< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Ukrajna Egy kijevi bíróság zár alá helyezte Porosenko egyik volt gyárát((Ukraine L’une des anciennes usines de Porosenko a été fermée par un tribunal à Kiev

| Mobile | RSS

Ukrajna Egy kijevi bíróság zár alá helyezte Porosenko egyik volt gyárát((Ukraine L’une des anciennes usines de Porosenko a été fermée par un tribunal à Kiev

A kijevi Pecserszk kerületi bíróság zár alá helyezte Petro Porosenko ukrán exállamfő egyik volt gyárának minden ingatlanát és vállalati jogát.

nyomtatás
betűméret

A lefoglalást Andrij Portnov, a 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök egykori hivatalvezető-helyettese szerint az Állami Nyomozó Iroda (DBR) kezdeményezte. A hírt később a DBR sajtószolgálata is megerősítette.

Az egykor hajóépítéssel foglalkozó, 1862-ben alapított, kijevi “Kuznya na Ribalszkomu” nevű gyár eladásával kapcsolatosan Portnov tett feljelentést Porosenko ellen pénzmosás és adóelkerülés gyanúja címén.

Az üzemet Porosenko még 1995-ben vette meg. 2016-tól a kormány engedélyezte a gyárnak, hogy hadiipari termékeket exportáljon. Ez segített az éves szinten több milliós veszteséget termelő üzemnek abban, hogy növelje megrendeléseit – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. Tavaly ősszel Szerhij Tihipko üzletember és egykori Janukovics-párti politikus – aki egyebek mellett az Azarov-kormány miniszterelnök-helyettese volt 2010-2012 között – előzetesen megállapodott az üzem megvételéről. Az ukrán sajtóban megjelent hírek szerint az üzem mintegy 300 millió dollárba került Tihipko TASZ nevű vállalatcsoportjának. A cég azonban állítólag csak ennek a harmincad részét fizette ki Porosenkónak, illetve a volt elnökhöz közelálló politikusnak, Ihor Kononenkónak.

Portnov szerint Porosenko a “Kuznya” üzemen keresztül az állami költségvetésből sikkasztott, a gyár eladásából származó, törvénytelenül szerzett bevételt pedig úgy mosta tisztára, hogy az üzem értékesítését offshore cégeken keresztül bonyolította le.

Portnov, aki májusban tért vissza Ukrajnába, ezt követően tucatnyi feljelentést tett Porosenko ellen. Jelenleg a nyomozóiroda legalább 13 ügyben folytat olyan eljárást, amelyekben Porosenko érintett, ezek többségét Portnov feljelentései alapján indította meg – emlékeztetett a hírportál. Porosenkót már több ízben kihallgatták, egyelőre tanúként. A volt elnök állítja, hogy eddig minden alkalommal bizonyította Portnov feljelentéseinek teljes alaptalanságát.

A kijevi Pecserszk kerületi bíróság zár alá helyezte Petro Porosenko ukrán exállamfő egyik volt gyárának minden ingatlanát és vállalati jogát.

nyomtatás
betűméret

fecsego.eu/ma.hu

Ukraine L’une des anciennes usines de Porosenko a été fermée par un tribunal à Kiev
18 septembre 2019 | Messages | europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, nouvelles de Chatter

Le tribunal de district de Pecsersky à Kiev a saisi tous les droits de propriété et d’entreprise de l’un des anciens dirigeants de l’ancienne usine ukrainienne, Petro Porosenko.
imprimer
taille de la police

L’arrestation a été initiée par Andriy Portnov, ancien chef de cabinet adjoint de l’ancien président ukrainien Viktor Ianoukovitch, qui s’est enfui en Russie en 2014, selon le Bureau d’enquête de l’État (DBR). La nouvelle a ensuite été confirmée par le service de presse DBR.

Portnov a intenté une action en justice contre Porosenko pour soupçon de blanchiment d’argent et de fraude fiscale en lien avec la vente de l’ancienne usine de construction navale de Kiev, Kuznya na Ribalskom, fondée en 1862.

Porosenko a acheté l’usine en 1995. À partir de 2016, le gouvernement a autorisé l’usine à exporter des produits militaires. Cela a permis à l’usine annuelle déficitaire d’augmenter ses commandes – a écrit le portail d’information ukrainien Pravda. L’automne dernier, l’homme d’affaires Sergueï Tihipko et un ex-homme politique pro-Ianoukovitch, qui était entre autres vice-Premier ministre du gouvernement Azarov entre 2010 et 2012, ont convenu à l’avance d’acheter l’usine. Selon des informations parues dans la presse ukrainienne, l’usine coûterait environ 300 millions de dollars au groupe TASZ de Tihipko. Toutefois, la société n’aurait versé que 30% de ce montant à Porosenko et à un ancien homme politique proche de l’ancien président Ihor Kononenko.

Selon Portnov, Porosenko a blanchi le produit des détournements de fonds provenant du budget de l’Etat via l’usine “Kuznya” et a blanchi le produit de la vente de l’usine en vendant l’installation par l’intermédiaire de sociétés offshore.

Portnov, qui est rentré en Ukraine en mai, a depuis engagé des dizaines de poursuites contre Porosenko. Actuellement, le Bureau poursuit au moins 13 affaires impliquant Porosenko, dont la plupart ont été ouvertes sur la base de rapports de Portnov, a rappelé le portail d’informations. Porosenko a été interrogé à plusieurs reprises, en tant que témoin pour le moment. L’ancien président affirme qu’il a prouvé chaque fois que les allégations de Portnov sont complètement infondées.

Le tribunal de district de Pecsersky à Kiev a saisi tous les droits de propriété et d’entreprise de l’un des anciens dirigeants de l’ancienne usine ukrainienne, Petro Porosenko.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 46 megnézve, 1 alkalommal mai nap |