< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG

| Mobile | RSS

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG

2012 LOGO ÜGYÉSZSÉG

    CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG
S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y(( Az Eurojust közreműködésével eredményes nyomozás – 50 milliót tisztára mosó férfivel szemben emelt vádat a főügyészség

          6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a budapesti férfival szemben, aki egy lengyel és egy török cég sérelmére elkövetett csalásból származó pénz tisztára mosásában működött közre.

A vádirat szerint a férfi egy szegedi székhelyű gazdasági társaság vezetőjeként állt kapcsolatban a szintén érdekeltségébe tartozó hasonló nevű, Szlovákiában bejegyzett céggel. A szlovák cég számlájára 2016. év februárjában, illetőleg áprilisában előbb egy iraki gazdasági társaság utalt 145 ezer eurót, majd egy svéd gazdasági társaság utalt 22 ezer eurót. Az átutalások címzettje eredetileg az iraki gazdasági társasággal üzleti viszonyban levő török, illetőleg svéd gazdasági társasággal üzleti kapcsolatban levő lengyel cég lett volna. A tranzakciókat megelőzően azonban ismeretlenek megtévesztő e-maileket küldtek azzal a tartalommal, hogy megváltozott a korábbi üzleti kapcsolat során használt bankszámla száma és az utalásokat a jövőben az üzenetben közölt új bankszámlákra kérik teljesíteni. Az így eltérített pénzösszegeket azután a gyanúsított az érdekeltségébe tartozó szlovák cég tovább utalását követően a Szegeden bejegyzett kft. számlájáról felvette és azzal sajátjaként rendelkezett.

A bűncselekményekkel összefüggésben mind Szlovákiában, Svédországban, Lengyelországban, mind pedig Törökországban büntetőeljárások indultak, azonban a megtévesztő üzeneteket küldő elkövetők kilétét nem sikerült a külföldi hatóságoknak megállapítania. A tényállás teljes felderítésében segítséget nyújtott és közreműködött az európai uniós ügyészi szerv, az Eurojust, melynek keretében a felsorolt országokban folyamatban levő büntetőeljárások iratainak gyors beszerzésére, személyes találkozók megszervezésére is sor került, biztosítva a magyar büntetőeljárás eredményességét.

A Csongrád Megyei Főügyészség különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntette miatt emelt vádat a magyar férfival szemben. A főügyészség a bűnösség beismerése mellett a terhelttel egyezséget kötött, indítványozva vádiratában annak bíróság általi jóváhagyását.

A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Szeged, 2019. október 7.

Dr. Kopasz Zsolt       

       főügyész

Leave a Reply 62 megnézve, 1 alkalommal mai nap |