< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Mexikóban kért és kapott menedéket Evo Morales

| Mobile | RSS

Mexikóban kért és kapott menedéket Evo Morales

forrás: MH/MTI

Evo Morales volt bolíviai államfő saját kérése alapján politikai menedékjogot kap Mexikóban – jelentette be hétfőn mexikóvárosi sajtótájékoztatóján Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter.

Mexikóban kért és kapott menedéket Evo Morales

Evo MoralesFotó: MH

A politikus már vasárnap tudatta, hogy ha Morales kéri, menedéket kap Mexikóban.

A mexikói belügyminiszter, „Olga Sánchez Cordero úgy döntött, hogy politikai menedéket nyújt Evo Moralesnek, akinek az élete és testi épsége veszélyben forog” – tudatta Ebrard, hozzátéve, hogy Morales szóban és hivatalos formában is jelezte Mexikónak, hogy menedéket szeretne kapni. Kiemelte azt is, hogy Mexikó története során mindig megvédte azokat, akik menedéket kerestek.

Morales vasárnap kényszerült lemondani a bolíviai elnöki posztról, miután az országon a választásokat követően három hétig tartó véres tüntetések söpörtek végig, és a rendőrség, valamint a hadsereg főparancsnoka is felszólította, hogy távozzon az ország éléről. Morales lemondása után is zavargások kezdődtek Bolíviában.

Evo Morales 2006 óta állt Bolívia élén. Már harmadik újraválasztási kísérlete is vitatott volt, mert az alkotmány értelmében erre nem lett volna lehetősége. Ennek ellenére az ország alkotmánybírósága úgy döntött, hogy ellentétes az állampolgári jogokkal, ha bármilyen választott tisztség esetében korlátozzák az újraválaszthatóságot, és így Morales is ismét indulhatott az elnökválasztáson, majd az október 20-i első forduló után bejelentette győzelmét. Ő volt Bolívia első őslakos államfője.

Lemondását megelőzően nem sokkal még a választások megismétlését jelentette be, miután az Amerikai Államok Szervezete (OAS) súlyos szabálytalanságokról, egyértelmű manipulációról számolt be az októberi voksoláson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt. Pár órával később bejelentette lemondását a kormány több minisztere és a képviselőház, majd a szenátus elnöke is.

Morales lemondásra kényszerítését több baloldali vezetésű latin-amerikai ország is puccsnak minősítette.

Evo Morales elhagyta Bolíviát

„Evo Morales immár a mexikói kormány gépén ül, amelyet azért küldtünk, hogy garantáljuk a biztonságos útját országunkba” – írta a Twitteren Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter, és egy fotót is közzétett a gépen ülő Moralesről, akinek egy mexikói zászló látható az ölében.

A La Paz-i rendőrség a hadsereg segítségét kéri az erőszak megfékezéséhez

„Azzal a kéréssel fordultam Williams Kalimanhoz, a hadsereg vezérkari főnökéhez, hogy avatkozzon be, mert a bolíviai rendőrség már nem bír el a helyzettel” – jelentette ki José Barrenechea La Paz-i rendőrfőnök.

Kaliman nem sokkal később bejelentette: utasította a hadsereget, hogy működjenek együtt a rendőrséggel a „vandálok” megfékezése érdekében. A tábornok aláhúzta, hogy a közös katonai és rendőri fellépés célja a vérontás elkerülése. Egyúttal felszólította a bolíviaiakat, hogy segítsenek a nyugalom helyreállításában.

Vladimir Yuri Calderón bolíviai országos rendőrfőnök tudatta, hogy a katonaság és a rendőrség közös akciója haladéktalanul megkezdődik, és akkor ér véget, amikor helyreállt a rend.

Éjszaka több helyen elszabadult az erőszak a bolíviai fővárosban, és több településen rendőrőrsöket fosztottak ki és gyújtottak fel, miközben Evo Morales támogatóinak több száz fős, feldühödött csoportja indult a közeli El Altóból a fővárosba. Az andoki őslakosok zászlaját, a wiphalát lengető tömeg azt kiabálta, hogy „most itt a polgárháború”.

A törvényesség betartására szólítja fel Bolíviát az Amerikai Államok Szervezet

A törvényesség betartására szólította fel hétfőn kiadott közleményében Bolíviát a washingtoni székhelyű Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ).

A szervezet a törvényesség tiszteletben tartása mellett megbékélést sürgetett. Közleményében a bolíviai parlament „sürgős összehívását” szorgalmazta „az intézmények normális működésének biztosítása és új választási hatóságok kinevezése” céljából„.                     

Az Észak- és Dél-Amerika, valamint a karibi világ 35 államát tömörítő AÁSZ felszólította Bolíviát arra is, hogy az igazságszolgáltatás vizsgálja ki az október 20-án tartott elnökválasztásokon elkövetett szabálytalanságokat.         

A dél-amerikai országban az októberi választások óta folyamatosan tartottak a  megmozdulások, amelyeken a tüntetők a választási csalásokra hivatkoztak. Elpártolt Evo Morales elnöktől a rendőrség is, és Williams Kaliman tábornok, a bolíviai hadsereg vezetője vasárnap délután lemondásra szólította fel az elnököt.                      

Az Egyesült Államok még vasárnap éjjel közleményben sürgette új választások megtartását az országában.         

Donald Trump amerikai elnök üdvözölte Evo Morales lemondását. ”A demokrácia jelentős pillanata ez a nyugati féltekén„ – mondta újságíróknak az elnök, aki New Yorkban részt vett a Veteránok Napja alkalmából tartott felvonuláson. Trump egyébként a Veteránok Napján több Twitter-bejegyzésben is kifejezte tiszteletét a veteránok iránt.         Trump egyúttal közleményben leszögezte, hogy Morales lemondása ”erőteljes jelzés„ Latin-Amerika ”illegitim rendszerei„ számára. Trump konkrétan megnevezte Venezuelát és Nicaraguát. Üdvözölte azt is, hogy a bolíviai hadsereg felhagyott Morales támogatásával. 

”Az Egyesült Államok köszönti a bolíviai népet, mert kikövetelte a szabadságot, és a hadsereget is, mert tiszteletben tartotta esküjét, miszerint nem egyetlen emberhez, hanem Bolívia alkotmányához hűséges„ – olvasható a közleményben.

Szakértő: rövid távon nem látszik a kiút Bolíviában

Rövid távon nem látszik a kiút a bolíviai politikai válságból azt követően, hogy elcsalt választások után lemondott Evo Morales az ország elnöke és alelnöke is – jelentette ki a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Nagy Sándor Gyula hangsúlyozta, hogy senki nem irányítja az országot és választási bizottság hiányában választást sem lehet tartani, vagyis politikai vákum alakult ki.

Felidézte, hogy az elnökválasztáson 80 százalékos feldolgozottságnál még az ellenzék jelöltje vezetett, ám a rendszer egy napra leállt, majd 100 százalékos feldolgozottságnál újra a 2006 óta regnáló Moralest nyilvánították államfővé.

Ezt követően a rendőrség és a katonaság is kiállt az elnök mögül, majd az Amerikai Államok Szervezete is megállapította a csalást, ezért jelentette be lemondását.

A Latin-Amerika-szakértő úgy vélekedett, hogy a helyzet nem válthat ki dominó hatást a kontinensen.

Leave a Reply 129 megnézve, 1 alkalommal mai nap |