< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Kövér ellen döntött a strasbourgi bíróság

| Mobile | RSS

Kövér ellen döntött a strasbourgi bíróság

Kövér ellen döntött a strasbourgi bíróság

Az Emberi Jogok Európai Bírósága másodfokon is kimondta, hogy 2012-2013-ban jogtalanul ítéltek büntetésre PM-es és LMP-s képviselőket, ezért kártérítést kell kapniuk.

Magyarország megsértette a Párbeszéd Magyarországért (PM) négy korábbi képviselője, valamint az LMP két volt és egy jelenlegi képviselője szabad véleménynyilvánítási jogát azzal, hogy 2013-ban az Országgyűlés különböző ügyekben megbírságolta őket – mondta ki az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) nagykamarája kedden.

A strasbourgi székhelyű törvényszék 2014 szeptemberében első fokon már kimondta, hogy sérült a PM-es Karácsony Gergely, Szilágyi Péter, Dorosz Dávid és Szabó Rebeka, illetve az LMP-s Szél Bernadett, Osztolykán Ágnes és Lengyel Szilvia szabad véleménynyilvánítási joga, s ezért kártérítést ítélt meg nekik. A bíróság vagyoni kárként értelmezte a házelnök által kirótt büntetéseket, ezeket kell visszafizetni nekik, emellett 12 ezer euró költségtérítést is megítéltek nekik.

Az ügyet a magyar állam fellebbezése nyomán végül a másodfokú tanács elé utalta a bíróság.

Az EJEB fellebbviteli fóruma keddi jogerős ítéletében helyben hagyta a korábbi döntést és megállapította, hogy a bírságolással a magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló 10. cikkét.

2013-ban Kövér László házelnök Szilágyi Péter és Karácsony Gergely PM-es képviselőket egy “Loptok, csaltok, hazudtok” feliratú tábla felmutatása miatt ítélte pénzbüntetésre. Karácsony Gergely, aki azóta zuglói polgármester lett, a Facebook-oldalán közölte, a megítélt kártérítést a zuglói Bethesda Gyermekkórháznak ajánlja fel.

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Dorosz Dávid és Szabó Rebeka pedig egy “Itt Nemzeti Dohánymaffia működik” feliratú tábláért kapott büntetést.

A PM közölte, szerintük most világossá vált, hogy ami a Kövér László-i parlamentben “normális”, az Európából nézve elfogadhatatlan. A PM a döntés után felszólítja Kövér Lászlót, hogy hagyjon fel a szólásszabadság korlátozásával, a képviselők megfélemlítésével, és a sajtómunkatársak terrorizálásával. “Követeljük, hogy vizsgálja felül a  házelnöki rendelkezés, valamint az országgyűlési törvény sajtószabadságot és szólásszabadságot veszélyeztető passzusait, és egyúttal kezdeményezze azok eltörlését!”

Az LMP-s Lengyel Szilvia, Osztolykán Ágnes és Szél Bernadett egy “Földrablás helyett földosztást” feliratú molinóval és egy megafonnal akciózott a földtörvény elfogadásakor, ezért kaptak büntetést. Szél Bernadett csak annyit közölt a Facebookon, hogy “Győztünk!”

Fotó: MTI / Soós Lajos

Az LMP azt közölte, elvárják Kövér László házelnöktől, hogy a jövőben ne korlátozza a képviselők szólásszabadságát. Szél Bernadett azt mondta, számára megnyugtató, hogy a képviselőket megillető szólásszabadság Magyarországon nem korlátozható, ugyanakkor elkeserítőnek tartják, hogy ennek kimondásáért Strasbourgig kellett menni. Az LMP a kezdetektől hangsúlyozta, hogy az országgyűlési fegyelmi jogkörök nem felelnek meg az európai szintű alapjogi minimumnak – írták –, és pártjuk továbbra is minden parlamenti és parlamenten kívüli eszközzel tiltakozni fog “a kormány öncélú, a választók érdekeit teljesen figyelmen kívül hagyó kezdeményezései ellen”. 

fecsego.eu/HVG.hu

Leave a Reply 105 megnézve, 1 alkalommal mai nap |