< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Közélet / Blog article: Nagy dobásra készül a posta – főleg a nyugdíjasok örülhetnek

| Mobile | RSS

Nagy dobásra készül a posta – főleg a nyugdíjasok örülhetnek

Jön a szuperkötvény nyomtatott változata. A nagyobb posták mindegyikében lehet majd kapni az állampapírt hatféle címletben.

Herman Bernadett,

Nagy napra virradtak ma a magyarországi postahivatalok: elindulhat a szuperkötvény papírra nyomtatott változata. Az erről szóló tájékoztató legalábbis ma lép hatályba. Egyelőre viszont korai még a postákra rohanni a nyomtatott állampapírért, mivel az értékpapírok értékesítése még nem kezdődött el. A Napi.hu várja a Magyar Posta válaszát, mikor lesz a tényleges start.

Ami biztos: a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) hatféle címletben lesz megvásárolható: 10 ezer, 50 ezer, 100 ezer, 500 ezer, 1 millió és 2 millió forintosokban. A kamatozása ugyanolyan, mint a dematerializált kötvényé: az első félévben 3,5 százalék a bónusz, a másodikban 4 százalék, majd évente fél százalékponttal emelkedik az ötödik évben egészen 6 százalékig.

Nagy nyereség

Örülhetnek a postások, hogy a már tavasszal beharangozott nyomtatott MÁP+ végre elstartol. A Magyar Posta Zrt. értékpapír-értékesítési tevékenységét ugyanis az idén jócskán megtépázhatta, hogy a korábbi húzótermék, az ingatlanalap visszaváltási határidejét május 15-től 180 naposra kellett módosítani. A posta 50 százalékos tulajdonában lévő brókercég, a Magyar Posta Befektetési Szolgáltató Zrt. (MPBSZ) ügyfélállományát pedig néhány napja átvette a Magyar Takarékszövetkezeti Bank (MTB) Zrt.

A postánál így csak a kinyomtatott Kincstári Takarékjegyek (KTJ) értékesítése maradt, emellett ügynökként értékesít még az intézmény Prémium Magyar Állampapírt és dematerializált MÁP+-t a Magyar Államkincstár számára. A Diófa Alapkezelő Zrt. befektetési jegyei viszont az MPBSZ MTB-e olvasztásával kikerültek a termékkörből.

Visszaváltás kis diszkonttal

A nyomtatott MÁP+-t is alacsony diszkonttal váltja vissza a posta. Lejárat előtti visszaváltás esetén az egyes kamatfordulók után lesz egy 5 munkanapos időszakok, amelyben a kamat mellett a névérték 100 százalékán lehet visszaváltani a papírokat. A többi napon 99,75 százalékos árfolyamot fizetnek ki a befektetőknek.

Az új állampapírt közel 2200 postahivatalban lehet majd megvásárolni. A nyomtatott KTJ-t főleg az idősebb korosztály kedvelte, valószínűleg a MÁP+ is a nyugdíjas kisbefektetők körében lesz majd a legkeresettebb.

fecsego.eu/napi gazdaság

Leave a Reply 171 megnézve, 1 alkalommal mai nap |