< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Katalán válság Katalán válság – Szabadságmenet indult öt városból Barcelona felé((Crisis catalana Crisis catalana – Marcha por la libertad comenzó desde cinco ciudades hacia Barcelona

| Mobile | RSS

Katalán válság Katalán válság – Szabadságmenet indult öt városból Barcelona felé((Crisis catalana Crisis catalana – Marcha por la libertad comenzó desde cinco ciudades hacia Barcelona

Több ezer ember indult el öt különböző katalán városból szerdán Barcelona felé a Szabadságmenetnek nevezett háromnapos felvonuláson, amellyel a katalán függetlenségi vezetőket börtönre ítélő bírósági döntés ellen tiltakoznak.

nyomtatás
betűméret

A Girona, Vic, Berga, Tarrega és Tarragona városokból indult résztvevők körülbelül 100 kilométert tesznek meg a következő napokban autóutakon gyalogolva.

Az Ómnium Cultural és a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) elnevezésű civil szervezetek által kezdeményezett menet a tervek szerint péntekre éri el a katalán fővárost, ahol aznapra nagyszabású sztrájkot hirdetett két katalán szakszervezet.

Csatlakozott a felvonuláshoz a hivatalban lévő függetlenségpárti kormány több tagja és Quim Torra katalán elnök is, aki nagyszerűnek nevezte ezt a mozgósítást. “Senkinek ne legyen kétsége, a kormány az emberek mellett lesz” – fogalmazott, hozzátéve, hogy sok sikert kívánnak a békés megmozdulásnak.

Az elnököt számos bírálat érte a nap folyamán, amiért nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy a múlt éjszaka több városban is rendbontásba, erőszakba fordultak az általa is szorgalmazott tüntetések.

A spanyol közszolgálati televízió (RTVE) információi szerint éjjel a tüntetők és a rendőrök közötti összetűzés során több mint kétszázan sérültek meg, köztük 72 rendfenntartó, és több mint harminc embert vettek őrizetbe.

Barcelonában az első becslések szerint 320 ezer eurós kárt okoztak a vandálok, akik szemetes konténereket gyújtottak fel, kirakatokat zúztak be.

Isabel Celaá spanyol kormányszóvivő arra szólította fel a katalán elnököt, hogy ítélje el az erőszakos eseményeket.

Magyarázatot vár Ada Colau, Barcelona polgármestere is, aki szerint a katalán kormány vezetője ebben a helyzetben inkább politikai aktivistaként viselkedik, mintsem elnökként.

Tiltakozott a katalán elnök kettős beszéde miatt az ellenzéki konzervatív Néppárt (PP) és az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt is, emlékeztetve arra az ellentmondásra, hogy a rendfenntartásra kirendelt katalán rendőrség a katalán kormány irányítása alá tartozik.

Miquel Buch katalán belügyi tanácsos a helyi kormány nevében elítélte a rendbontó akciókat délutáni sajtótájékoztatóján.

“Az erőszakos cselekmények nem képviselik népüknek” – fogalmazott a politikus, aki a “bajkeverők és provokátorok elszigetelésére” szólított fel.

“Nem engedhetjük meg, hogy nem kívánatos incidensek ártsanak a civilizáltan tüntető emberek imázsának” – jelentette ki a politikus, hangsúlyozva, hogy a katalán rendőrség fellépése arányos volt a tüntetéseken.

A zendülés miatt hétfőn 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre ítélt kilenc katalán függetlenségi politikus közös Twitter-üzenetben azt közölte: támogatják a tömeges és békés megmozdulásokat, de az erőszak nem őket képviseli.

fecsego.eu/ma.hu

Crisis catalana Crisis catalana – Marcha por la libertad comenzó desde cinco ciudades hacia Barcelona
17 de octubre de 2019 | Publicaciones | Sala de prensa de la UE, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Chatter news

Miles de personas marcharon desde cinco ciudades catalanas diferentes a Barcelona el miércoles durante un desfile de tres días llamado La Procesión de la Libertad en protesta por un fallo de independencia catalán en prisión.

Los participantes de las ciudades de Girona, Vic, Berga, Tarrega y Tarragona recorrerán unos 100 kilómetros en la autopista los próximos días.

La marcha, iniciada por las ONG Ómnium Cultural y la Asamblea Nacional Catalana (ANC), está programada para llegar a la capital catalana el viernes, donde dos importantes sindicatos catalanes anunciaron una huelga importante ese día.

Varios miembros del gobernante Gobierno de Independencia y el presidente catalán, Quim Torra, se unieron al desfile, quienes calificaron esta movilización de grande. “Nadie debería dudar de que el gobierno estará con la gente”, dijo, y agregó que les desea todo el éxito en su movimiento pacífico.

El presidente fue criticado varias veces durante todo el día por no declarar que anoche había hablado en violación violenta en varias ciudades.

Más de doscientas personas resultaron heridas en un enfrentamiento entre manifestantes y policías por la noche, incluidos 72 agentes de la ley y más de treinta personas arrestadas, según información de la Televisión Pública Española (RTVE).

En Barcelona, ​​se estimó por primera vez que 320,000 € fueron dañados por vándalos que prendieron fuego a contenedores de basura y rompieron escaparates.

La portavoz del gobierno español, Isabel Celaá, pidió al presidente catalán que condene los violentos acontecimientos.

Ada Colau, el alcalde de Barcelona, ​​también espera una explicación, diciendo que el líder catalán se comporta como un activista político en lugar de un presidente en esta situación.

También protestó ante la doble charla del presidente catalán por parte del opositor Partido Popular Conservador (PP) y Ciudadanos liberales centrales (Ciudadanos), recordando la contradicción de que la policía catalana asignada a la policía está bajo el control del gobierno catalán.

Miquel Buch, Asesor de Asuntos Internos de Cataluña, en nombre del gobierno local, condenó las acciones disruptivas en una conferencia de prensa por la tarde.

“La violencia no representa a su gente”, dijo el político, que pidió “el aislamiento de los alborotadores y provocadores”.

“No debemos permitir que incidentes indeseables dañen la imagen de los manifestantes civilizados”, dijo el político, subrayando que la acción de la policía catalana fue proporcional a las manifestaciones.

Nueve políticos independentistas catalanes sentenciados el lunes a entre 9 y 13 años de prisión por disturbios dijeron en un mensaje conjunto de Twitter que apoyan los movimientos masivos y pacíficos, pero que la violencia no los representa.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 82 megnézve, 1 alkalommal mai nap |