< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Drámai kutatás: a klímaegyezmény betartása mellett is 20 centimétert emelkedhet a tengerek vízszintje((Recherche dramatique: élévation du niveau de la mer de 20 centimètres même si l’accord climatique est respecté

| Mobile | RSS

Drámai kutatás: a klímaegyezmény betartása mellett is 20 centimétert emelkedhet a tengerek vízszintje((Recherche dramatique: élévation du niveau de la mer de 20 centimètres même si l’accord climatique est respecté

A jelenlegi klímavédelmi intézkedések a kutatók szerint nem elegendőek a tenger vízszintemelkedésének megállításához. Úgy vélik, ha az országok 2016 és 2030 között tartják magukat a párizsi klímaegyezményben meghatározott célokhoz, a tengerszint 2300 januárjáig akkor is 20 centimétert fog emelkedni.

A tudósok a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban hétfőn bemutatott tanulmányukban jutottak erre a következtetésre.

A tanulmány szerzői követelik a klímavédelmi ígéretek utólagos módosítását. “A tengerszint hosszú távú emelkedésének korlátozásához döntő jelentőségű, hogy javítsák az egyes országok klímatervét és szigorítsák az emisszió visszafogását célzó intézkedéseket” – fogalmazott Johannes Gütschow, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) munkatársa, a jelentés társszerzője.

A tudósok számításai szerint a tengerszint-emelkedés várható mértéke az üvegházhatású gázok öt legnagyobb kibocsátójára vezethető vissza: Kínára, az Egyesült Államokra, az Európai Unióra, Indiára és Oroszországra.

Ezeknek az országoknak a számlájára írható a 20 centiméteres várható emelkedésből 12 centiméter – ráadásul csak abban az esetben, ha sikerül betartani 2030-ig a Párizsi klímaegyezmény céljait. Ha ez nem sikerül, akkor még nagyobb mértékben emelkedik a tengerek vízszintje.

A tanulmányt a berlini Climate Analytics és a PIK kutatói készítették, akik elsőként vizsgálták meg a párizsi klímaegyezmény keretében az egyes országok által vállalt ígéretek konkrét hatásait a tengerszint hosszú távú emelkedésére.

Az óceánok, a jégtakaró és a gleccserek lassan reagálnak a globális felmelegedésre, ezért “az üvegházhatású gázkibocsátás valódi következményei csak évszázadok alatt bontakoznak ki” – figyelmeztetett Alexander Nauels, a Climate Analytics munkatársa. Hozzátette: “minél több szén-dioxid szabadul fel, annál erőteljesebben befolyásoljuk már most a jövő tengerszint-emelkedését”.

A tengerek vízszintjének emelkedésével együtt növekszik a gyakoribb és hevesebb áradások kockázata is a kutatók szerint. Ez sok partvidéki és szigeteken élő közösség számára megsemmisítő hatásokkal járhat.

“Eredményeink alapján világos, hogy mai emissziónk mértéke tagadhatatlanul oda vezethet, hogy a tengerek vízszintje a jövőben tovább emelkedik. Ez a folyamat nem visszafordítható, ez lesz a hagyatékunk az emberiség számára” – fogalmazott Carl-Friedrich Schleussner, a tanulmány társszerzője.

fecsego.eu(atv.hu/MTI

Recherche dramatique: élévation du niveau de la mer de 20 centimètres même si l’accord climatique est respecté
5 novembre 2019 | Messages | Salle de presse de l’UE, europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, Chatter news

Selon les chercheurs, les mesures actuelles de protection du climat ne suffisent pas pour enrayer l’élévation du niveau de la mer. On estime que si les pays respectent les objectifs fixés par la Convention de Paris sur le climat entre 2016 et 2030, le niveau de la mer augmentera encore de 20 centimètres d’ici à 2300.

Les scientifiques sont arrivés à cette conclusion dans une étude présentée lundi dans Actes de la National Academy of Sciences.

Les auteurs de l’étude demandent des modifications ultérieures aux promesses de protection du climat. “Améliorer les plans climat de chaque pays et resserrer les mesures pour réduire les émissions est essentiel pour freiner l’élévation à long terme du niveau de la mer”, a déclaré Johannes Gütschow, co-auteur du rapport de l’Institut de recherche sur le climat de Potsdam (PIK).

Les scientifiques estiment que l'élévation du niveau de la mer devrait être imputable aux cinq plus grands émetteurs de gaz à effet de serre: la Chine, les États-Unis, l'Union européenne, l'Inde et la Russie.

Ces pays représentent 12 centimètres de la hausse attendue de 20 centimètres – et s’ils parviennent à atteindre les objectifs climatiques de Paris d’ici 2030. À défaut, le niveau de la mer augmentera encore plus.

L’étude a été réalisée par des chercheurs de Climate Analytics à Berlin et du PIK, qui ont été les premiers à examiner les effets spécifiques des promesses faites par chaque pays dans le cadre de la Convention de Paris sur le climat en ce qui concerne l’élévation à long terme du niveau de la mer.

Les océans, les inlandsis et les glaciers réagissent lentement au réchauffement climatique. Les conséquences réelles des émissions de gaz à effet de serre ne se manifesteront que dans des siècles “, a averti Alexander Nauels de Climate Analytics. Il a ajouté: “Plus nous dégageons de dioxyde de carbone, plus nous influerons de manière significative sur l’élévation du niveau de la mer à l’avenir”.

Les chercheurs disent que lorsque le niveau de la mer s'élève, le risque d'inondations plus fréquentes et violentes augmente. Cela peut avoir des effets dévastateurs sur de nombreuses communautés côtières et insulaires.

«Nos conclusions montrent clairement que nos émissions actuelles peuvent indéniablement conduire à une nouvelle élévation du niveau de la mer à l’avenir. Ce processus n’est pas réversible, ce sera notre héritage pour l’humanité », a déclaré Carl-Friedrich Schleussner, co-auteur de l’étude.

fecsego.eu (atv.hu/MTI

Leave a Reply 51 megnézve, 1 alkalommal mai nap |