímaváltozás ügyében kezdeményezett parlamenti vitanap elmaradt, mert a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés.

A politikus hangsúlyozta, hogy a Mi Hazánk elítéli a kormánypárti képviselők és az ellenzék magatartását is. Utóbbiakat azért, mert a napirend előtti felszólalásokat, nem a klímahelyzettel kapcsolatos kérdések felvetésére, hanem napi politikai, az önkormányzati választásokhoz kapcsolódó kampánycélokra használták fel.

Ezzel szemben – folytatta – a Mi Hazánk fontosnak tartja az éghajlatváltozással kapcsolatos problémák kezelését. Ezért kezdeményezik a társadalmi párbeszédet, egy a klímaváltozás hatásait mérséklő koncepció kidolgozása érdekében.

Ne csak politikusok, hanem hiteles szakemberek is vegyenek részt a koncepció kidolgozásában – tette hozzá. A párbeszéd érdekében a Mi Hazánk levélben fordul a parlamenti frakciók vezetőihez –mondta Fülöp Erik.

A politikus kérdésre válaszolva megdöbbentőnek nevezte, hogy a Momentum elnöke extrapénzt fizettetne azokkal az országokkal, amelyek nem fogadják el a migránskvótát. A Mi Hazánk Mozgalom elutasít mindenfajta migrációt – fűzte hozzá.

fecsego.eu/híradó.hu

La sesión extraordinaria del Parlamento fue inoperante.
18 de septiembre de 2019 | Publicaciones | europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, noticias de Chatter

La sesión extraordinaria de la Asamblea Nacional el miércoles, iniciada por la oposición para informar al gobierno sobre los compromisos climáticos de Hungría, no fue calificada. Representantes del gobierno, Fidesz y KDNP no asistieron a la reunión.

Los opositores han hablado antes de la agenda de que, después de las elecciones del gobierno local en octubre, los asentamientos liderados por la oposición pueden tomar medidas contra el cambio climático en sus propios términos.

Jobbik: Fidesz también está mintiendo sobre el cambio climático.

Según Péter Jakab, Fidesz incluso está mintiendo sobre el tema del cambio climático, porque en 2050 el problema no será el tamaño de la factura general, sino si sobreviviremos al cambio climático. Dijo que el recorte de los gastos generales estaba amenazado por los políticos de Fidesz que compraban en el sector de la energía, o por darle al público el gas de Fidesz un 40 por ciento más caro que el precio del mercado mundial.

“En la cabeza de Lajos Kósa, no solo el matorral, sino también la chispa del intelecto arde”, dijo.

MSZP: las ciudades libres pueden luchar contra el cambio climático

Bertalan Tóth dijo que no hubo cambio climático según los partidos gobernantes, pero si lo hiciera, sería una especie de invento “socialista liberal, comunista, ciclista, agente de Soros, migrante”. Esta actitud interesa a los oligarcas cerca de Orban, ya que Lőrinc Mészáros se expande en el mercado energético, dijo.

Dijo que tal vez no pudieron forzar a Fidesz a ingresar al parlamento en este momento, pero que podría actuar el 13 de octubre. Los candidatos comunes liberarán a las ciudades húngaras del gobierno de Fidesz, dijo. Según él, con los candidatos victoriosos de la oposición, los gobiernos locales también pueden luchar contra el cambio climático, invirtiendo en eficiencia energética, asegurando la pureza del aire y organizando el transporte público.

Diálogo: las ciudades pueden hacer lo suyo para combatir el cambio climático

Timea Szabó pensó que la mayoría de la gente húngara sabe que si no actuamos contra el cambio climático ahora, nuestros hijos y nietos lucharán por un lugar habitable para vivir, comida y agua. Según él, cuando los partidos gubernamentales no se presentan en una reunión tan importante, dicen abiertamente que “están planteando uno de los problemas más acuciantes del pueblo húngaro y el futuro de nuestros hijos”.

Dijo que Viktor Orbán y su gobierno, István Tarlós, niegan los peligros del cambio climático y no le dan al pueblo húngaro la oportunidad de prepararse. Pero el 13 de octubre, las ciudades tendrán la oportunidad de actuar sobre el cambio climático en sus propios términos, dijo. Añadió: En Budapest, el candidato de izquierda de alcalde de Gergely Kar Christmas se está preparando para reemplazar a István Tarlós, “el megáfono”, para proteger a la capital del peligro inminente.

LMP: Hungría tiene un gobierno escéptico sobre el clima en concreto

Erzsébet Schmuck, el portavoz de LMP en el lado del gobierno, dijo: Hungría tiene un gobierno casi concreto, escéptico y ciego respecto al clima, los políticos del partido más grande no ven el bosque como un arbusto en llamas, y consideran el cambio climático como un truco comunista y un campo de batalla político.

Hizo hincapié en que esperaban que el Primer Ministro y el gobierno tomaran decisiones responsables sobre el cambio climático en interés del pueblo húngaro y asistieran a la cumbre climática extraordinaria de la ONU en consecuencia.

Dijo que el primer ministro debe apoyar la declaración de una emergencia climática, la redacción de una ley climática y el establecimiento de un ministerio de clima y sostenibilidad.

DK: El gobierno es incapaz de lidiar con problemas globales

Ferenc Gyurcsány, líder de la facción DK, calificando al gobierno de “inútil”, pidió el reemplazo del gabinete actual porque no era capaz de lidiar con problemas globales como el clima y los problemas de refugiados.

Hablando sobre las elecciones municipales, creía que los alcaldes del gobierno habían ayudado a reemplazar los municipios con un sistema de consejos en Hungría, toleraron la eliminación de escuelas, vendieron, traicionaron sus pueblos y ciudades.

Ferenc Gyurcsány enfatizó que no se trataba de querer una guerra civil: querían demostrar que podían vivir una vida más independiente e independiente, y que los asentamientos no estaban sujetos al poder ejecutivo. Estamos liberando estas ciudades y pueblos, esta es la opción: apreciada.

La casa no tenía quórum

Después de los discursos, el presidente, János Latorcai, declaró que la Cámara no tenía quórum.

Indicó que Fidesz y KDNP informaron que no asistirán a la reunión y, por lo tanto, no ven la oportunidad de restablecer el quórum.

Entonces cerró la reunión. La fecha de la próxima reunión parlamentaria aún no se ha anunciado.

Nuestro país inicia un diálogo sobre la situación climática.

El movimiento de nuestro país es un p político
Por otro lado, continuó, nuestro país otorga gran importancia a la lucha contra el cambio climático. Es por eso que están iniciando el diálogo social para desarrollar un concepto de mitigación del cambio climático.

Añadió que no solo los políticos, sino también los profesionales creíbles deberían participar en el desarrollo del concepto. En aras del diálogo, nuestro país dirigirá una carta a los líderes de las facciones parlamentarias, dijo Erik Fülöp.

En respuesta a la pregunta de un político, dijo que era impactante que el Presidente de Momentum pagara dinero extra a los países que no aceptan la cuota de migrantes. “El movimiento de nuestro país rechaza todas las formas de migración”, agregó.

Leave a Reply 55 megnézve, 1 alkalommal mai nap |