< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Miről beszélget Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor?

| Mobile | RSS

Miről beszélget Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor?

Portfolio.hu

GettyImages-840249006

Gazdaság 2019. október 29. 12:02

Portfolio

Cóber 29-én Szergej Lavrov orosz külügyminiszter látogat Magyarországra, majd október 30-án Vlagyimir Putyin Oroszország elnöke is Budapestre érkezik. Orbán Viktor miniszterelnök – az előzetes tájékoztatások alapján – Magyarország jövőbeni gázellátásáról, a paksi atomerő bővítéséről, valamint klímaügyekről is tárgyalhat Putyinnal – írja az InfoStart. A fővárosban több helyen is terelés és forgalomkorlátozás várható október 30-ig.▾hirdetés

Legutoljára Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyalt szeptemberben az orosz külügyminiszterrel, Szergej Lavrovval. A New York-i találkozáson megerősítették, hogy a két ország vezetője fontos gazdasági, szociális biztonsági és sporttal kapcsolatos megállapodást fog aláírni az október 30-i budapesti látogatáskor.

Idén még nem találkozott a két államfő, utoljára tavaly szeptemberben látogatta meg Orbán Putyint Moszkvában. Akkor Putyin úgy fogalmazott, hogy Magyarország az egyik kulcspartnere Oroszországnak Európában, további szeretné ha a gazdasági kapcsolata a két országnak tovább erősödne. Az akkori sajtótékáztatón elhangzott, hogy a Mol segíthet az orenburgi gázterület fejlesztésében, valamint, hogy a Roszatom nemsokára elkezdi a paksi erőmű két új blokkjának építését. 

Az orosz elnök továbbá nem zárta ki annak lehetőségét sem akkor, hogy a Török Áramlat megépítése után a gázvezeték egyik szárazföldi folytatása Magyarországon haladhat majd keresztül. Orbán Viktor később megerősítette, hogy ez nagyon jó lehetőség lenne a magyar gazdaságnak.

Orbán akkor úgy vélte, hogy “habár eltérő katonai szövetséghez tartozunk, mindketten sikereink maximalizálásában vagyunk érdekeltek”. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy “a mezőgazdaság, az energetika, és a gyógyszeripar területén jól haladunk” az együttműködésékkel. Orbán már akkor közölte, hogy “Magyarország készen áll, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank központja Budapestre költözzön”.

Az orosz külügyminiszter és államfő Budapestre látogatása miatt több helyen is várható forgalomkorlátozás október 29-30. között. A terelésekről és a forgalomkorlátozásokról a lenti cikkben írtunk:

fecsego.eu/portfólió.hu

Leave a Reply 123 megnézve, 1 alkalommal mai nap |