< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Gazdaság-pénzügy MNB: piacfelügyeleti eljárás indult a HANIFA Szolgáltató Kft. ellen

| Mobile | RSS

Gazdaság-pénzügy MNB: piacfelügyeleti eljárás indult a HANIFA Szolgáltató Kft. ellen

2019. október 1. | hozzászólás | Közélet

– A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárást folytat a budapesti székhelyű HANIFA Szolgáltató Kft. ellen, mert ki akarják deríteni, hogy a társaság végez-e üzletszerűen – jegybanki engedélyhez kötött – pénzváltási kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet – közölte az MNB kedden a honlapján.

    A HANIFA korábban egy szövetkezeti hitelintézet kiemelt közvetítőjeként rendelkezett a pénzváltási tevékenységhez szükséges engedéllyel, ám az azzal kötött megbízási jogviszonya megszűnt. Az eddigi adatok szerint viszont a HANIFA engedélyének megszűnése ellenére folytatta pénzváltási tevékenységét, noha az MNB erre vonatkozó nyilvántartásában már nem szerepel, így ilyen tevékenység végzésére Magyarországon már nem jogosult.
    Kiemelték, a jegybank munkatársai a piacfelügyeleti eljárás részeként próbaügyletkötést is magába foglaló, előzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzést tartottak a társaságnál, a HANIFA üzlethelyiségében pedig mintegy 30 féle valutát (eurót, amerikai dollárt, angol fontot, kínai jüant és többek közt albán leket, grúz larit, makedón dínárt, maláj ringitet és thai bátot) találtak.
    Ennek következtében az MNB ügyfélvédelmi okokból azonnali hatállyal megtiltotta a piacfelügyeleti eljárás alatt álló társaságnak, hogy – a Western Union részére jogszerűen végzett pénzforgalmi közvetítői tevékenysége kivételével – bármely pénzügyi felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet, különösképp pénzváltást végezzen. Az ügyfelek érdekeinek megóvása érdekében a jegybank büntetőfeljelentést is tett az ügyészségen.
    A jegybank jelezte a HANIFA-nak, hogyha pénzváltási tevékenységét esetleg folytatná, azt az MNB súlyosító körülményként értékelheti.
    Az MNB felhívta az ügyfelek figyelmét, hogy egy-egy pénzügyi szolgáltatás, termék igénybe vétele előtt előzetesen ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e a szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában.


MTI

Leave a Reply 99 megnézve, 1 alkalommal mai nap |