< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Komlón nem sikerült az ellenzéki fordítás, Jászberényben az októberi szűk után fölényes győzelem született

| Mobile | RSS

Komlón nem sikerült az ellenzéki fordítás, Jászberényben az októberi szűk után fölényes győzelem született

2019. november 11. | hozzászólás | Nincs kategorizálva
Képünk illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava

Egy hónapja 14 szavazattal nyert Jászberényben az ellenzéki Budai Lóránt, most majdnem kétszer annyi szavazatot kapott, mint fideszes ellenfele. Szekszárdon is maradt az ellenzéki többség.

Fölényesen nyerte a megismételt polgármesterválasztást az ellenzék közös jelöltjeként indult Budai Lóránt. Októberben mindössze 14 szavazattal nyert a 2010 óta hatalmon lévő fideszes Szabó Tamás előtt, most 64 százalékot szerzett, míg fideszes ellenfele 34-et. Az eredmény alapján úgy tűnik, az ellenzéki szavazókat sikerült jobban mozgósítani. Az októberinél ugyanis sokkal nagyobb érdeklődés kísérte a megismételt voksolást, akkor 48,44 százalék volt a részvétel, ma fél órával urnazárás előtt, fél hétkor már 60 százalék felett volt. A választás eredményét Szabó Tamás támadta meg, a területi választási bizottság (tvb) pedig az indítványnak helyt adva megállapította, hogy olyan súlyos jogsértések történtek, melyek nemcsak a választópolgárok akaratát befolyásolhatták, hanem a választás eredményét is. A határozat szerint az, hogy idegenek mentek be a szavazókörökbe, a szavazatszámláló bizottsági tagok “kontrollálatlanul” mozogtak, illetve a szavazási szándékot torzító pénzfelajánlások történtek, olyan mértékben tették aggályossá a választási eredményt, amelyet csak új szavazás elrendelésével lehet orvosolni. Fölényes győzelem ellenére nehéz dolga lehet a közgyűlésben Budainak, hiszen az ellenzék hat, a Fidesz-KDNP hét képviselőt juttatott be, így a mérleg nyelve a Mi hazánk lesz, melynek polgármesterjelöltje csütörtökön visszalépett Szabó Tamás javára Budai alkalmatlanságát hangoztatva, s csak azután jelentette be, hogy mégis indul, hogy össztűz zúdult rá a Fidesz támogatása miatt. Végül 86 szavazatot kapott, ami 0,65 százalékot jelent.

Budai Lóránt

Budai LórántFotó: Facebook/Budai Lóránt

Komlón sem fordult meg az októberi eredmény. A városban októberben részleges ellenzéki siker született: a Fideszes Polics Józsefet ugyan megerősítették a polgármesteri poszton, de a testületi többséget kilenc év után elveszítette a kormánypárt. A választást egy szavazókörben kellett megismételni, mert tucatnyi kormánypárti aktivista szervezetten vitte voksolni a helybélieket. A kísérők gyakran a szavazófülkébe is beléptek, és a függöny mögött megmondták, kit kell beikszelni. Ebben a szavazókörben Polics akkor 145-tel több szavazatot kapott ellenzéki ellenfelénél, Ferenczy Tamásnál. A megismételt választáson Polics előnye 58-ra olvadt a körzetben, de a polgármesteri címet így is megtarthatta, végül összesen 31 szavazattal nyert. Az egyéni körzetben viszont az ellenzéki jelölt nyert, s így a városban 7-1-re nyert az ellenzék a kormánypártok ellen. A közgyűlésben a kompenzációs listán bejutott 3 kormánypárti ellenére az ellenzék kényelmes többségben lesz.   Szekszárdon két egyéni választókerületben kell megismételni négy szavazókörből háromban a képviselő-választást. Mindkét helyen az ellenzéki összefogás jelöltje nyert októberben, akkor 10-8-as ellenzéki többség lett a városi közgyűlésben. Most mindkét ellenzéki jelölt még növelni is tudta a győzelem arányát, így a kormánypárti polgármesternek, Ács Rezsőnek ellenzéki többségű testülettel kell együtt dolgoznia a jövőben.További hét településen kellett részben vagy teljesen megismételni a választást. Polgármestert és képviselő-testületet választottak a baranyai Pettenden, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyéstán, a Somogy megyei Kisberényben és a Zala megyei Várföldén. Egy-egy szavazókörben tartottak új polgármester-választást a Somogy megyei Taranyban és a Veszprém megyei Litéren, a szintén somogyi Lengyeltótiban pedig a települési nemzetiségi szavazást ismételték meg.

fecsego.eu/népszava online.hu

Leave a Reply 42 megnézve, 1 alkalommal mai nap |