< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Életmód Így károsítja az e-cigaretta az ereket, az agyat és a tüdőt((Mode de vie De cette manière, les cigarettes électroniques endommagent les vaisseaux sanguins, le cerveau et les poumons

| Mobile | RSS

Életmód Így károsítja az e-cigaretta az ereket, az agyat és a tüdőt((Mode de vie De cette manière, les cigarettes électroniques endommagent les vaisseaux sanguins, le cerveau et les poumons

Kardiológusok feltárták a károsító hatásokat.

Az e-cigaretta annyira veszélyes és annyira hozzá lehet szokni, hogy fontolóra kell venni betiltását – hangsúlyozta Thomas Münzel professzor, a németországi Mainzi Egyetem Orvostudomány Központja kardiológiai osztályának kutatója, a tudóscsoport vezetője.

A professzor szerint különösen a fiatalokban kell tudatosítani az e-cigaretta veszélyét. Emlékeztetett arra, hogy az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban 3,6 millió fiatal szív e-cigit, 2018-ra egyetlen év alatt 78 százalékkal nőtt számuk. Az e-cigaretta, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy segítsen a dohányzásról való leszokásban, a fiatalok körében trendinek számít, nikotinaddikcióhoz vezet még azok körében is, akik korábban nem dohányoztak – tette hozzá az European Heart Journal című folyóiratban megjelent tanulmány tartalmát ismertetve.

“Nem engedhetjük meg, hogy egy teljes nemzedék hozzászokjon a nikotinhoz” – idézte a professzort a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Münzel professzor kutatócsoportja 20 egészséges dohányozónál vizsgálta, hogy milyen hatással van az e-cigaretta gőze a véráramlásra a kar verőerében, mérték a véráramlást dohányzás előtt, majd 15 perccel egy e-cigaretta gőzének belélegzése után. Megmérték azt is, hogy mennyire merevedett meg az artéria.

Párhuzamos kutatásukban 151 egeret tettek ki e-cigaretta gőzének, egy, három és öt napon át napjában hatszor 20 percre.

Azt találták, hogy már egyetlen e-cigaretta elszívása a dohányzóknál növelte a pulzust és megmerevítette az artériákat, és azok belhámja, az endotélium nem működött rendben.

Az endotélium a felelős azért, hogy megfelelő legyen az erek tágulása és összehúzódása, megvédi a szöveteket a mérgező anyagoktól és szabályozza a gyulladást és a véralvadási folyamatokat. Az endotélium rossz működése szív- és érrendszeri betegségeket okoz.

Az egérkísérletek eredményei kimutatták, hogy az erek – köztük az agyban és a tüdőben lévők – károsodásáért a NOX-2 enzim a felelős. Ez az enzim szerepet játszik a szervezet baktériumok elleni védelmében és a szabadgyökök és az antioxidánsok közötti egyensúlyhiány, az oxidatív stressz folyamatában.

Ezen tanulmány eredményei azonosítottak számos molekuláris mechanizmust, amelynek révén az e-cigaretta károsíthatja az ereket, a tüdőt, a szívet és az agyat.

“Fontos, hogy azonosítottuk a NOX-2 enzimet, amely közvetíti az e-cigaretta összes hatását az agyba és az érrendszerbe, és azt találtuk, hogy az akrolein vegyület, amely az e-cigarettában lévő folyadék gőzzé válásakor keletkezik, aktiválja az NOX-2 károsító hatásait” – hangoztatta a professzor.

Adataink azt jelzik, hogy az e-cigaretta nem a hagyományos cigaretta egészséges alternatívája, mivel állítólagos biztonságossága nem garantált. Ráadásul nincs semmilyen tapasztalatunk az e-cigaretta hosszú távú használatának mellékhatásairól – tette hozzá.

fecsego.eu/ma.hu

Mode de vie De cette manière, les cigarettes électroniques endommagent les vaisseaux sanguins, le cerveau et les poumons

15 novembre 2019 | Messages | Salle de presse de l’UE, europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, Chatter news

Les cardiologues ont découvert les effets néfastes.

La cigarette électronique est tellement dangereuse et habituée à être interdite “, a déclaré le professeur Thomas Münzel, chercheur au département de cardiologie du centre médical de l’université de Mayence en Allemagne.

Selon le professeur, les jeunes devraient en particulier être sensibilisés aux dangers des cigarettes électroniques. Il a rappelé que, selon l’American Center for Disease Control (CDC), 3,6 millions de jeunes ont la cigarette électronique au cœur aux États-Unis, soit une augmentation de 78% en 2018 en une seule année. Les cigarettes électroniques, développées pour aider à arrêter de fumer, sont une tendance chez les jeunes, entraînant une dépendance à la nicotine, même chez les personnes qui n’ont jamais fumé auparavant, a ajouté le contenu d’une étude publiée dans le European Heart Journal.

“Nous ne pouvons permettre à une génération entière de s’habituer à la nicotine”, a déclaré le professeur sur le portail d’actualités scientifiques de Phys.org.

L’équipe du professeur Münzel, composée de 20 fumeurs en bonne santé, a examiné les effets de la vapeur de cigarette électronique sur le flux sanguin dans l’artère du bras, mesurant le flux sanguin avant de fumer, puis 15 minutes après l’inhalation de la vapeur d’une cigarette électronique. Ils ont également mesuré la rigidité de l’artère.

Dans une étude parallèle, 151 souris ont été exposées à la vapeur de cigarettes électroniques pendant six, 20, six fois par jour pendant un, trois et cinq jours.

Il a été constaté que fumer une seule cigarette électronique chez les fumeurs augmentait déjà le rythme cardiaque et raidissait les artères, et que leur endothélium, l’endothélium, ne fonctionnait pas correctement.

L’endothélium est responsable de la vasodilatation et de la contraction, protège les tissus des substances toxiques et régule les processus d’inflammation et de coagulation. La dysfonction endothéliale provoque une maladie cardiovasculaire.

Les résultats d’expériences sur des souris ont montré que NOX-2 était responsable des dommages causés aux vaisseaux sanguins, notamment au cerveau et aux poumons. Cette enzyme joue un rôle dans la protection du corps contre les bactéries et dans le processus de stress oxydatif, le déséquilibre entre les radicaux libres et les antioxydants.

Les résultats de cette étude ont identifié un certain nombre de mécanismes moléculaires par lesquels les cigarettes électroniques peuvent endommager les vaisseaux sanguins, les poumons, le cœur et le cerveau.

«Il est important d’identifier l’enzyme NOX-2, responsable de tous les effets de la cigarette électronique sur le cerveau et les vaisseaux sanguins. “dit le professeur.

Nos données indiquent que les cigarettes électroniques ne constituent pas une alternative saine aux cigarettes classiques, leur sécurité prétendue n’étant pas garantie. En outre, nous n’avons aucune expérience des effets secondaires de l’utilisation à long terme de cigarettes électroniques, a-t-il ajouté.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 62 megnézve, 1 alkalommal mai nap |