< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Tudomány Az ősi inka romvárost szándékosan építették az Andok törésvonalaira(((Science L’ancienne ruine inca a été délibérément construite sur les divisions andines

| Mobile | RSS

Tudomány Az ősi inka romvárost szándékosan építették az Andok törésvonalaira(((Science L’ancienne ruine inca a été délibérément construite sur les divisions andines

2019. szeptember 25. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Lehetetlen lett volna ilyen települést építeni magasan a hegyekben, ha nem lettek volna törések a talajban.

nyomtatás
betűméret

Szándékosan építették az Andok törésvonalaira a inkák a 2450 méter magasan egy alig megközelíthető hegynyergen elterülő városukat, a Machu Picchut – véli egy brazil kutató, aki az Amerikai Geológiai Társaság Phoenixban zajló éves találkozóján mutatta be georégészeti elemzését a térségről.

“Nem véletlen a Machu Picchu elhelyezkedése. Lehetetlen lett volna ilyen települést építeni magasan a hegyekben, ha nem lettek volna törések a talajban” – idézte Rualdo Menegatot, a Rio Grande do Sul Szövetségi Egyetem geológusát az EurekAlert tudományos hírportál.

Az inka város elhelyezkedése, illetve az, hogy miért építették az inkák szentélyüket ilyen megközelíthetetlen helyen, régóta foglakoztatja a tudósokat.

Menegat műholdfelvételek és a térségben folytatott mérések alapján feltérképezte az UNESCO világörökségi helyszíne alatti egymást keresztező törések és vetődések sűrű hálózatát. Elemzése szerint ezek a törések és vetődések igen változatosak méreteikben, vannak kicsiny látható törések az egyes kőzetekben és 175 kilométer hosszú törésvonalak, amelyek meghatározzák a térség folyóvölgyeinek tájolódását.

Menegat kimutatta, hogy ezek a vetődések és törések számos elrendezésben előfordulnak, egyesek összhangban vannak azon nagy törésvonalak övezeteivel, amelyek felemelték az Andok középső hegységeit az elmúlt nyolcmillió évben. Mivel ezek a törésvonalak északkelet-délnyugati irányúak, mások északnyugat-délkeleti irányúak, együtt egy x alakot alkotnak, amikor a Matchu Picchu alatt keresztezik egymást.

Menegat térképe azt jelzi, hogy a szentély városi szektorait és a körülötte lévő mezőgazdasági területeket, csakúgy mint az egyes épületeket és lépcsőket ezen nagy törésvonalak mentére tájolták. Más ősi inka városok, köztük Ollantaytamba, Pisac, and Cusco szintén a törésvonalak kereszteződésén terülnek el. “Mindegyik pontosan kifejezi az adott térség geológiai törésvonalainak fő irányait” – magyarázta.

A Matchu Picchunál lévő törésvonalhálózat számos hasznot hozott az inkáknak. “A térség törésvonalai az olvadékvizet és az esővizet egyenesen a városhoz folyatták. Az, hogy ilyen nagy magasságban hegygerincre építették a szenthelyet, szintén előnyös volt, mivel így el lehetett szigetelni a lavináktól és földcsuszamlásoktól” – magyarázta a kutató.

A törésvonalak segítették a térségre jellemző intenzív esőzés csapadékának az elvezetését. “A szentélyépítés erőfeszítéseinek kétharmadát a föld alatti vízelnyelők kialakítása vitte el. A már létező törések segítették ezt a folyamatot, és azt is, hogy ilyen csodálatos állapotban megőrződött a Machu Picchu.

fecsego.eu/ma.hu

Science L’ancienne ruine inca a été délibérément construite sur les divisions andines
25 septembre 2019 | Messages | Science / économie

Il n’aurait pas été possible de construire un tel établissement en hauteur dans les montagnes sans fractures dans le sol.

Machu Picchut, un scientifique brésilien qui a présenté son analyse géo-archéologique de la région lors de la réunion annuelle de la Société américaine de géologie à Phoenix, a délibérément construit sa ville sur la crête des Andes, à une altitude de 2 450 mètres sur une chaîne de montagnes difficilement accessible.

«L’emplacement du Machu Picchu n’est pas un hasard. Il n’aurait pas été possible de construire un tel établissement en hauteur dans les montagnes s’il n’y avait pas de fractures dans le sol », a déclaré Rualdo Menegat, géologue à l’Université fédérale du Rio Grande do Sul, sur le portail d’actualités scientifiques EurekAlert.

L’emplacement de la ville inca et la raison pour laquelle les Incas ont construit leur sanctuaire dans un endroit aussi inaccessible ont longtemps été une source de savoir.

Menegat a cartographié un réseau dense de fractures et de failles en intersection sous le site du patrimoine mondial de l’UNESCO, à partir d’images et de mesures satellitaires réalisées dans la région. Selon son analyse, la taille de ces fractures et de ces failles varie, avec de petites fractures visibles dans chaque roche et des fractures de 175 km de long qui déterminent l’orientation des vallées fluviales de la région.

Menegat a montré que ces éruptions et fractures se produisent dans diverses configurations, certaines correspondant aux zones de fractures majeures qui ont soulevé le centre des Andes des Andes au cours des huit derniers millions d’années. Parce que ces fractures sont nord-est / sud-ouest, d’autres sont nord-ouest / sud-est, elles forment un x lorsqu’elles sont croisées sous Matchu Picchu.

La carte de Menegat indique que les secteurs urbains du sanctuaire et des zones agricoles environnantes, ainsi que les bâtiments et les escaliers individuels, étaient orientés le long de ces fractures majeures. D’autres anciennes villes incas, notamment Ollantaytamba, Pisac et Cusco, sont également situées à l’intersection des fractures. “Chacun reflète avec précision les principales directions des fractures géologiques dans la région”, a-t-il expliqué.

Le réseau de croisades à Matchu Picchu a apporté de nombreux avantages aux Incas. «Les lignes de fracture de la zone ont acheminé les eaux de fonte et les eaux de pluie directement vers la ville. Construire le sanctuaire à une altitude aussi élevée était également bénéfique, car il pouvait être isolé des avalanches et des glissements de terrain », a expliqué le chercheur.

Les lignes de fracture ont permis d’éliminer les fortes précipitations typiques de la région. «Les deux tiers des efforts de construction de sanctuaires ont été réalisés par la construction d’absorbeurs d’eau souterrains. Les fractures existantes ont contribué à ce processus et au fait que le Machu Picchu a été préservé dans un état aussi merveilleux.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 140 megnézve, 1 alkalommal mai nap |