< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Franciaország-egészségügy-tiltakozás Franciaországban utcára vonultak a közegészségügyi dolgozók((France-manifestation pour la santé En France, des agents de la santé publique sont descendus dans la rue

| Mobile | RSS

Franciaország-egészségügy-tiltakozás Franciaországban utcára vonultak a közegészségügyi dolgozók((France-manifestation pour la santé En France, des agents de la santé publique sont descendus dans la rue

A francia közegészségügyi intézményekben nyolc hónappal ezelőtt kezdődött tiltakozási hullám részeként csütörtökön országszerte utcára vonultak az egészségügyi dolgozók, hogy a költségvetési megvonások ellen tiltakozzanak és jobb munkakörülményeket követeljenek.

    “Sürgősségi programot kérünk a közkórházaknak a lakosság egészségügyi igényeinek megfelelően” – olvasható a tiltakozók közleményében.
    A tiltakozás március 18-án kezdődött a párizsi Saint-Antoine kórházban egy ápolókkal szembeni agresszió következményeként. Azóta a 650 franciaországi sürgősségi osztályból 268 helyen folyamatosak a tiltakozások és a sztrájkok.
    A sürgősségi osztályokhoz a tiltakozó napon a közegészségügyi dolgozók valamennyi szakszervezete csatlakozott, beleértve az aneszteziológusokat és a nőgyógyászokat is, ami nagyon ritka Franciaországban. Az orvostanhallgatók az egyetemek dékánjainak jóváhagyásával “tanítás nélküli napot” hirdettek az orvosi karokon, és csatlakoztak az utcai megmozduláshoz. Az orvosi kamara pedig jelezte, hogy “megérti az egyre nehezebb munkakörülmények miatti zavart”, amelyre a helyzethez méltó választ vár a kormánytól.
    Az Emmanuel Macron 2017-es államfővé választása óta beindított három sürgősségi csomaggal sem sikerült a kormányzatnak a francia egészségügyben évtizedek óta ismert problémákat kezelnie. Jóllehet a francia közegészségügyi ellátás  a 2000-es évek elején az Egészségügyi Világszervezet szerint a világ egyik leghatékonyabb rendszere volt, pénzügyileg az összeomlás szélére jutott annak ellenére, hogy Franciaország az európai átlagnál (10,5 százalék) többet, a GDP-je 11,1 százalékát költi az egészségügyre.
    A tiltakozóknak számos követelése van: fizetésemelés, nettó 300 eurós havi bónusz, 10 ezer ápolói munkahely létrehozása, megszüntetett ágyak újranyitása, s mindenekelőtt a költségvetési elvonások leállítása. Az elmúlt 15 évben a hivatalos adatok szerint csaknem 9 milliárd eurós megtakarításra kötelezték a kormányok a francia közegészségügyi intézményeket.
    Miután az Emmanuel Macron által meghirdetett nyugdíjreform ellen a közlekedési dolgozók december 5-től határozatlan idejű sztrájkot hirdettetek, a kormány különböző “támogatási programokkal”  próbálta meg az egészségügyi dolgozók megmozdulását megfékezni, amelyek elsősorban fizetésemeléseket tartalmaznak, de eddig nem sikerült a tiltakozókat meghátrálásra késztetni.
    Párizsban a tiltakozó menet délután 2 órakor indult el a belvárosban. Képviselőiket fogadják a szenátusban, ahol jelenleg folyik a társadalombiztosítás jövő évi költségvetésének vitája, amelynek legkényesebb kérdése az egészségügyi kiadások összege. A sztrájkolók a kórházaknak előirányzott 2,1 százalékos emelésnek a dupláját követelik. Ez elől az egészségügyi minisztérium nem zárkózott el, ugyanakkor kizárta, hogy átvállalná a közkórházak által felhalmozott mintegy 30 milliárd eurós adósság visszafizetését. A gazdasági tárca viszont “erős bejelentéseket” ígért a megmozdulás utáni napokban, és nem zárkózott el a közkórházak adósságállománya egy részének átvállalásától.

MTI 2019. november 14., csütörtök 15:29

France-manifestation pour la santé En France, des agents de la santé publique sont descendus dans la rue

14 novembre 2019 | Messages | Salle de presse de l’UE, europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, Chatter news

Dans le cadre d’une vague de manifestations dans les établissements de santé publics français il y a huit mois, des agents de santé sont descendus dans la rue jeudi pour protester contre les réductions budgétaires et réclamer de meilleures conditions de travail.

"Nous demandons un programme d'urgence pour les hôpitaux publics afin de répondre aux besoins de la population en matière de santé", lit-on dans un communiqué des manifestants.
La manifestation a débuté le 18 mars à l’hôpital Saint-Antoine de Paris à la suite d’une agression contre des infirmières. Depuis lors, des manifestations et des grèves ont eu lieu dans 268 des 650 départements d'urgence français.
Le jour de la manifestation, tous les syndicats d’agents de santé publique, y compris les anesthésiologistes et les gynécologues, se sont joints aux services d’urgence, ce qui est très rare en France. Les étudiants en médecine, avec l'approbation des doyens des universités, ont proclamé une "journée sans formation" dans les facultés de médecine et ont rejoint le rassemblement de rue. Et la chambre médicale a indiqué qu'elle "comprenait la confusion causée par des conditions de travail de plus en plus difficiles", à laquelle elle s'attend à ce que le gouvernement réagisse.
Même avec trois mesures d'urgence lancées depuis l'élection d'Emmanuel Macron à la tête de l'État en 2017, le gouvernement n'a pas réussi à résoudre les problèmes connus dans le secteur de la santé en France depuis des décennies. Selon l’Organisation mondiale de la santé, le système de santé public français était au début des années 2000 l’un des systèmes les plus efficaces au monde, mais il était sur le point de s'effondrer du point de vue financier, même si la France se situait au-dessus de la moyenne européenne (10,5%) et affichait un PIB de 11,1%. dépenses en soins de santé.
Les manifestants ont de nombreuses revendications: une augmentation de salaire, une prime mensuelle nette de 300 €, la création de 10 000 emplois d’infirmières, la réouverture de lits démantelés et, surtout, l’arrêt des coupes budgétaires. Selon les chiffres officiels, au cours des 15 dernières années, les gouvernements ont obligé les institutions de santé publique françaises à économiser près de 9 milliards d'euros.
Après que le 5 décembre, les travailleurs des transports eurent annoncé une grève illimitée contre Emmanuel Macron, la réforme des retraites avait été réformée, le gouvernement avait tenté de freiner le mouvement des personnels de santé, principalement par des augmentations de salaire, sans toutefois soutenir les manifestants.
À Paris, la marche de protestation a commencé à 14 heures dans le centre-ville. Leurs représentants seront accueillis au Sénat, où le débat sur le budget de la sécurité sociale de l'année prochaine, la question la plus délicate, concerne le montant des dépenses de santé. Les grévistes exigent le double de l'augmentation de 2,1% pour les hôpitaux. Le ministère de la Santé ne s'est pas abstenu de le faire, mais a exclu l'acceptation du remboursement d'environ 30 milliards d'euros de dettes accumulées par les hôpitaux publics. Le ministère de l'Economie, en revanche, a promis de "fortes annonces" dans les jours qui ont suivi le déménagement et ne s'est pas abstenu de prendre en charge une partie de la dette des hôpitaux publics.

MTI Jeudi 14 novembre 2019 à 15h29

Leave a Reply 48 megnézve, 1 alkalommal mai nap |