< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Románia Romániai elnökválasztás – Első nap több mint 77 ezer szavazatot adtak le külföldön((Alegerile prezidențiale din România – În prima zi, peste 77.000 de voturi au fost exprimate în străinătate

| Mobile | RSS

Románia Romániai elnökválasztás – Első nap több mint 77 ezer szavazatot adtak le külföldön((Alegerile prezidențiale din România – În prima zi, peste 77.000 de voturi au fost exprimate în străinătate

A romániai elnökválasztáson a voksolásra jogosult csaknem 19 millió nagykorú román állampolgár eldönti, ki legyen az ország elnöke a következő öt évben.

Több mint 77 ezer szavazatot adtak le a román választópolgárok a voksolás első napján a külföldi szavazókörökben, ahol már pénteken délben megkezdődött az elnökválasztás első fordulója – közölte szombaton a bukaresti külügyminisztérium.

A romániai elnökválasztáson a voksolásra jogosult csaknem 19 millió nagykorú román állampolgár eldönti, ki legyen az ország elnöke a következő öt évben. Amennyiben a 14 államfőjelölt egyike sem szerzi meg a névjegyzékben szereplő választók több mint felének támogatását, akkor november 24-én második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerző jelölt részvételével.

A mintegy négymilliósra tehető román diaszpóra voksolását megkönnyítő, idén nyáron elfogadott törvény értelmében a külföldön tartózkodó román állampolgárok nemcsak a belföldi voksolásra kijelölt – november 10-i – vasárnapi napon, hanem az azt megelőző pénteken is szombaton is leadhatják voksukat.

A külföldi szavazókörök – amelyeknek a számát most szinte megduplázták – helyi idő szerint pénteken 12 órától, szombaton és vasárnap pedig reggel 7-től 21 óráig tartanak nyitva, így az időeltolódások miatt csaknem négy napon keresztül folyamatosan zajlik a román elnökválasztás első fordulója.

A külföldi szavazókörökben leadott voksok száma bukaresti idő szerint szombaton délig meghaladta a százezret. A májusi európai parlamenti (EP-) választásokon – amikor csak vasárnap lehetett 7 és 21 óra között voksolni, és nem került mindenki sorra – 385 ezer szavazatot adtak le külföldön.

A külföldi szavazatok összegyűjtését azzal is könnyíteni próbálták a román törvényhozók, hogy az elnökválasztásra is kiterjesztették a levélvoksolás lehetősét, de viszonylag kevesen, mintegy 41 ezren jelezték, hogy élni akarnak ezzel a lehetőséggel, és közülük is csak 25 ezren küldték vissza a csütörtöki határidőig szavazataikat. A többieket a választási hatóság e-mailben értesítette, hogy szavazatuk nem érkezett meg időben postai úton, így választójogukat már csak személyesen gyakorolhatják valamely hazai vagy külföldi szavazókörben.

Az amúgy sem túl sikeres levélszavazás során leadott voksok egy részét ráadásul a most már ellenzékbe lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) meg is akarja óvni, mivel kétezer külföldi választó már a második fordulóra kiküldött szavazólapokat is visszaküldte, pedig még azt sem tudni, ki jut be a második fordulóba.

Az állandó választási hatóság rámutatott, hogy a parlament (és a PSD) által is megszavazott törvény alapján járt el, amely szerint egyetlen küldeményben kellett eljuttatni az igénylőknek a szavazólapokat az elnökválasztás mindkét fordulójára, hiszen arra nem lett volna idő, hogy olyan szavazólapokat nyomtassanak és juttassanak el időben számukra, amelyeken már csak a második fordulóba jutott két jelölt neve szerepel.

A hatóság leszögezte: az idő előtt visszaküldött szavazatok is érvényesek, ha olyan jelöltre adták őket, aki valóban részt vesz az elnökválasztás második fordulójában.

Romániában vasárnap nyitnak a szavazóhelyiségek, és reggel 7-től 21 óráig lehet voksolni az elnökválasztás első fordulójában.

fecsego.eu/ma.hu

Alegerile prezidențiale din România – În prima zi, peste 77.000 de voturi au fost exprimate în străinătate

10 noiembrie 2019 | Postări | Sala de presă a UE, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Știrile Chatter

Aproape 19 milioane de cetățeni români eligibili să voteze la alegerile prezidențiale din România vor decide cine va fi președinte pentru următorii cinci ani.

Alegătorii români au aruncat peste 77.000 de voturi în prima zi de votare în secțiile de votare din străinătate, unde primul tur al alegerilor prezidențiale a început vineri la prânz, a declarat sâmbătă Ministerul de Externe din București.

Aproape 19 milioane de cetățeni români eligibili să voteze la alegerile prezidențiale din România vor decide cine va fi președinte pentru următorii cinci ani. Dacă niciunul dintre cei 14 candidați la funcția de prim-ministru nu va primi sprijinul a mai mult de jumătate dintre alegătorii de pe listă, atunci pe 24 noiembrie va avea loc un al doilea tur cu cei doi candidați cu cele mai multe voturi.

Conform unei legi care să faciliteze votul a aproximativ patru milioane de diaspora românească, adoptată în această vară, cetățenii români din străinătate vor putea vota nu doar duminică, 10 noiembrie, un vot intern, dar și vineri precedente.

Secțiile de votare externe, acum aproape dublate în număr, sunt deschise de la 12 noaptea vineri și de la 7:00 la 21:00 sâmbătă și duminică, primul tur al alegerilor prezidențiale românești se desfășoară aproape patru zile din cauza diferențelor de timp.

Numărul de voturi exprimate în circumscripțiile străine a depășit sute de mii până la prânz sâmbătă la București. 385.000 de voturi au fost exprimate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European (PE) din mai, când era doar duminică între 19:00 și 21:00 și nu toată lumea a fost prezentă.

Parlamentarii români au încercat, de asemenea, să faciliteze strângerea de voturi străine, extinzând posibilitatea votării la alegerile prezidențiale, dar relativ puțini, aproximativ 41.000, au indicat că vor să folosească oportunitatea, doar 25.000 revenindu-și voturile până joi. Ceilalți au fost informați de către autoritatea electorală prin e-mail că voturile lor nu au fost primite la timp prin poștă, astfel încât să își poată exercita drepturile electorale doar personal într-o circumscripție internă sau străină.

În plus, o parte din voturile exprimate în buletinul de scrisoare, altfel nereușit, trebuie să fie protejate și de Partidul Social Democrat (PSD) care apără acum, în condițiile în care două mii de alegători străini au returnat buletinele de vot trimise în turul doi, chiar și fără să știe cine primește votul. a doua rundă.

Autoritatea electorală permanentă a subliniat că a acționat în baza unei legi votate de Parlament (și PSD), care impunea solicitanților să trimită buletinele de vot la ambele runde ale alegerilor prezidențiale într-un singur post, întrucât nu ar fi existat timp pentru tipărirea și trimiterea buletinelor de vot. timp pentru ei, care are doar numele celor doi candidați în turul doi.

Autoritatea a declarat că voturile anticipate ar fi valabile și în cazul în care acestea ar fi exprimate pentru un candidat care se află de fapt în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Facilitățile de vot se vor deschide duminică în România și vor fi deschise pentru vot în primul tur al alegerilor prezidențiale între orele 7 și 21:00.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 86 megnézve, 1 alkalommal mai nap |