< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Közélet / Blog article: Fegyelmi jár, ha kényes kérdést tesz fel a bíró?))Est-ce disciplinaire si le juge pose une question sensible?

| Mobile | RSS

Fegyelmi jár, ha kényes kérdést tesz fel a bíró?))Est-ce disciplinaire si le juge pose une question sensible?

Fegyelmi jár, ha kényes kérdést tesz fel a bíró?
Pálmai Erika

Pálmai Erika

33

Fegyelmi eljárást kezdeményeztek a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája ellen, amiért az Európai Bírósághoz fordult – értesült a hvg.hu. A Fővárosi Törvényszék elnöke szerint Vasvári Csaba a nem releváns kérdései feltételével megsértette a bírói hivatás tekintélyét. Varga Judit igazságügyi miniszer viszont már barátkozik az OBT-vel.

Látszólag új idők járnak már a bíróságokon azóta, hogy igencsak rapid eljárással alkotmánybíróvá buktatták Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetőjét. Személyesen jelent meg ugyanis Varga Judit igazságügyi miniszter a Handó által szabotált, illegitimnek kikiáltott Országos Bírói Tanács (OBT) mai ülésén. „Bemutatkozott, és az együttműködés fontosságáról, valamint általánosságában a jövőbeni terveiről beszélt, nyoma sem volt semmiféle feszültségnek, neheztelésnek – mondta a hvg.hu-nak Vadász Viktor az OBT szóvivője. Hozzátéve, Varga jelenlétével is egyértelművé tette, hogy az Igazságügyi Minisztérium továbbra is legitim testületnek tekinti az OBT-t.

Handó Tünde “szelleme” azonban még a Markó utca környékén van – bírósági forrásaink legalábbis ennek tudják be azt az ugyancsak mai hírt, miszerint fegyelmi eljárást kezdeményezett a PKKB egyik bírája, az OBT egyik tagja ellen a Fővárosi Törvényszék Handó által megbízott elnöke, Tatár Kis Péter. Az ok: Vasvári Csaba több olyan kérdést is intézett az Európai Unió Bíróságához, amelyekről utóbb a Kúria kimondta, hogy nem relevánsak és törvénysértők.

A hvg.hu úgy tudja, Tatár arra hivatkozik, hogy Vasvári az alapügy kimenetelést nem érintő kérdéseket tett fel a luxemburgi székhelyű testületnek. Az előzetes döntéshozatali kérelméről pedig azt hiheti az olvasó, hogy az eljáró bíró nem érzi magát függetlennek, miközben nem tett elfogultsági nyilatkozatot. Vagyis eszerint megkérdőjelezhető komolyságúak és hiteleségűek Vasvári kérdései, amelyeket a bírói függetlenséggel kapcsolatosan tett. Ezzel pedig Vasvári megsértette a bírói hivatás tekintélyét – legalábbis a Fővárosi Törvényszék megbízott elnöke szerint.

Vasvári egy török származású svéd férfi ellen, lőszerrel visszaélés miatt indult büntetőügyében született végzés szerint többek között azt kérdezte az EU Bíróságtól, hogy:

  • A terhelt anyanyelv-használati joga a magyarországi eljárásban az uniós jognak megfelelően biztosított-e, ha Magyarországon nem áll rendelkezésre megfelelően képzett tolmács, vagy egyáltalán nincs ilyen.
  • Összeegyeztethető-e az Európai Unió alapszerződéseiben rögzített jogállamisággal és a bírói függetlenség elvével, hogy a magyar bírósági igazgatási vezető, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a pályázati eljárás kikerülésével tölti be a vezető bírói álláshelyeket, méghozzá ideiglenes, nem pedig határozott idejű megbízásokkal, amelyeket a bírói önigazgatás nem ellenőriz, hagy jóvá. Így egyetlen magyar vagy külföldi állampolgár sem lehet biztos abban, hogy pere befolyásmentesen kerül egy adott bíróhoz, amivel sérülhet a tisztességes eljáráshoz való, szintén uniós és európai szinten védett, joga is.

Ezekről a kérdésekről Polt Péter legfőbb ügyész indítványa nyomán mondta ki a Kúria, hogy törvénysértők. Az erről szóló végzésnek jogi következménye nincs, a PKKB bírájának kérdései már az EU bíróságán vannak, a luxemburgi testület dönt majd arról, hogy befogadja-e azokat.

fecsego.ez/hvg.hu

Est-ce disciplinaire si le juge pose une question sensible?

7 novembre 2019 | Messages | Cour constitutionnelle, Actualités, Evénements, Cour / Procureur / Cour de justice de Szeged, Salle de presse de l’UE, europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, Vie publique

sur Pálmai Erika

Une procédure disciplinaire a été ouverte contre un juge de la Cour de district centrale de Pest pour avoir saisi la Cour de justice européenne – hvg.hu. Selon le président du tribunal métropolitain de Budapest, Csaba Vasvári a violé le prestige du pouvoir judiciaire en posant des questions non pertinentes. Mais Judit Varga, la ministre de la Justice, se lie déjà d’amitié avec l’OBT.

Il semble que les tribunaux aient changé de temps depuis que Tünde Handó, chef du Bureau national des tribunaux (OBH), a été transformé en juge constitutionnel par une procédure très rapide. En fait, Judit Varga a comparu personnellement lors de la réunion du Conseil national des juges (OBT) de ce jour, sabotée par Hando et déclarée illégitime. “Il s’est présenté et a parlé de l’importance de la coopération et de ses projets d’avenir en général, et il n’y avait aucun signe de tension ou de ressentiment”, a déclaré à hvg.hu Viktor Vadász, porte-parole de l’OBT. Il a ajouté qu’en présence de Varga, il avait précisé que le ministère de la Justice continuait de considérer l’OBT comme un organe légitime.

Cependant, “l’esprit” de Tünde Handó est toujours autour de la rue Markó – du moins c’est ce que nos sources judiciaires disent aujourd’hui qu’un juge de la PKKB, l’un des OBT, a été rendu par Péter Tatár Kis, juge tatar . La raison: Csaba Vasvári a soumis plusieurs questions à la Cour de justice de l’Union européenne, qui ont ensuite été déclarées non pertinentes et illégales.

Hvg.hu sait que Tatar allègue que Vasvári a posé à l’organe luxembourgeois des questions qui n’ont aucune incidence sur l’issue de la procédure au principal. De l’autre part, le lecteur peut croire que le juge par intérim ne se sent pas indépendant lorsqu’il fait une déclaration de partialité. En d’autres termes, les questions de Vasvári concernant l’indépendance du pouvoir judiciaire sont discutables dans leur sérieux et leur crédibilité. En agissant de la sorte, Vasvári avait violé le prestige de la justice – du moins selon le président par intérim de la Cour métropolitaine.

Dans un mandat d’arrêt délivré contre un Suédois d’origine turque, Vasvari, dans une affaire pénale pour utilisation abusive de munitions, a notamment demandé à la Cour européenne:

Le droit du défendeur d'utiliser sa langue maternelle dans les procédures devant les tribunaux hongrois est garanti conformément au droit de l'Union s'il n'y a pas d'interprète qualifié ou s'il n'en a pas du tout.
Est-il compatible avec l'état de droit et avec le principe de l'indépendance judiciaire consacré dans les traités de l'Union européenne que le chef de l'administration judiciaire hongroise, le président de l'Office national des tribunaux (OBH), devrait occuper les postes les plus élevés en évitant les appels d'offres, qui ne sont pas soumis au contrôle de l'administration judiciaire. Ainsi, aucun citoyen hongrois ou étranger ne peut être sûr qu'une action en justice ira devant un juge particulier sans aucune influence, ce qui pourrait constituer une violation du droit à un procès équitable, également protégé aux niveaux européen et européen.

Sur ces questions, à la suggestion du procureur général de Peter Polt, le Manoir a déclaré qu’elles étaient illégales. Cette ordonnance n’a aucune conséquence juridique, les questions du juge de la PKKB sont déjà devant la juridiction de l’UE et l’organe luxembourgeois décidera s’il les accepte ou non.

fecsego.eu/hvg.hu

Leave a Reply 58 megnézve, 1 alkalommal mai nap |