< Böngészés > Főoldal / Közélet, Kultúra, Tudomány/gazdaság / Blog article: Tudomány Napóleon kedvenc tábornokának földi maradványira bukkantak Oroszországban((La science a retrouvé les restes du général préféré de Napoléon en Russie

| Mobile | RSS

Tudomány Napóleon kedvenc tábornokának földi maradványira bukkantak Oroszországban((La science a retrouvé les restes du général préféré de Napoléon en Russie

DNS-vizsgálatok igazolták, hogy Bonaparte Napóleon kedvenc tábornokának, Charles Etienne Gudinnek a földi maradványait találták meg orosz és francia régészek Oroszország nyugati részén.

Az akkor 44 éves Gudin az 1812-es oroszországi hadjárat idején halt meg, egy ágyúgolyó találta el, és bár lábát amputálták, a sebe elfertőződött és három nappal később meghalt Szmolenszk közelében. Szívét visszavitték Franciaországba – olvasható a BBC News honlapján.

A fakoporsóban fekvő egylábú csontvázra júliusban bukkantak egy parkban lévő épület alapjai alatt.

Pierre Malinowski francia történész, aki a tábornok maradványai után kutató régészcsoportot vezette, bejelentette, hogy DNS-tesztek igazolták, a maradványok egyeznek Gudin testvérének, Pierre César Gudinnek a DNS-ével, aki szintén Napóleon tábornoka volt. A DNS-vizsgálat minden kétséget kizárt – közölte Malinowski a France Blue rádióval.

Gudin szívét a párizsi Pere Lachaise temető kápolnájában temették el. A maradványok kutatásakor a régészek a napóleoni korszak egy másik tábornokának, Louis-Nicolas Davout-nak a memoárjából indultak ki, aki Gudin temetését megszervezte és leírta annak helyszínét. Egy másik szemtanú visszaemlékezése segítségével jutottak el a koporsóhoz.

Az arisztokrata születésű Charles Etienne Gudin ugyanabban a katonai iskolába járt, mint Bonaparte Napóleon. A feljegyzések szerint ő volt a francia császár egyik kedvenc tábornoka.

Mellszobrát a versailles-i kastélyban őrzik, nevét feljegyezték a párizsi Diadalívre is, és a francia fővárosban utcát neveztek el róla.

fecsego.eu/ma.hu

La science a retrouvé les restes du général préféré de Napoléon en Russie

8 novembre 2019 | Messages | Vie publique, culture, science / économie

Des tests ADN ont confirmé les restes du général préféré de Napoléon Bonaparte, Charles Etienne Gudin, dans les archéologues russes et français de la Russie occidentale.

Gudin, alors âgé de 44 ans, mourut au cours de la campagne de Russie de 1812, frappé par un boulet de canon. Malgré l’amputation de sa jambe, sa blessure fut infectée et mourut trois jours plus tard près de Smolensk. Son cœur a été ramené en France – lu sur BBC News.

Un squelette à une jambe dans un cercueil en bois a été découvert en juillet sous un bâtiment dans un parc.

L’historien français Pierre Malinowski, qui a dirigé un groupe d’archéologues à la recherche des restes du général, a déclaré que des tests ADN avaient confirmé que ces restes correspondaient à ceux du frère de Gudin, Pierre César Gudin, qui était également général de Napoléon. Aucun doute sur le test ADN, a déclaré Malinowski à la radio France Blue.

Le cœur de Gudin a été enterré dans la chapelle du cimetière du Père Lachaise à Paris. Lors de la recherche des vestiges, les archéologues se sont inspirés des mémoires d’un autre général de l’époque napoléonienne, Louis-Nicolas Davout, qui a organisé les funérailles de Gudin et en a décrit l’emplacement. Ils sont venus au cercueil en se souvenant d’un autre témoin oculaire.

Charles Etienne Gudin, d’origine aristocratique, a fréquenté la même école militaire que Bonaparte Napoléon. Selon les archives, il était un général favori de l’empereur français.

Son buste est conservé dans le château de Versailles, son nom est également inscrit sur l’Arc de Triomphe à Paris et une rue porte son nom dans la capitale française.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 293 megnézve, 1 alkalommal mai nap |