< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Közélet / Blog article: A Republikon kisakkozta, hogy miért esélyesek az ellenzéki jelöltek Budán

| Mobile | RSS

A Republikon kisakkozta, hogy miért esélyesek az ellenzéki jelöltek Budán

Bohus Péter

szerző:Bohus Péter

A budai kerületeket hagyományosan fideszes fellegvárként tartják számon, azonban az elmúlt évek választási eredményeit és a kampányokat vizsgálva mégsem lefutottak ezek a versenyek. Ahogy Budapest egészére, úgy ezekre a kerületekre is igaz, hogy a 2018-as és a 2019-es választásokon többségben voltak az ellenzéki szavazók – írja közleményében a liberális, és főleg baloldali megrendelésekre dolgozó Republikon Intézet, amely a 2014-es önkormányzati, a 2018-as országgyűlési, valamint a 2019-es európai parlamenti választás eredményeit elemezte.

  • Azt írja a Republikon, hogy az I. kerületben az ellenzék legyőzheti a fideszes jelöltet. Az elmúlt két választás eredményei alapján ugyanis az I. kerületi lakosok többsége ellenzéki szavazó, írja az Republikon Intézet. A budavári kerületben Nagy Gábor Tamás kihívója  V. Naszályi Márta , bár megjegyzik, hogy a fideszes polgármester támogatottsága magasabb, mint  országosan a pártjáé.
  • A II. kerületben legutóbb hatan indultak Láng Zsolt fideszes polgármester ellen, “az ellenzék ezúttal közös jelöltet állított Őrsi Gergely aktívan kampányoló helyi MSZP-s politikus személyében”. A Republikon úgy számol, hogy mivel “a tavalyi országgyűlési és az idei EP-választáson is többségben voltak az Őrsi Gergelyt támogató pártok, így Láng Zsoltnak személyes népszerűségtöbbletére is szüksége van, hogy megtarthassa a pozícióját”.
IMG 20190906 162854

Fotó: Nagy Attila Károly / Index

  • A III. kerületben is a 2018-as és 2019-es választások eredményeire hivatkozva a Republikon azt írja: bizakodásra adhat okot az ellenzéki oldalon, hogy a fideszes Bús Balázzsal szemben egyetlen jelölt, az összellenzéki támogatottsággal rendelkező Kiss László (MSZP) indul. Személyes támogatottsága alapján Bús bízhat az újrázásban.
  • A XI. kerületben a fideszes Hoffmann Tamással szemben többen is elindulnak, “közülük azonban csak a DK-ból érkező közös ellenzéki jelölt, a Szent Imre kórház korábbi igazgatója, László Imre esélyes”. Ezt arra alapozza az intézet, hogy a XI. kerületben az ellenzék jelentősen több szavazatot kapott a Fidesznél a tavalyi parlament és az idei EP-választáson is.
  • A XII. kerületet vizsgálva a Republikon megállapította, hogy Pokorni Zoltán 2006 óta áll a Hegyvidék élén, és a legutóbbi önkormányzati választáson a hat budai kerület közül a XII. kerületi polgármester győzött a legnagyobb arányban. Az intézet szerint “összesítve az ellenzék a tavalyi parlamenti és az idei európai parlamenti választáson is több szavazatot kapott, mint a Fidesz, az eredmény ezúttal szorosabb lehet Pokorni és ellenzéki kihívója, a DK-s Élő Norbert között”.
  • A XXII. kerületben is közös jelöltet indítanak az ellenzéki pártok a momentumos, mentősként dolgozó Havasi Gábor személyében. A Fidesz Karsay Ferenc fideszes polgármestert indítja újra. Ez a kerület a Fidesz egyik legsikeresebb választókörzete, az EP-választáson az öt legerősebb kerület között volt Budafok-Tétény. 2014-ben viszont az ellenzéki polgármesterjelöltek összesítve kevesebb mint egy százalékkal maradtak el a Fidesz jelöltje mögött, írja közleményében a Republikon.
  • fecsego.eu/index
Leave a Reply 51 megnézve, 1 alkalommal mai nap |