< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Terrorizmus Újabb részletek derültek ki Abu Bakr al-Bagdadi likvidálásáról((Terrorisme De nouveaux détails sur la liquidation d’Abou Bakr al-Bagdad sont apparus

| Mobile | RSS

Terrorizmus Újabb részletek derültek ki Abu Bakr al-Bagdadi likvidálásáról((Terrorisme De nouveaux détails sur la liquidation d’Abou Bakr al-Bagdad sont apparus

Újabb részletek jelentek meg az amerikai sajtóban hétfőn Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vasárnapra virradóra Szíriában végrehajtott likvidálásáról.

nyomtatás
betűméret

Al-Bagdadi egyik közeli munkatársának együttműködése kulcsfontosságú volt a terrorista vezér elleni rajtaütésben, s ez az iraki hírszerzés érdeme – hangzott el hétfőn az amerikai közszolgálati rádióban (NPR), amely hírügynökségi forrásokat is idézett.

Az információk szerint az iraki hírszerzés 2018 februárjában ért el áttörést: akkor a terrorista vezér közeli munkatársainak egyike, Iszmail al-Etavi részletesen beszámolt az iraki hírszerzés két munkatársának arról, hogyan sikerült al-Bagdadinak éveken keresztül elmenekülnie üldözői elől. Iszmail al-Etavit a törökök tartóztatták le szír területen és átadták az irakiaknak.

Al-Etavi szerint al-Bagdadi időről-időre “stratégiai megbeszélést” tartott a terrorszervezet legfontosabb “parancsnokaival”, mégpedig zöldségekkel alaposan megpakolt minibuszokon. Így próbálta meg elkerülni, hogy felfedezzék. Öt ilyen parancsnok, köztük al-Etavi volt körülötte, és Szíriában, különböző helyszíneken egyeztettek.

Al-Etavit, aki iszlám tudományokból szerzett doktori fokozatot, az iraki hírszerzés al-Bagdadi öt legfontosabb munkatársa között tartotta számon. 2006-ban csatlakozott az akkor még Oszama bin Laden irányította al-Kaida terrorszervezethez. 2008-ban tartóztatták le az amerikaiak, és négy évre börtönre ítélték. Az iraki hírszerzés szerint az ő feladata volt az Iszlám Állam parancsnokainak kiválasztása, valamint a különböző vallási üzenetek megfogalmazása. Az Iszlám Állam összeomlása után, 2017-ben, szíriai feleségével együtt Szíriába menekült.

Az amerikai közszolgálati rádió szerint fontos fejlemény volt a terrorizmus és az Iszlám Állam elleni küzdelemben az, amikor az idén év elején amerikai, török és iraki közös akcióban elfogták az Iszlám Állam egyes vezetőit, köztük négy iraki és egy szíriai állampolgárt. Az elfogott terroristák részletesen beszámoltak arról, hogy Szíriában hol és mikor találkoztak al-Bagdadival. Az iraki hírszerzés ezt követően egyeztetésbe kezdett az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA), amely a korábbiaknál jóval több forrást biztosított.

Az idei esztendő közepére sikerült beazonosítani, hogy al-Bagdadi Idlíb tartomány településein mozgott a családjával és három munkatársával együtt, és pénteken először hagyta el azt a falut, ahol hónapok óta tartózkodott.

Az NPR beszámolt arról is, hogy az Iszlám Államnak és volt vezetőjének Szíriában is volt egy ellensége: a korábban Al-Nuszra Front néven, az al-Kaida szíriai csoportjaként ismert dzsihadista szervezet. Ez nemrégiben foglyul ejtette al-Bagdadi egyik emberét, s ez is hozzájárulhatott Al-Bagdadi tartózkodási helyének beazonosításához.

A The Wall Street Journal című lap hétfőn bagdadi és bejrúti tudósításában a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurdok irányította ernyőszervezet vezetőjére, Mazlum Abdira hivatkozva arról számolt be, hogy a hétvégén végrehajtott amerikai akció célkeresztjében volt az Iszlám Állam szóvivője, Abu al-Haszán al-Muhadzsir is. Abdi azonban arról nem beszélt, hogy a terrorszervezet szóvivője életben van-e.

Az amerikai lap megkereste a Pentagont is, amely azonban nem kívánta kommentálni az Iszlám Állam szóvivőjéről megjelent híreket.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn reggel – Chicagóba indulása előtt a Washingtonhoz közeli Andrews légitámaszponton – újságíróknak azt mondta: fontolgatja, hogy a rajtaütésről készült video egyes részleteit nyilvánosságra hozza. Az akciót az elnök “a hírszerzési és katonai hatalom és egyeztetés fantasztikus megnyilvánulásának” nevezte.

fecsego.eu/ ma.hu

Terrorisme De nouveaux détails sur la liquidation d’Abou Bakr al-Bagdad sont apparus
29 octobre 2019 | Messages | Salle de presse de l’UE, europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, Chatter news

Plus de détails ont été publiés lundi dans la presse américaine à propos de la dissolution d’Abou Bakr al-Bagdad, l’organisation terroriste de l’État islamique, en Syrie dimanche.

La collaboration d’un proche collaborateur d’Al-Bagdad a été déterminante pour la répression du leader terroriste, qui est le mérite des services de renseignements irakiens, a déclaré lundi à la radio publique américaine NPR, qui avait également cité des sources de l’agence de presse.

Selon des informations, les services de renseignements irakiens ont franchi une étape décisive en février 2018: à cette époque, l’un des proches collaborateurs du leader terroriste, Ismaïl al-Etavi, avait expliqué à deux agents de renseignements irakiens comment Al-Bagdad avait échappé à sa poursuite pendant des années. Ismail al-Etavit a été arrêté par les Turcs sur le territoire syrien et remis aux Irakiens.

Selon Al-Etavi, al-Bagdad a de temps en temps organisé une “réunion stratégique” avec les “commandants” les plus importants de l’organisation terroriste, à savoir des minibus remplis de légumes. C’est comme ça qu’il a essayé d’éviter d’être découvert. Cinq de ces commandants, dont Al-Etavi, étaient autour de lui et ont eu des entretiens à divers endroits en Syrie.

Al-Etavit, qui a obtenu son doctorat en sciences islamiques, a été classé parmi les cinq meilleurs par al-Bagdad dans les services de renseignements irakiens. En 2006, il a rejoint l’organisation terroriste d’al-Qaida alors contrôlée par Oussama ben Laden. Il a été arrêté par les Américains en 2008 et condamné à quatre ans de prison. Selon les services de renseignements irakiens, il lui incombait de sélectionner les commandants de l’État islamique et de formuler divers messages religieux. Après la chute de l’État islamique en 2017, il s’est enfui en Syrie avec son épouse syrienne.

Un événement important dans la lutte contre le terrorisme et l’État islamique, selon la radio publique américaine, a été la capture de dirigeants de l’État islamique, dont quatre irakiens et un ressortissant syrien, lors d’une campagne menée conjointement par les États-Unis, la Turquie et l’Iraq au début de l’année. Les terroristes capturés ont rapporté en détail où et quand ils ont rencontré al-Bagdad en Syrie. Les services de renseignements irakiens ont alors entamé des pourparlers avec la CIA (Agence de renseignement américaine), qui a fourni beaucoup plus de ressources qu’auparavant.

Vers le milieu de cette année, il avait été identifié comme ayant déménagé avec sa famille et trois membres du personnel dans la province d’Al Bagdad, dans la province d’Idlib, et avait quitté le village vendredi pour la première fois depuis des mois.

La RPN a également signalé que l’État islamique et son ancien dirigeant avaient un ennemi en Syrie, une organisation djihadiste connue sous le nom de Front Al-Nusra, le groupe syrien d’al-Qaida. Ce dernier a récemment capturé un membre du peuple al-Bagdad, ce qui pourrait avoir contribué à l’identification du lieu où se trouve Al-Bagdad.

Le Wall Street Journal a rapporté lundi à Bagdad et à Beyrouth, faisant référence à Mazlum Abdi, dirigeant de l’organisation faîtière dirigée par les Kurdes pour les Forces démocratiques syriennes (SDF), que l’action américaine prise ce week-end incluait le porte-parole de l’État islamique, al-Muhajir aussi. Cependant, Abdi n’a pas précisé si le porte-parole du terroriste était en vie.

Le journal américain a également pris contact avec le Pentagone, qui n’a pas voulu commenter les informations du porte-parole de l’Etat islamique.

Le président américain, Donald Trump, a déclaré aux journalistes lundi matin – avant son départ pour Chicago – à la base aérienne Andrews Air Force, près de Washington DC, qu’il envisageait de divulguer les détails d’une vidéo du raid. Le président a qualifié l’action de “manifestation fantastique d’intelligence, de puissance militaire et de conciliation”.

fecsego.eu/ ma.hu

Leave a Reply 238 megnézve, 1 alkalommal mai nap |