< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Török Gábor: ami itt van, az még nem is hűbéri rendszer – az ennél fejlettebb volt//Gábor Török: Ce qu’il ya ici n’est même pas un système de loyauté – il était plus avancé

| Mobile | RSS

Török Gábor: ami itt van, az még nem is hűbéri rendszer – az ennél fejlettebb volt//Gábor Török: Ce qu’il ya ici n’est même pas un système de loyauté – il était plus avancé

Magyarországon olyan politikai rezsim alakult ki, amely jobban megfelel az itt élők gondolkodásának, mint a liberális demokrácia – véli Török Gábor politológus

szerző.Komócsin Sándor, 2019. október 9. szerda, 09:12Fotó: AFP10ElküldömAjánlom

Naivitás volt azt hinni, a rendszerváltáskor, hogy Magyarországon gyökeret verhet a piacgazdaság és liberális demokrácia, mert a politikai keretek, legyen szó demokráciáról vagy más politikai rendszerről, akkor tudnak működni, ha a politikai közösség igényeihez igazodnak – mondta Török Gábor politológus a Portfóliónak adott interjújában.

Török Gábor: Orbán nélkül is hatalomban marad Fidesz

– Ha a magyar politikatörténetre tekintünk, és arra gondolunk, hogy mi történt a 2010-es években, sokkal inkább egy természetes állapothoz való visszatérést látunk. Az emberek szükségleteinek, gondolkodásának jobban megfelel az, ahogy ma berendezkedünk – fejtegette.

– Ami most van, azt valamiféle új feudalizmusnak gondolom – folytatta. Még nem is egy hűbéri rendszer: az minőségében egy ennél fejlettebb szisztéma volt, mert az magánjogilag adott lehetőséget nemcsak a hűbérúrnak, hanem a hűbéresnek is. A mai magyar rendszer nem ilyen, mert itt a hűbéresnek nincsenek meg a jogilag, szokásjogilag körülbástyázott védelmi eszközei, sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben van – mondta a politológus, aki azt is hozzátette:ha valaki meg akarja érteni, hogy mi történik ma Magyarországon, akkor a királyi udvart, az úr-szolga viszonyt kell figyelnie.

Török Gábor úgy véli, elképzelhető, hogy ezen továbbhaladva létre lehet hozni egy olyan politikai rendszert, amely a szabadságot nem durván, az emberek számára érezhetően nyomja el. Ez itt Kelet-Európában szerinte a társadalom nagy részének komfortos lehetne.

Török el tud képzelni egy olyan politikai rendszert, amelyben nem veszik észre az emberek, hogy hiányzik az életükből a politikai szabadság. Lehet, hogy néhány évtized múlva működőképes lesz egy, a mai orosz rendszerhez hasonló szisztéma, amelyben egy konstruált valóságban élnek az emberek – ezen belül látnak politikai ellenfeleket, amelyek közül választhatnak, és azt hiszik, hogy a hatalmon lévő párt egyszerűen csak sikeresebb, mint a többi.

fecsego.eu/napi gazdaság

Gábor Török: Ce qu’il ya ici n’est même pas un système de loyauté – il était plus avancé
9 octobre 2019 | Messages | europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, nouvelles de Chatter

Selon le politologue Gábor Török, le politologue hongrois a un régime politique plus en phase avec la pensée de ses habitants que la démocratie libérale

par Sándor Komomin, mercredi 9 octobre 2019, à 21h12Photo: AFP10Envoyer

Il était naïf de penser que, lors du changement de régime, l’économie de marché et la démocratie libérale pourraient s’implanter en Hongrie, car les cadres politiques, qu’ils soient démocratiques ou autres, peuvent fonctionner s’ils sont adaptés aux besoins de la communauté politique. .

Gábor Török: Fidesz restera au pouvoir même sans Orban

  • Si nous examinons l’histoire de la politique hongroise et pensons à ce qui s’est passé en 2010, il est plus probable que nous assistions à un retour à l’état naturel. “Nous sommes mieux équipés pour répondre aux besoins et à la réflexion des gens”, a-t-il expliqué.

“Ce que j’ai maintenant est quelque chose de nouveau pour le féodalisme”, a-t-il poursuivi. Ce n’était même pas un système de fidélité: c’était un système plus sophistiqué dans sa qualité, car il offrait l’occasion en droit privé non seulement à un autre seigneur, mais également à un autre seigneur. Le système hongrois d’aujourd’hui ne ressemble pas à cela, car le fiancé n’a pas les moyens juridiques et coutumiers de la défense et est dans une position beaucoup plus vulnérable, a déclaré le politologue qui a ajouté que si quelqu’un voulait comprendre ce qui se passait en Hongrie aujourd’hui, la relation maître-esclave doit être respectée.

Selon Gábor Török, il est concevable qu’au-delà, il soit possible de créer un système politique qui ne prive pas durement les gens de leur liberté. En Europe de l’Est, il pense que cela serait à l’aise pour la majorité de la société.

Les Turcs peuvent imaginer un système politique dans lequel les gens ne se rendent pas compte qu’ils manquent de liberté politique dans leur vie. En quelques décennies, un système similaire au système russe actuel dans lequel les gens vivent dans une réalité constructive – dans laquelle ils voient les adversaires politiques parmi lesquels choisir – et croient que le parti au pouvoir réussit simplement plus que le autres.

fecsego.eu/day economy

Leave a Reply 64 megnézve, 1 alkalommal mai nap |