< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Hoppon maradt Karácsony, a Kúria sem adott neki igazat

| Mobile | RSS

Hoppon maradt Karácsony, a Kúria sem adott neki igazat

MH/MTI

Ismét benyitott a vesztesek ajtaján a bármire tökéletesen alkalmatlan Karácsony Gergely. A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amely elutasította a láthatóan mindenben kapaszkodót kereső, de abszolút bizonytalan lábakon álló főpolgármester-jelöltnek a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely szavai miatt benyújtott kifogását. Az Alaptörvény nem írja elő az állami szervek semlegességét a választási kampányban – ez most kiderült számára is.

Hoppon maradt Karácsony, a Kúria sem adott neki igazat

Karácsony Gergely bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, ám ezt a Kúria elutasítottaFotó: MH/Hegedüs Róbert

Karácsony Gergely az ellenzék alkalmatlan főpolgármester-jelöltje azért fordult a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB), mert Gulyás Gergely szeptember 12-én, a Kormányinfón arról beszélt, a Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök közötti megállapodás politikai megállapodás, amely „kettejük között érvényes”. Azt is mondta, hogy „aki alkalmas főpolgármesternek, az együttműködést keres a kormánnyal, aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az pedig elutasítja az együttműködés lehetőségét és hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget”.

Karácsony Gergely szerint a miniszter szavai sértik a választás tisztaságának, a jelöltek közötti esélyegyenlőségnek és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét.

A politikus kifogását az FVB áttette az NVB-hez, amely a kifogást elutasította, arra hivatkozva, hogy a mindenkori főpolgármester és a kormány közötti együttműködést jogszabály írja elő, amelynek felelőse Gulyás Gergely, így a kifogásolt kijelentés nem választható el a miniszter kormányzati teendőitől.

Karácsony Gergely bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, ám ezt a Kúria elutasította és helybenhagyta az NVB határozatát. A Kúria a végzésében rámutatott: a választási eljárási törvény szerint nem minősül választási kampánynak az állami szerveknek – így a kormánynak és tagjainak – jogszabályban meghatározott feladatuk során végzett tevékenysége.

A végzés szerint a Kúria áttekintette a magyar Alkotmánybíróság gyakorlatát is és úgy találta, az engedi a párt- és kormánykommunikáció keveredését.

Ezért a Kúria arra jutott: Magyarország Alaptörvénye nem írja elő – az egyébként nem semleges természetű – állami szervek semlegességét a választási kampányban, ezért helybenhagyta az NVB határozatát. A Kúria végzése jogerős.

Betarthatatlan ígéreteket tesz Karácsony Gergely – mondta Tarlós István – harmadik ciklusára készülő – főpolgármester hétfőn. Hogy miért, arról itt olvashat többet!

fecsego.eu/magyar hírlap

Leave a Reply 81 megnézve, 1 alkalommal mai nap |